ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Novartis: Έλαβε έγκριση για το πρώτο φάρμακο κατά της ελονοσίας για βρέφη

Novartis: Έλαβε έγκριση για το πρώτο φάρμακο κατά της ελονοσίας για βρέφη
O ελβετικός φορέας Swissmedic ενέκρινε ένα νέο σκεύασμα του Coartem, κατάλληλο για τη θεραπεία βρεφών με βάρος από 2 κιλά έως κάτω από 5 κιλά

Η Novartis AG έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη που νοσούν από ελονοσία, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η φαρμακοβιομηχανία και μεταδίδει το Bloomberg, ο ελβετικός φορέας Swissmedic ενέκρινε ένα νέο σκεύασμα του Coartem, του υπάρχοντος φαρμάκου της εταιρείας, κατάλληλο για τη θεραπεία βρεφών με βάρος από 2 κιλά έως κάτω από 5 κιλά. Η Novartis δήλωσε ότι αναμένει εγκρίσεις και από οκτώ αφρικανικά κράτη, με την πρόθεση να διαθέσει τη θεραπεία κυρίως σε μη κερδοσκοπική βάση. Μέχρι σήμερα, τα βρέφη που προσβάλλονταν από ελονοσία λάμβαναν τροποποιημένες δόσεις δισκίων που είχαν σχεδιαστεί για μεγαλύτερα παιδιά, ανάλογα με το σωματικό βάρος, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2023 καταγράφηκαν 263 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας παγκοσμίως, με 597.000 θανάτους, η πλειονότητα των οποίων σημειώθηκε στην Αφρική. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών αποτελούσαν περίπου το 75% αυτών των θανάτων.

Η Novartis εργάζεται επίσης στην ανάπτυξη πρόσθετων θεραπειών κατά της ελονοσίας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας χημικής ένωσης που στοχεύει στην αντιμετώπιση της φαρμακευτικής ανθεκτικότητας και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών, καθώς και μιας άλλης θεραπευτικής επιλογής που ενδέχεται να προσφέρει αποτελεσματικότητα με μία μόνο δόση.

Η έγκριση του νέου φαρμάκου προσφέρει μια θετική εξέλιξη σε μια περίοδο ανησυχιών για τη συνέχιση της παγκόσμιας μάχης κατά της ελονοσίας, μετά τις σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) νωρίτερα μέσα στο έτος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, οι περικοπές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους από 14 εκατομμύρια θανάτους έως το 2030, από αιτίες όπως η ελονοσία και ο ιός HIV/AIDS.

Παράλληλα, χώρες της Ανατολικής Αφρικής ενισχύουν τις δαπάνες τους στον τομέα της υγείας για να αντισταθμίσουν το κενό που αφήνει η υποχώρηση της USAID. Η Κένυα σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια σε μια διεθνή σύμπραξη για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης.

Πηγή: pagenews.gr