Η ΕΕ ανάβει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη το 2026

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Η ΕΕ ανάβει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη το 2026
Η Βουλγαρία αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση για να γίνει το 21ο μέλος της ευρωζώνης εντός του 2026, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συνεδριάζουν την Τρίτη για να εγκρίνουν επίσημα την υποψηφιότητά της. Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος αποτελεί επιστέγασμα μιας πορείας σχεδόν δύο δεκαετιών, από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007.
Η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιδιώκει την ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής του ευρώ, εν μέσω της υποχώρησης του κύρους του δολαρίου λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Διαδοχικές κυβερνήσεις στη Σόφια υποστηρίζουν ότι το ευρώ θα ενισχύσει τα εισοδήματα και θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, η κοινή γνώμη είναι βαθιά διχασμένη. Πολλοί Βούλγαροι φοβούνται την αύξηση των τιμών και απώλεια ελέγχου στην οικονομική πολιτική. Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της αλλαγής νομίσματος, με την αστυνομία να προχωρά σε τουλάχιστον μία σύλληψη μετά από συγκρούσεις.
Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι η Βουλγαρία πληροί τα τυπικά κριτήρια για ένταξη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα και να παραπέμψει την απόφαση στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών.
Δεύτερη ένταξη μετά την ευρω-κρίση
Η Βουλγαρία θα είναι η δεύτερη χώρα που υιοθετεί το ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια – η Κροατία εντάχθηκε το 2023. Ελάχιστες χώρες ακολούθησαν την πορεία προς την ευρωζώνη μετά την κρίση χρέους που απείλησε με κατάρρευση την ίδια τη νομισματική ένωση.
Αν και όλες οι χώρες της ΕΕ είναι τυπικά υποχρεωμένες να ενταχθούν στην ευρωζώνη όταν πληρούν τα κριτήρια, χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία συνεχίζουν να αποφεύγουν τη μετάβαση, διατηρώντας την ανεξαρτησία της νομισματικής τους πολιτικής.
Η μετάβαση στο ευρώ σηματοδοτεί το τέλος του καθεστώτος που συνέδεε το βουλγαρικό λέβα με το γερμανικό μάρκο και αργότερα με το ευρώ. Το σύστημα αυτό, που ίσχυε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, είχε στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας μετά την πληθωριστική κρίση των αρχών της δεκαετίας του 1990, καθώς η χώρα μετασχηματιζόταν από σοβιετικού τύπου κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία σε ελεύθερη αγορά.
Πλέον, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Ράντεφ, θα ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με δικαίωμα ψήφου στη χάραξη επιτοκιακής πολιτικής, ανακτώντας μέρος της νομισματικής επιρροής που η χώρα είχε απωλέσει με τη σύνδεση στο ευρώ.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας