Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση

Πηγή Φωτογραφίας: [378528] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Αυστηρό μήνυμα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστεί δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης» και προειδοποιώντας πως «αν απαιτηθεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα».
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός αναφέρθηκε στο προηγούμενο του Μαρτίου του 2020, λέγοντας πως «το παράδειγμα είναι σαφές», αν και αναγνώρισε πως η παρούσα κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, λόγω των επιχειρήσεων σε ανοιχτή θάλασσα. «Υπάρχουν όμως δυνατότητες βάσει του διεθνούς δικαίου, που θα εφαρμοστούν», υπογράμμισε.
«Μεγάλη αυστηροποίηση αν συνεχιστούν οι μαζικές αφίξεις»
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «εάν συνεχιστεί το φαινόμενο με μεγάλα σκάφη γεμάτα κόσμο, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μεγάλη αυστηροποίηση του πλαισίου». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια στην Αφρική, με επίκεντρο το Σουδάν, λέγοντας ότι «η γειτονική χώρα έχει 20 εκατ. εκτοπισμένους από τον εμφύλιο και 2 εκατ. βρίσκονται σε Λιβύη και Αίγυπτο. Αυτή είναι μια δυνητική βόμβα για την Ευρώπη». Ταυτόχρονα, τόνισε την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια στην Αφρική, εστιάζοντας στο Σουδάν. Ανέφερε ότι «η γειτονική χώρα έχει 20 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα λόγω του εμφυλίου πολέμου, ενώ 2 εκατομμύρια βρίσκονται στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Αυτό συνιστά μια δυνητική βόμβα για την γηραιά ήπειρο».
«Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τις ροές από την ανατολική Λιβύη, το έχει και η Ιταλία από τη δυτική. Αν δεν είχαν σταλεί οι φρεγάτες, θα μας ρωτούσαν γιατί δεν ενεργοποιείται το Πολεμικό Ναυτικό», συμπλήρωσε.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας. «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο. Η σωστή εξωτερική πολιτική απαιτεί ισορροπημένες σχέσεις και με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά.
Κατέληξε, τονίζοντας ότι «υπάρχει κινητικότητα για την επανένωση της Λιβύης σε ένα ενιαίο κράτος» και ότι «στην πράξη, αναμένουμε βελτίωση τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στα γεωπολιτικά ζητήματα».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας