Πολιτική

Γεραπετρίτης:Αν συνεχιστούν οι γεμάτες παράνομους μετανάστες βάρκες από τη Λιβύη,το πλαίσιο θα αυστηροποιηθεί

Γεραπετρίτης:Αν συνεχιστούν οι γεμάτες παράνομους μετανάστες βάρκες από τη Λιβύη,το πλαίσιο θα αυστηροποιηθεί

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Γεραπετρίτης:Αν συνεχιστούν οι γεμάτες παράνομους μετανάστες βάρκες από τη Λιβύη,το πλαίσιο θα αυστηροποιηθεί

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης, το παράδειγμα του Μαρτίου του 2020 είναι σαφές, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών

Το μήνυμα ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης» και ότι «αν απαιτηθεί θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ζητήματα αυτά» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης το πρωί της Τετάρτης.«Το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020 είναι σαφές» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών παραδεχόμενος, πάντως, ότι «είναι πολύ μεγαλύτερος ο βαθμός δυσκολίας γιατί μιλάμε για ανοιχτή θάλασσα. Υπάρχουν όμως δυνατότητες βάσει διεθνούς δικαίου που θα εφαρμοστούν».

«Εάν συνεχιστεί το φαινόμενο με μεγάλα σκάφη γεμάτα κόσμο, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μεγάλη αυστηροποίηση του πλαισίου» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.Όπως εξήγησε «αυτή τη στιγμή το Σουδάν που είναι η αμέσως γειτονική χώρα έχει 20 εκατ εκτοπισμένους από τον εμφύλιο και 2 εκατ σε Λιβύη και Αίγυπτο και είναι εν δυνάμει βόμβα για την Ευρώπη αυτό. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Αφρική είναι έκρυθμη, είναι γεγονότα που προφανώς υπολογίζονται αλλά δεν ελέγχονται πάντοτε. Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα από τις ροές από την ανατολική Λιβύη, το έχει και η Ιταλία από τη δυτική Λιβύη». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «αν δεν είχαν σταλεί οι φρεγάτες θα μας είχαν πει γιατί δεν ενεργοποιείται το Πολεμικό Ναυτικό».

«Η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές. Θα υπάρξει αυστηρότητα για την επιτήρηση και αυτό αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής επιτροπής» πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο. Η ορθή εξωτερική πολιτική είναι να έχουμε ισόρροπες διπλωματικές σχέσεις και με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη. Υπάρχει κινητικότητα για να βρεθεί λύση ώστε το κράτος της Λιβύης να καταστεί ενιαίο. Στην πράξη θα περιμένουμε τη λειτουργική βελτίωση στο μεταναστευτικό και τα γεωπολιτικά ζητήματα».

Ανησυχητική η απλοϊκότητα της αντιπολίτευσης

Όσον αφορά την εμπλοκή στη χθεσινή επίσκεψη στη Βεγγάζη του Ευρωπαίου Επιτρόπου μετανάστευσης με του υπουργούς Μετανάστευσης Ιταλίας και Ελλάδας, ο κ. Γεραπετρίτης είπε «αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε οργανωτική δυστοκία που οδήγησε στην παραβίαση των διπλωματικών πρωτοκόλλων. Δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα».

Με αφορμή, δε, τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, σχολίασε «η απλοϊκότητα με την οποιά η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τα γεωπολιτικά φαινόμενα είναι αανησυχητική», προσθέτοντας ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια να υπάρξει λειτουργική σχέση με την ανατολική Λιβύη».«Είτε υπάρχει βαθύτατη άγνοια είτε αντιπολιτευτικός οίστρος που δεν είναι ωφέλιμος για τη χώρα» συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό, εξηγώντας ότι «η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη γιατί είναι ο άμεσος γείτονάς της».

«Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη Λιβύη, είναι πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ισόρροπη σχέση με τη Λιβύη» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «παραγωγική συζήτηση με τον Χαφτάρ» ενώ εκτίμησε ότι «θα υπάρξει μια καλή σχέση με τη Λιβύη».

Ειδικά, δε, για το τουρκολιβυκό μνημόνιο είπε ότι «υφίσταται αλλά είναι άκυρο και ανυπόστατο και εμείς μεριμνούμε να το υπενθυμίζουμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. «Το τουρκολιβυκό εξουδετερώνεται στην πράξη με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Όταν ασκείς ενεργά τα δικαιώματά σου θα υπάρξει αντίδραση και με το ταξίδι. Αν μη τι άλλο η Λιβύη εκ πρώτης όψεως δείχνει να συμμορφώθηκε με τη μέση γραμμή» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για το τι συζητήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Γεραπετρίτης είπε «αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή η ανατολική πλευρά υπό τον Χαφτάρ βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των θαλασσίων ζωνών όμως είμαστε σαφείς ότι η Ελλάδα έχει άμεσα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Τουρκία

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το κλίμα είναι μια λειτουργική σχέση που διατηρεί τα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες. Η Ελλάδα δεν περίμενε ότι η Τουρκία θα υπαναχωρούσε από τις θέσεις της. Είναι προφανώς ότι όταν η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματα, θα ενοχληθούν κάποιοι. Αλλά αυτό το γεγονός δεν θα μας αποτρέψει ποτέ να ασκήσουμε τα δικαιώματα. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποτυπώνει σε ευρωπαϊκό κεκτημένο τα απώτατα όρια τα δικαιώματα της Ελλάδας».

Όπως είπε, επίσης, «Θα προχωρήσουν τα θαλάσσια πάρκα. Δεν υπάρχει κανένα ράφι για το καλώδιο, θα γίνει κανονικά»

«Η Ελλάδα ασκεί το πεδίο εκείνα που ουδείς τόλμησε, αν υπάρξουν αντιδράσεις θα τις διαχειριστούμε αλλά δεν θα υπαναχωρήσομε λόγω των αντιδράσεων. Η Ελλάδα διατηρεί το δίκαιωμά της να ασκήσει από το διεθνές δίκαιο την επέκταση των χωρικών υδάτων, ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που το έκανε στο Ιόνιο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Η Ελλάδα στέκεται πάντα με το διεθνές δίκαιο και δεν κάνει σχέσεις συναλλακτικές»

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments