Κόκκινος συναγερμός για τις ορδές μεταναστών στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)
Τις τελευταίες ημέρες, οι αυξημένες ροές μεταναστών προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με αλλοδαπούς να φτάνουν σε παραλίες νότια της Κρήτης, είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης.
Η χρονική συγκυρία της εισροής των μεταναστών, σε συνδυασμό με την προκλητική και ανευρωπαϊκή στάση του Χαφτάρ, ενισχύει τους φόβους της κυβέρνησης σχετικά με τον αμφίβολο ρόλο και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο Λίβυος στρατάρχης.
Η απόφαση του καθεστώτος του Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητους» τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, Θάνο Πλεύρη, καθώς και τους υπουργούς Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, ανατρέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.
Σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Θ. Πλεύρη
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στις 12:00 με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ, θα ταξιδέψει στη Ρώμη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί περισσότερες από 8.000 αφίξεις από τη Λιβύη. Η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει ένα τριπλό σχέδιο δράσης για την ανάσχεση των ροών, με στόχο τη μείωσή τους.
Το πρώτο και πιο κρίσιμο μέτρο περιλαμβάνει τις αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού, οι οποίες, σε συνεργασία με την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να περιορίσουν τις βάρκες που φτάνουν στα νησιά.
Ένα δεύτερο πεδίο αφορά τη διπλωματική προσέγγιση που ακολούθησε την περασμένη Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λιβύη και έθεσε το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο.
Ένα τρίτο βήμα είναι η συνολική προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν και ο Χαφτάρ δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος συνομιλητής. Ο βασικός στόχος είναι η εύρεση μιας κοινής φόρμουλας που θα ενισχύσει τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση της κρίσης. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της κρίσης.
«Η Κρήτη δέχεται πολλές πιέσεις. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν, αλλιώς θα εξετάσουμε αυστηρότερα και πιο εκτενή μέτρα, ώστε στο τέλος της ημέρας να προστατευθεί η χώρα, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας