Ώρα σκληρών αποφάσεων του πρωθυπουργού για τις ροές στην Κρήτη

Πηγή Φωτογραφίας: [377723] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Μία ημέρα μετα το persona non grata του Χαφτάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μεταβαίνει το μεσημέρι εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου, προεκιμένου να ενημερώσει (σε συνέχεια μίας πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη) τον Πρωθυπουργό για όσα (δεν) εγιναν στην Τρίπολη, αλλά και να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο δύσκολο κομμάτι της ανάσχεσης των μεναταστευτικών ροών που μέρα με τη μέρα πνίγουν τη νότια Κρήτη. Αμέσως μετά, στις 13.30, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει σχετικά τη Βουλή των Ελλήνων, παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Δίχως αμφιβολία, το διπλωματικό επεισόδιο της Βεγγάζης αποτελεί προάγγελο κακών μαντάτων για την πίέση που θα συνεχίσει να δέχεται η Κρήτη από τις καραβιές παράνομων μεταναστών που στέλνουν -με το αζημίωτο- οι δουλέμποροι της ανατολικής Λιβύης. Και η κατάσταση που τείνει να παγιωθεί στον λεγόμενο «νότιο διάδρομο», φέρνει την κυβέρνηση προ σκληρών αποφάσεων. Σκληρές αποφάσεις που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδεχομένως και να διευκολύνονται από τις «αγριάδες» του στρατάρχη Χαφτάρ έναντι του Επιτρόπου Μετανάστευσης και των υπουργών τριών χωρών-μέλων της ΕΕ.
Το θέμα πλέον δεν είναι «ελληνικό», αλλά ευρωπαϊκό, και μετά την απέλαση των μελών της ευρωπαϊκής αποστολής από την «κυβέρνηση» της ανατολικής Λιβύης, οι Βρυξέλλες δεν μπορούν πια να κάνουν ότι δεν βλέπουν τι γίνεται με την «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη και τη συμπεριφορά των Λίβυων εν γένει. Περιθώρια αναμονής για πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση δεν υπάρχουν.
Οι καραβιές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και μέσα σε λίγες ημέρες χιλιάδες αφρικανοί μετανάστες στοιβάζονται σε ακατάλληλους προσωρινούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Κρήτης. Και ο κίνδυνος να ζήσει ξανά η χώρα ημέρες 2015 είναι υπαρκτός. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης, του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Τα περιθώρια έχουν στενέψει και σε αυτές τις οριακές περιπτώσεις η κυβέρνηση εξετάζει όλο και πιο αυστηρά και αποδοτικά μέτρα», δήλωσε την Τρίτη στο Action 24 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, Κατά το ρεπορτά στο τραπέζι βρίσκεται πλέον επισήμως και όχι σε επίπεδο θεωρίας, η αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου-πλην ενδεχομένως ελαχίστων εξαιρέσεων-από όσους έρχονται από τα παράλια της Λιβύης στην Κρήτη και ο εγκλεισμός τους σε κλειστά κέντρα υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης.
Με άλλα λόγια το μήνυμα που θα σταλεί προς πάσα κατεύθυνση -και ειδικά προς τις ορδές που περιμένουν στα παράλια της Λιβύης να περάσουν στην Κρήτη καταβάλλοντας ακόμη και 6.000 ευρώ στους πάντα έτοιμους να «εξυπηρετήσουν» διακινητές- είναι σαφές: Αν έρθετε, θα καταλήξετε κρατούμενοι, χωρίς καμία δυνατότητα να φτάσετε σε κάποια χώρα της δυτικής Ευρώπης. «Ελπίζουμε όλα αυτά τα μέσα να πιάσουν τόπο, αλλιώς θα εξαντλήσουμε αυστηρότερα και άλλης κλίμακας μέτρα, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να προστατευθεί η χώρα, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Η στάση της Λιβύης καταδεικνύει έλλειψη πρόθεσης για συνεργασία, παρατήρησε και «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί μόνη της την νέα φάση και θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διαχειριστεί τη νέα κρίση».
Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε πως «είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε κλειστά κέντρα για τις μεταναστευτικές ροές, εξετάζουμε όλα τα σενάρια». «Η ροή μεταναστών είναι αυξανόμενη και συνεχιζόμενη. Από τη στιγμή που η άλλη πλευρά δεν συνεργάζεται, η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη Μετανάστευση, αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι», τόνισε με τη σειρά του, σε δηλώσεις του στο ΕΡΤnews, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, με την παράλληλη επισήμανση ότι ο δρόμος των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη Λιβύη για τη διαχείριση των ροών περνά από την Αθήνα.
«Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που προ ημερών είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ και τους γιους του στη Βεγγάζη, απέδωε το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο της Τρίτης με τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολης σε οργανωτική δυστοκία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας -για τους φωνασκούντες της αντιπολίτευσης και του αντιπολιτευόμενου Τύπου- ότι δεν ήταν κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα.
“Η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη”
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για λειτουργική συνεργασία με τη Λιβύη, κάτι που όπως εκτίμησε, θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες: «Η συνέχεια θα αποδείξει τα γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιμένοντας πως η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη (το θέμα βέβαια είναι ποια Λιβύη) διότι είναι ο άμεσος γείτονάς της. Ταυτόχρονα επεσήμανε την τεράστια αδυναμία φύλαξης των συνόρων της Λιβύης, για να επαναλάβει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη και «αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει δεξαμενή της παράτυπης μετανάστευσης», προαναγγέλλοντας και αυτός με τη σειρά του πως «θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί κάκιστου χειρισμού της επίσκεψης Μπρούνερ και των τριών υπουργών Μετανάστευσης στη Βεγγάζη, αφού όπως επανέλαβε η Ελλάδα δεν είχε καμία ανάμειξη στην οργάνωσή της, για να σχολιάσει πως «η απλοϊκότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η αντιπολίτευση είναι ανησυχητική»
Σ.ύμφωνα με το ιταλικό πρακτορειο ANSA και όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα στο Politico από ιταλική κυβερνητική πηγή, η αποστολή Μπρούνερ στη Βεγγάζη κατέρρευσε αφού ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στη Λιβύη, Νίκολα Ορλάντο, εξέφρασε ανησυχίες αναφορικά με τη σύνθεση της λιβυκής αντιπροσωπείας. Αυτό που κατά τον ίδιο, έπερεπε να αποφευχθεί, ήταν μία συνάντηση-συνεργασία με τους «υπουργούς» Εξωτερικών και Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βεγγάζης, την οποία η ΕΕ δεν αναγνωρίζει.
Εξ ου και η σφοδρή αντίδραση της λιβυκής πλευράς. Στις διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βελτίωση, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα διατηρεί ισόρροπη στάση και με τις δύο κυβερνήσεις και για τον λόγο αυτό, άλλωστε, θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα και την Τρίπολη. Και στην αναφορά του στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, επέμεινε στην εκτίμηση ότι «η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα το ακυρώσει στην πράξη».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας