Δημοσιοποίηση και κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την ΕΕ και κατ επέκταση με την Ελλάδα σηματοδοτεί η απόφαση του Χαλίφα Χαφτάρ να κηρύξει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) τους υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας (Θάνο Πλεύρη) και της Μάλτας, καθώς και την Επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάγκνους ΜπρούνΔημερ. Μια ακόμη διπλωματική επιπλοκή καταγράφεται στις σχέσεις ΕΕ – Χάφταρ καθώς η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται, καθώς ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης κύρηξε persona non grata τους υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας (Θάνο Πλεύρη) και της Μάλτας, καθώς και την Επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάγκνους Μπρούνερ.
Η κίνηση Χάφταρ έρχεται μερικές μόλιες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τη στιγμή που η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται. Αφορμή για την απόφαση του στρατάρχη Χάφταρ φαίνεται ότι είναι το πρωτόκολλο, καθώς η αντιπροσωπεία της ΕΕ επισκέφθηκε πρώτα την Τρίπολη και μετά τη Βεγγάζη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που επικαλείται η Καθημερινή, η άφιξη των αξιωματούχων και των συνοδευτικών τους αποστολών στο διεθνές αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης παραβίασε τις προβλεπόμενες διαδικασίες εισόδου, μετακίνησης και παραμονής ξένου διπλωματικού προσωπικού, όπως αυτές έχουν κοινοποιηθεί με επίσημη εγκύκλιο. Οι λιβυκές αρχές -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- επικαλούνται τόσο εσωτερική νομοθεσία όσο και διεθνείς συμβάσεις που διέπουν τις διπλωματικές επισκέψεις.
Η κυβέρνηση στην Βεγγάζη τόνισε ότι οι ενέργειες των Ευρωπαίων αξιωματούχων συνιστούν περιφρόνηση της εθνικής της κυριαρχίας και δήλωσε ότι οι επισκέπτες ενημερώθηκαν επιτόπου πως όφειλαν να εγκαταλείψουν αμέσως τη λιβυκή επικράτεια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι χωρίς καθυστέρηση». Νωρίτερα η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί με τις αρχές στην Τρίπολη.
The contrarian view
Αν και σε πρώτη ανάλυση η απόφαση του Χάφταρ σηματοδοτεί ρήξη και απομάκρυνση από την ΕΕ και την Ελλάδα, το γεγονός ότι μπλόκαρε την αντιπροσωπεία της ΕΕ αλλά δέχθηκε προ ημερών τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, μπορεί να αποδειχθεί ευκαρία για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, η απόφαση του Χάφταρ να αποκλείσει με προσχηματικούς λόγους την επίσκεψη του κλιμακίου υπό τον Ευρωπαίο Επίτροπο -ακόμα και αν σε αυτό συμμετείχε και Έλληνας υπουργός-, μπορεί να δώσει χώρο στην Ελλάδα να διεκδικήσει ρόλο διαμεσολαβητή με τον Χάφταρ, επιδιώκοντας να βελτιώσει τα οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Αν και σενάριο αυτό είναι αρκετά περίπλοκο, δεν είναι απίθανο. Το ζήτημα είναι αν η στρατηγική αυτή είναι προσχεδιασμένη, αν μπορεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία και αν η ΕΕ είναι πρόθυμη να παίξει το ρόλο που της αναλογεί σε μια τέτοια χορογραφία,