IEA: Η ηλιακή ενέργεια θα μεταμορφώσει την ηλεκτρική ενέργεια στην δεκαετία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//IEA: Η ηλιακή ενέργεια θα μεταμορφώσει την ηλεκτρική ενέργεια στην δεκαετία
Σε καλό δρόμο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 – Παρόλα αυτά η μετάβαση αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις λόγω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων – Τι λένε οι εκθέσεις του Δείκτη Ενεργειακή Μετάβασης 2025 και του ΙΕΑ.Η παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια επιταχύνεται, με σημαντικές βελτιώσεις στην ενεργειακή ισότητα και βιωσιμότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
Παρά την πρόοδο αυτή, η μετάβαση αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις λόγω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και πιθανής μετατόπισης της πολιτικής υποστήριξης μακριά από τις νέες μορφές ενέργειας.
Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αργή και ασταθής πρόοδος προς τους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα, χώρες σε όλο τον κόσμο κερδίζουν επιτέλους δυναμική στην οικοδόμηση καθαρότερων και πιο πράσινων ενεργειακών δικτύων, καθώς τα σημεία αναφοράς για το 2030 διαγράφονται «προ των πυλών».
Τι λέει ο Δείκτης Ενεργειακής Μετάβασης 2025
Ο ετήσιος Δείκτης Ενεργειακής Μετάβασης 2025 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σκιαγραφεί μια αναζωογονητικά ελπιδοφόρα εικόνα για τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.
Η εμβληματική έκθεση (δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο), «διαπιστώνει βελτιώσεις στην ενεργειακή ισότητα και βιωσιμότητα.
Αυτές οφείλονται στη μείωση των τιμών ενέργειας, στις μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις, στη μείωση της έντασης ενέργειας και εκπομπών και στην αύξηση του μεριδίου της καθαρής ενέργειας».
Συνολικά, οι μέσες βαθμολογίες του Δείκτη Ενεργειακής Μετάβασης βελτιώθηκαν κατά 1,1% το 2025, αντιπροσωπεύοντας μια βελτίωση άνω του διπλάσιου σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 3 ετών.
Το προφίλ των χωρών που ηγούνται της προσπάθειας για την απαλλαγή από τον άνθρακα αλλάζει επίσης.
Ενώ τα πιο απαλλαγμένα από τον άνθρακα κράτη εξακολουθούν να είναι μερικές από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο.
Οι αναδυόμενες οικονομίες στην Ευρώπη και την Ασία σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην άνοδο στις τάξεις του δείκτη, αντίστοιχα.
Η έκθεση του 2024 από τον IEA
Επιπλέον, στα τέλη του 2024, μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) διαπίστωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν «σε καλό δρόμο για να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», με επικεφαλής μια μαζική αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας σε πλανητική κλίμακα.
Ένα άρθρο του IEA που συνοδεύει την έκθεση, συνέχισε να καταδεικνύει ότι οι αναμενόμενες παγκόσμιες προσθήκες ΑΠΕ από τώρα έως το 2030 (περίπου πάνω από 5.500 γιγαβάτ) είναι τόσο σημαντικές που «βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ισοφαρίσουν περίπου την τρέχουσα ισχύ της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί».
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινούνται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να θέσουν ως στόχους οι εθνικές κυβερνήσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως όχι μόνο στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ή ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και στο γεγονός ότι οι ΑΠΕ σήμερα προσφέρουν την φθηνότερη επιλογή για την προσθήκη νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου.
Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής, θα μεταμορφώσει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο αυτή τη δεκαετία», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA).
Πιθανές επιπτώσεις λόγω αλλαγής πολιτικής
Η παγκόσμια πολιτική αλλάζει ραγδαία, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε μια σημαντική μετατόπιση των προτεραιοτήτων στην Ουάσινγκτον.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έντονα και επανειλημμένα τις προθέσεις της να μετατοπίσει την πολιτική υποστήριξη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιστρέψει στα ορυκτά καύσιμα.
Αυτή η μετατόπιση των πολιτικών προτεραιοτήτων θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις όχι μόνο για τις εκπομπές των ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια πρόοδο προς μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.
Η περικοπή της χρηματοδότησης για το κλίμα από τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πλήξει τα έργα ενεργειακής μετάβασης σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες. Ταυτόχρονα, η Κίνα πιθανότατα θα χαρεί να καλύψει αυτά τα κενά καθώς το Πεκίνο αυξάνει τη δική του παγκόσμια ενεργειακή επιρροή.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας