Ένα ειδησεογραφικό ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές προκάλεσε αμέσως τα πυρά πολλών αναγνωστών της εφημερίδας – και δικαίως. «Ο Μαμντάνι δήλωσε Ασιάτης και Αφροαμερικανός στην αίτησή του για το κολέγιο», ήταν ο τίτλος του άρθρου, το οποίο επικεντρώνεται στον Ζοχράν Μαμντάνι, τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ο οποίος συγκέντρωσε πρόσφατα την διεθνή προσοχή με την εκπληκτική νίκη του στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών.
Η ουσία του άρθρου ήταν ότι ως τελειόφοιτος λυκείου στη Νέα Υόρκη, ο Μαμντάνι – ο οποίος γεννήθηκε στην Ουγκάντα και είναι ινδικής καταγωγής – μάρκαρε δύο διαφορετικά κουτάκια για τη φυλή όταν έκανε αίτηση για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο Columbia. Και λοιπόν; θα ρωτήσετε ίσως. Γιατί αυτό αποτελεί σοβαρή είδηση; Πολύ καλές ερωτήσεις.
Ασχέτως όμως αν έχει κάποια πραγματική ειδησεογραφική αξία, το άρθρο τράβηξε την προσοχή ενός από τους αντιπάλους του Μαμντάνι – του Έρικ Άνταμς, νυν δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα κατέβει στις εκλογές για τον Δήμο ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο Άνταμς χαρακτήρισε «βαθιά προσβλητικό» το γεγονός ότι ο Μαμντάνι επιχείρησε να «εκμεταλλευτεί» μια αφροαμερικανική ταυτότητα, παρότι δεν είναι Μαύρος. Και στο Fox News, οι παρουσιαστές των εκπομπών χρησιμοποίησαν την ιστορία των Times για να χτυπήσουν τον Μαμντάνι. Ο Charlie Hurt, για παράδειγμα, αποκάλεσε «ρατσιστή» τον υποψήφιο δήμαρχο στο Fox & Friends και υποστήριξε ότι ο Μαμντάνι περιφρονεί την Αμερική «και όλα όσα αντιπροσωπεύουμε».
Το ακροδεξιό τηλεοπτικό δίκτυο είχε ξεκινήσει τις επιθέσεις του στον μουσουλμάνο και σοσιαλιστή Μαμντάνι πριν από το δημοσίευμα των Times ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ τον αποκάλεσε κομμουνιστή και πρότεινε την απέλασή του. Άλλα δεξιά μέσα αναπαρήγαγαν με θέρμη το άρθρο σημειώνοντας ότι ο Μαμντάνι είπε ψέματα για τη φυλή του προκειμένου να επωφεληθεί από την πολιτική θετικής δράσης υπέρ των μειονοτήτων για την εισαγωγή στο Κολούμπια. (Το γεγονός ότι ο Mamdani δεν εισήχθη τελικά, κάνει την ιστορία ακόμη πιο παράλογη).
Η περίπλοκη καταγωγή του Μαμντάνι
Από την πλευρά του, ο Μαμντάνι εξήγησε ότι προσπαθούσε να δηλώσει με κάποιο τρόπο το περίπλοκο ιστορικό καταγωγής του. Ο πατέρας του είναι Ινδός από την Ουγκάντα και η μητέρα του Ινδή Αμερικανίδα ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στην Ουγκάντα και έζησε για λίγο στη Νότια Αφρική πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη όταν ήταν παιδί.
«Οι περισσότερες αιτήσεις για κολλέγια δεν έχουν κουτάκι που να συνδυάζει Ινδία και Ουγκάντα, οπότε τσέκαρα διαφορετικά κουτάκια προσπαθώντας να αποτυπώσω την πληρότητα του υπόβαθρου μου», δήλωσε στους Times.
Η απόφαση των Times να δημοσιεύσουν την ιστορία ήταν τουλάχιστον απερίσκεπτη. Πρώτον, η «αποκάλυψη» έφτασε στους Times λόγω μιας εκτεταμένης παραβίασης των βάσεων δεδομένων του Κολούμπια και διαβιβάστηκε στην εφημερίδα μέσω ενός μεσάζοντα στον οποίο δόθηκε ανωνυμία από την εφημερίδα. Η πηγή αυτή αποδείχτηκε ότι είναι ο Τζόρνταν Λάσκερ, διαβόητος «ευγονιστής», ή αλλιώς λευκός ρατσιστής.
Σύμφωνα με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όταν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί βασίζουν μια ιστορία σε «χακαρισμένες» ή κλεμμένες πληροφορίες, θα πρέπει να υπάρχει ένας ιδιαίτερα υψηλός πήχης ειδησεογραφικής κρισιμότητας για να δικαιολογηθεί η δημοσίευση.
Η «αποκάλυψη» των Times όμως για τον Μαμντάνι πέφτει πολύ πιο κάτω από έναν τέτοιο πήχη. Το περιστατικό όμως εγείρει ένα μεγαλύτερο ζήτημα: την προφανή αντίθεση των Times στην υποψηφιότητα του Μαμντάνι. Διάφορα άρθρα γνώμης που έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Παρόλο που πλέον οι New York αποφεύγουν να στηρίξουν επίσημα υποψηφιότητες για τη δημαρχία, δημοσίευσαν ένα κύριο άρθρο που προέτρεπε τους ψηφοφόρους να αποφύγουν να συμπεριλάβουν τον Μαμντάνι στα ψηφοδέλτιά τους, επειδή είναι ακατάλληλος.
(Η πόλη της Νέας Υόρκης χρησιμοποιεί για τις δημοτικές εκλογές το σύστημα κατάταξης το οποίο επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συμπεριλάβουν διάφορους υποψηφίους κατά σειρά προτίμησης). Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Times απέφυγαν να δώσουν την ίδια συμβουλή για τον ατιμασμένο κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του το 2021 και στη συνέχεια κατέβηκε για δήμαρχος εναντίον του Μαμντάνι στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών.
Σε κάθε περίπτωση, ένα άρθρο γνώμης δικαιούται να εκφέρει οποιαδήποτε γνώμη, όσο λανθασμένη και αν είναι. Ένα ειδησεογραφικό άρθρο όμως δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ ή κατά ενός υποψηφίου. Στην πράξη, βέβαια, αυτό συχνά δεν συμβαίνει. Με αυτό το επινοημένο σκάνδαλο, σε συνδυασμό με το κύριο άρθρο τους, οι Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι.