Μπορούν η Κίνα και η Ρωσία να καλύψουν το αμυντικό κενό του Ιράν μετά τον 12ήμερο πόλεμο;

Πηγή Φωτογραφίας: Al Monitor
Μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, κατά τον οποίο ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και μέσα αεροπορικής άμυνας, η Τεχεράνη επιδιώκει να ανακατασκευάσει την αμυντική της υποδομή, προετοιμαζόμενη για έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο συγκρούσεων.
Όπως αναφέρει το al monitor, σύμφωνα με αναφορές των ιρανικών μέσων ενημέρωσης, η Τεχεράνη έχει αποκτήσει από την Κίνα ένα προηγμένο στρατιωτικό πακέτο που περιλαμβάνει ραντάρ μακράς εμβέλειας και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου υψηλής τεχνολογίας. Οι αναφορές υποστηρίζουν ότι μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων στοιχείων που παραλήφθηκαν είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ αντικατασκοπείας, ικανό να ανιχνεύει αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του F-35, και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) KJ-1000, που ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες εναέριας παρακολούθησης και έγκαιρης αντίδρασης του Ιράν. Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.
Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον αυτές οι αποκτήσεις θα είναι αποτελεσματικές σε πραγματικό χρόνο. Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου διεξήχθησαν κυρίως με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-35, υποστηριζόμενων από F-16 και εξελιγμένο ηλεκτρονικό πολεμικό εξοπλισμό. Ορισμένοι παρατηρητές σημειώνουν ότι ακόμη και τα προηγμένα κινεζικά συστήματα ενδέχεται να δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες επιθέσεις υψηλής τεχνολογίας.
Πλάνα που δημοσίευσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έδειξαν την καταστροφή πολλαπλών ιρανικών μέσων αεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών εξοπλισμένων με το κινεζικής κατασκευής σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος KS-1C.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αεροπορικής άμυνας «Great Prophet 19» που πραγματοποιήθηκαν κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ τον Ιανουάριο, το Ιράν παρουσίασε δημοσίως το σύστημα ραντάρ φάσης JYL-1A — μια αναβάθμιση του παλαιότερου κινεζικού μοντέλου JYL-1, που είχε προηγουμένως παρουσιαστεί στην εγχώρια αγορά με την ονομασία Me’raj. Ωστόσο, παρά την πολυεπίπεδη άμυνα που είχε δημιουργηθεί γύρω από την κρίσιμη πυρηνική εγκατάσταση, αυτή υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια συντονισμένων ισραηλινών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου και μιας αμερικανικής επιχείρησης στις 20 Ιουνίου. Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζέσκιάν επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που έδωσε στον Αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν παραμένουν απροσπέλαστες λόγω της σοβαρότητας των καταστροφών.
Το προπολεμικό πλέγμα αεροπορικής άμυνας
Το προπολεμικό δίκτυο αεροπορικής άμυνας του Ιράν ήταν ένα υβριδικό μείγμα ρωσικών, κινεζικών και εγχώριων συστημάτων. Περιλάμβανε:
Ρωσικής κατασκευής μπαταρίες S-300PMU2
Το εγχώριο Bavar-373, με δηλωμένη εμβέλεια 300 χλμ.
Περισσότεροι από 40 εκτοξευτές της σειράς Khordad και Sayyad
Κάλυψη μεγάλου βεληνεκούς από το σύστημα Arman (εμβέλεια 180 χλμ., ταχύτητα Mach 5-6,5) και το αναβαθμισμένο S-200 Ghareh (επεκταμένο σε 350 χλμ.)
Συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, όπως η σειρά Raad, τα εκσυγχρονισμένα 2K12 Kub, AD-40, Mersad και οι βελτιωμένες πλατφόρμες Hawk
Συστήματα μικρού βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των Herz-9, Kamin-2, Ya Zahra-3, Azarakhsh και Soheil, καθώς και φορητά συστήματα αεροπορικής άμυνας (MANPADS)
Αντιαεροπορικό πυροβολικό, όπως τα ZSU-23-4 «Shilka», ZSU-57-2, ZU-23-2, κανόνια 100 mm και αυτόματα πυροβόλα 35 mm
Η πολιτική «Κοιτάξτε προς την Ανατολή» τίθεται σε δοκιμασία
Παρά την πολυεπίπεδη αυτή διάταξη, οι επικριτές στο εσωτερικό του Ιράν αμφισβητούν αν η εξάρτηση από τα κινεζικά συστήματα θα είναι επαρκής σε μελλοντικές μάχες.
Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει από καιρό υποστηρίξει μια πολιτική «κοιτάξτε προς την Ανατολή», προτρέποντας τη στρατηγική ευθυγράμμιση με την Κίνα και τη Ρωσία ως τη βασική λύση για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων και την αποφυγή της εξάρτησης από την «παγκόσμια τάξη» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, ICANA, ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Καμράν Γκαζάνφαρι επιβεβαίωσε αυτή την προσέγγιση, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνωμοτούν για να αποσταθεροποιήσουν τη μία χώρα της Μέσης Ανατολής μετά την άλλη. «Η στρατηγική συνέργεια μεταξύ Ιράν, Ρωσίας και Κίνας απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών». Η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί μακροχρόνιες συμφωνίες εταιρικής σχέσης τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο. Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από διπλωματικές επικρίσεις των ισραηλινών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου και αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την Τεχεράνη στην πράξη. Εν μέσω της διαμορφωμένης αδρανοποίησης, επανήλθαν στο προσκήνιο μακροχρόνιες συζητήσεις στο Ιράν σχετικά με το αν μπορεί να θεωρηθεί κάποια από τις δύο χώρες αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος.
Λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κρεμλίνο είχε προσφέρει να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα του Ιράν πριν από χρόνια, «αλλά δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή των Ιρανών κριτικών, οι οποίοι υπογράμμισαν την επανειλημμένη άρνηση της Ρωσίας να παραδώσει προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35 που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό — αεροσκάφη που η Τεχεράνη επιζητούσε απεγνωσμένα σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τον παλαιό στόλο της μετά από δεκαετίες κυρώσεων.
Καθώς η Τεχεράνη επανεξετάζει τώρα την αρχιτεκτονική της ασφάλειας και τις στρατηγικές συμμαχίες της εν μέσω της προσπάθειάς της να ανοικοδομήσει την άμυνά της, η φαινομενική σιωπή των ανατολικών εταίρων της την ώρα της ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για να αναδιαμορφώσει τους υπολογισμούς της — και να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία της «ανατολικής» της στρατηγικής.
Σε ένα καυστικό άρθρο, η μετριοπαθής εφημερίδα Jomhouri-e Eslami αμφισβήτησε αν οι «ρωσοφίλοι» αξιωματούχοι του Ιράν έχουν μάθει κάτι από την αδράνεια της Μόσχας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Υποστήριξε ότι η σύγκρουση πρέπει να αποτελέσει ένα ξύπνημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που έχουν αγνοήσει για πολύ καιρό τις εκκλήσεις για μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική. Η εφημερίδα εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της συνεργασίας του Πεκίνου με την Τεχεράνη. «Θα κάνουν οι Κινέζοι αξιωματούχοι… κάτι για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες της ιρανικής αεροπορικής άμυνας; Ή μήπως η 20ετής συμφωνία συνεργασίας με το Πεκίνο δεν είναι παρά ένα άχρηστο κομμάτι χαρτί;».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας