Η SolarPower Europe πιέζει την ΕΕ για κανόνες κυβερνοασφάλειας ανά τομέα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Η SolarPower Europe πιέζει την ΕΕ για κανόνες κυβερνοασφάλειας ανά τομέα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτοβολταϊκών θεωρεί ότι η έκθεση της Ευρωβουλής δεν καταφέρνει να πετύχει τη σαφή αλλαγή πολιτικής που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη στο θέμα του ενεργειακού εφοδιασμού Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) ενέκρινε έκθεση σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ.
Σε αυτήν καθορίζει τις προτεραιότητές του και παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης νομοθεσίας όπου χρειάζεται.Στην έκθεση, οι ευρωβουλευτές ζητούν μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας εφοδιασμού της ΕΕ που να αντιμετωπίζει την διατομεακή ολοκλήρωση και τις κλιματικές προκλήσεις.
Υποστηρίζουν τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας (ιδίως από τη Ρωσία) μέσω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροδότησης και της αυξημένης εγχώριας παραγωγής.Η SolarPower Europe (Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτοβολταϊκών) θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Αίτημα για κατάργηση ρωσικών ορυκτών καυσίμων και πυρηνικών υλικών έως το 2027
Η έκθεση ζητά την πλήρη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων και πυρηνικών υλικών έως το 2027, την απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ των νέων και υφιστάμενων συμβάσεων spot για ρωσικό φυσικό αέριο έως το τέλος του 2025 και την ένταξη των ρωσικών μεταφορέων LNG στις κυρώσεις.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης σημαντικές επενδύσεις σε διασυνοριακές διασυνδέσεις, υπεράκτια και αποκεντρωμένα δίκτυα, καθώς και ψηφιακά, ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή ενεργειακά συστήματα.
Η παρούσα έκθεση βασίζεται στα συμπεράσματα της Προεδρίας του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν στις 16 Ιουνίου από τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Πλαισίου Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ στις αρχές του 2026.
«Δεν πετυχαίνει σαφή αλλαγή πολιτικής που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη»
Η Anaïs Faucher (Σύμβουλος Πολιτικής στην SolarPower Europe), σχολίασε:
«Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την “Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού” στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο της ηλεκτροδότησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ευελιξίας των μη ορυκτών καυσίμων στην ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Αυτές είναι ευπρόσδεκτες αναγνωρίσεις ενόψει των κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων και της επιταχυνόμενης ενεργειακής μετάβασης».
Ωστόσο, η έκθεση δεν καταφέρνει να πετύχει τη σαφή αλλαγή πολιτικής που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη.
Ενώ αναγνωρίζει τη σημασία της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλεκτροδότησης, της ενεργειακής απόδοσης και της εγχώριας παραγωγής καθαρής ενέργειας, η συνολική αφήγηση παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη σε ένα παράδειγμα ορυκτών καυσίμων.
Αδυναμία της Ευρώπης η εξάρτησή της από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων
Χωρίς ισχυρότερες πολιτικές δεσμεύσεις για την ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, η Ευρώπη κινδυνεύει να ενισχύσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αντί να οικοδομήσει διαρκή ενεργειακή κυριαρχία.
«Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί “αχίλλειο πτέρνα” για την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να παρέχει ένα σαφές όραμα ενεργειακής ασφάλειας για να καταστήσει την Ευρώπη πιο ανθεκτική στις γεωπολιτικές απειλές», δήλωσε η Faucher.
Σημαντική πρόκληση για την κυβερνοασφάλεια τα προϊόντα χαμηλού κόστους
Σχετικά με την κυβερνοασφάλεια του ενεργειακού συστήματος, η έκθεση ορθώς εντοπίζει τον κίνδυνο του τηλεχειρισμού σε όλο το δίκτυο της Ευρώπης μέσω του στόλου μετατροπέων.
Ωστόσο, μια αξιολόγηση κινδύνου χώρας προέλευσης από μόνη της δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το πλήρες φάσμα των τρωτών σημείων της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ακόμη παραβλέπει την ευρύτερη πρόκληση για την κυβερνοασφάλεια των μετατροπέων (ανεπαρκή προστασία σε προϊόντα χαμηλού κόστους).
«Στην πρόσφατη έκθεσή μας (έγινε σε συνεργασία με την DNV), συνιστούμε την ανάπτυξη ενός κάθετου προτύπου κυβερνοασφάλειας και την υποχρεωτική καθιέρωσή του μέσω του Κώδικα Δικτύου για την Κυβερνοασφάλεια, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και οι δύο προκλήσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να κάνει το επόμενο βήμα και να παρουσιάσει μια σαφέστερη, πιο φιλόδοξη στρατηγική για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, με επίκεντρο την ηλεκτροδότηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», υπογράμμισε η Faucher.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας