Σε ένα παραλήρημα ακροδεξιάς ρητορικής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μετατράπηκε η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για «λαθρομετανάστες», «αντικατάσταση μενού» στις δομές, «αντικίνητρα», «εισβολή από την Αφρική» και «αντικατάσταση του πληθυσμού της Ευρώπης».
Ο Θάνος Πλεύρης επέμεινε στην στροφή της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής προς τη φύλαξη των συνόρων, την αποτροπή και τα αντικίνητρα για τις μεταναστευτικές ροές που όπως είπε, αυτή την περίοδο, δεν είναι «κανονικές». Το καθεστώς διεθνούς προστασίας δεν μπορεί να αποτελεί αυτονόητο εισιτήριο παραμονής, δήλωσε εμφατικά, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται το σύστημα ασύλου για να επωφεληθούν οικονομικά, χωρίς πραγματική ανάγκη προστασίας.
«Δεν γίνεται κάποιος να κάνει αίτηση ασύλου, να κάθεται, να τρώει, να πίνει, να επιδοτείται, και εμείς να μην μπορούμε ούτε να τον κρατήσουμε ούτε να τον επιστρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει συνεργασία με τη Λιβύη» και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ανατολική πύλη εισόδου της αφρικανικής χώρας.
Ο κ. Πλεύρης, υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορική στο μεταναστευτικό, ζήτησε «να γυρίσουμε όλο το πνεύμα λειτουργίας», επιμένοντας πως απαιτείται ενίσχυση της φύλαξης και πολιτική αποτροπής. «Η βούληση της χώρας -και αυτό το τόνισε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή- είναι ότι, εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, η απάντηση θα είναι περισσότερη προστασία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.
«Υπάρχει τρόπος να σταματούν οι βάρκες πριν φτάσουν – τα πλοία μας που βρίσκονται στη Λιβύη είναι σε επικοινωνία με τις αρχές εκεί, αλλά υπάρχουν φορές που η άλλη πλευρά ανταποκρίνεται και άλλες όχι. Σε αυτή την περίπτωση, θα κλιμακώσουμε τη συμμετοχή μας», είπε χαρακτηριστικά.
Θάνος Πλεύρης: «Δεν είναι ομαλή μεταναστευτική ροή» – «Εισβολή από τη Βόρεια Αφρική»
Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το σημερινό κύμα αφίξεων από την Αφρική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ομαλή μεταναστευτική ροή. «Λέμε στον ελληνικό λαό ξεκάθαρα: την εισβολή από τη Βόρεια Αφρική η Ελλάδα δεν θα την ανεχτεί», σημείωσε. «Τρία εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται εκεί θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Θέλουμε, ως Ευρωπαίοι, να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό μας;», κατέληξε στο ίδιο πνεύμα.
Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει κριτική για τη στάση των ΜΚΟ, αναφέροντας ότι «ο ανθρωπισμός τους έχει γίνει επάγγελμα».
Θάνος Πλεύρης: Θα εξετάσουμε και το μενού στις δομές
Ο Θάνος Πλεύρης επανέφερε τη συζήτηση για τη συνολική επανεξέταση του πλαισίου παροχών προς αιτούντες άσυλο. «Θα επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα και θα πάμε σε πολιτική δραστικής μείωσης. Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει τηλέφωνο, να δηλώνει ότι βρίσκεται σε δομή, να λαμβάνει οικονομική ενίσχυση και στη συνέχεια να παίρνει και επίδομα ενοικίου», τόνισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις παροχές σίτισης στις δομές φιλοξενίας: «Θα επανεξετάσουμε και το μενού – σήμερα το μενού είναι ξενοδοχειακό, με τρεις επιλογές γεύματος, τέσσερις φορές κρέας και μία ψάρι. Αυτό δεν είναι λογικό».
Θάνος Πλεύρης: «Αυτός που θα φτάσει εδώ, να μην αισθάνεται ότι είναι καλά»
Εκεί που έδωσε τη μεγαλύτερη έμφαση ο υπουργός ήταν στα αντικίνητρα για τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται είναι αποτρεπτικό: «Αυτός που θα καταφέρει να περάσει, να μην αισθάνεται ότι είναι μια χαρά εδώ. Είναι τελείως διαφορετικό να νιώθει ότι είναι κρατούμενος. Αν έχει πάρει άσυλο, να πάει να βρει δουλειά, γιατί να παίρνει επίδομα ενοικίου – δεν είναι αυτονόητο ότι θα επιδοτείται», δήλωσε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα επιμένει στη λογική των αντικινήτρων για τις παράτυπες αφίξεις και υπεραμύνθηκε του όρου «λαθρομετανάστης», λέγοντας πως «δεν γίνεται να πριμοδοτείται κάποιος που κατά βάση είναι λαθρομετανάστης – και μόνο επειδή ενοχλούνται κάποιοι με τη λέξη, να κάνουμε ότι δεν υπάρχει».
Τέλος, υπογράμμισε ότι όσοι δεν δέχονται ιατρικό έλεγχο ηλικίας «θα τεκμαίρεται πως είναι ενήλικες», αφήνοντας αιχμές για καταχρηστική χρήση του καθεστώτος ανηλικότητας.