Η ΝΔ ψάχνει τρόπους απόδρασης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας: [368345] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Δύο μήνες, οκτώ εβδομάδες, 60 ημέρες: αυτό είναι το χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να προσπαθήσει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις αποκαλύψεις για κρούσματα διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος της είναι να αποφύγει τη μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί από αυτή τη σκανδαλολογική κρίση. Οι κύριες ανησυχίες του Μαξίμου είναι να μην ανατραπεί πλήρως ο πολιτικός σχεδιασμός του και να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα, όπως το Μεταναστευτικό, θέματα εξωτερικής πολιτικής και προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν σχεδιαστεί τέσσερις έκτακτες επιχειρήσεις, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα και φέρουν τις δικές τους κωδικές ονομασίες.
Τρόποι διαχείρισης της (νέας) κρίσης
Υπάρχει μια κοινή παραδοχή μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας: οι χειρισμοί σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από εδώ και στο εξής θα καθορίσουν τον πραγματικό του αντίκτυπο, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες διαθέσεις της κοινής γνώμης. Ωστόσο, δεν υπάρχει ομοφωνία εντός της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε καν στο Μαξίμου, σχετικά με τη διαχείριση του ποινικού σκέλους για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Εν αναμονή του κατηγορητηρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο περιλαμβάνει κακουργήματα όπως ηθική αυτουργία και συνέργεια σε απιστία για τους δύο πρώην υπουργούς, η διχογνωμία παραμένει: από τη μία πλευρά, υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να αποφευχθούν «φοβικές» αποφάσεις και ότι, εφόσον δεν προκύπτει ποινική διάσταση, η Προανακριτική θα πρέπει να απορριφθεί. Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που δεν βλέπουν πολιτικό περιθώριο για ελιγμούς. Στην κεντρική προσέγγιση «ούτε κυνήγι μαγισσών ούτε συγκάλυψη» προστίθενται πλέον αναθεωρήσεις: αρχικά, η ΝΔ δεν είχε σκοπό να καταθέσει δική της πρόταση ενάντια στα κακουργήματα, αλλά τώρα αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πιο πιθανό. Κρίνεται αναγκαίο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα συμφωνίας στη διερεύνηση του σκανδάλου «χωρίς ακρότητες». Παρά τις πληροφορίες ότι η επικοινωνία μεταξύ Μαξίμου και των δύο υπουργών παραμένει ανοιχτή, η στάση τους στις εξελίξεις (όπως η απόρριψη του «μοντέλου Τριαντόπουλου») δεν διευκολύνει τη διαχείριση της κατάστασης για το Μαξίμου.
Η ΔΕΘ
Ο προσεχής Σεπτέμβριος θεωρείται από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ως κρίσιμος σταθμός για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, σχεδόν ως μια άτυπη αρχή μιας προεκλογικής χρονιάς. Είναι σίγουρο ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να γεμίσει το καλάθι των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, με σκοπό να δώσει στο κυβερνητικό επιτελείο βάσιμες ελπίδες για την κάλυψη των σημερινών ελλειμμάτων.
Η έγκριση του ECOFIN στο αίτημα της Ελλάδας (μαζί με άλλες 14 χώρες) για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 500 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για τις παροχές του 2026. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού παραμένουν οι μειώσεις άμεσων φόρων, κυρίως για τους μισθωτούς, καθώς και τα μέτρα και αντίμετρα για το Στεγαστικό και τους ευάλωτους.
Αλλάζοντας ατζέντα
Η διατήρηση της πρωτοβουλίας στις δημόσιες κινήσεις, παρά τις σοβαρές υποθέσεις της επικαιρότητας (όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Νότο), θεωρείται κρίσιμος παράγοντας. Γι’ αυτό, υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια για «καθημερινές ανακοινώσεις», είτε αυτές αφορούν εκκρεμότητες που έχουν αναδείξει οι βουλευτές της ΝΔ, είτε την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, όπως το νομοσχέδιο για τα Πειθαρχικά στο Δημόσιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα. Η οδηγία προς τους υπουργούς είναι σαφής: «Μην απομακρύνεστε από το τετραετές πρόγραμμα, επιλύστε τις εκκρεμότητες».
Έτσι, η κυβερνητική ηγεσία έχει υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, με σχεδόν καθημερινές «θεματικές» συσκέψεις υπουργών υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και άλλες στο Μποδοσάκειο υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει καθιερώσει και το «σχόλιο της εβδομάδας» στο LinkedIn για την προβολή κυβερνητικών δράσεων. Αυτές οι συναντήσεις προγραμματίζονται αρχικά ως κλειστές, αλλά αν εγκριθούν οι προτάσεις που παρουσιάζονται, ακολουθούν άμεσες ανακοινώσεις, όπως συνέβη μετά τη σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τους αιώνιους φοιτητές ή με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους οικισμούς.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας