Η κυβέρνηση σε Βενιζέλο: Δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI)
Από την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, στην κριτική του Βαγγέλη Βενιζέλου ως προς την νομική τεκμηρίωση και βάση της τροπολογίας Πλεύρη για την τρίμηνη αναστολή χορήγησης ασύλου σε όσους μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα με πλωτά μέσα από τη Λιβύη.
Στην ανάλυσή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση« του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), επίκληση η οποία κατά την ανάγνωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης (2012-2015), «θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο».
Κληθείς να σχολιάσει στο pressroom την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, διακεκριμένου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε αρχικά για επιστημονική ανάλυση που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, γίνεται σεβαστή στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας, με την παράλληλη διευκρίνιση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί την επίμαχη διάταξη, έτσι ώστε να μπορέσει να βάλει φρένο στις καραβιές παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη.
«Οταν τοποθετείται ένας συνταγματολόγος δεν τοποθετείται με βάση αν έχει συγκυβερνήσει ή κυβερνήσει. Είναι μια επιστημονική ανάλυση και γίνεται σεβαστή στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας […] Εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, απλά επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις που ανατρέχουν στο άρθρο αυτό. Εμείς επικαλούμαστε σειρά αποφάσεων, νομολογία, που τεκμηριώνουν τη θέση. Είναι κατ’ αναλογία η ίδια τεκμηρίωση με αυτή που έγινε το 2020», θέλησε να επισημάνει ο εκπρόσωπος.
«Η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής σε νομικό και επιχειρησιακό επίπεδο ήταν απολύτως επιτυχημένη και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και αυτή τη φορά. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, αυτό αποδείχθηκε και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι και ένα κράτος που βάζει πάντα -σεβόμενο τους νόμους – πρώτα τα συμφέροντα της χώρας. Η χώρα όφειλε να αντιδράσει σε μια έκτακτη ανάγκη και θα το κάνουμε εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Μαρινάκης.
«Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει», επανέλαβε ο κ. Μαρινάκης, «και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο, από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα, να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού».
Μέτωπο και στη Βουλή για αντισυνταγματικότητα
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της τροπολογίας και η επίμαχη επίκληση του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προκάλεσε ζήτημα και στη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συσπειρώνονται γύρω από την αντισυνταγματικότητα.
Συγκεκριμένα, ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας γνωστοποίησε ότι α καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή της και σε άλλη περίπτωση πρόκειται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη. Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, σε αντίθετη δε περίπτωση θα υποστηρίξουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας. Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις –στο οποίο και κατατέθηκε η εν λόγω τροπολογία– τον λόγο έλαβε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να ανακοινώσει ότι το κόμμα της, διαρκούσης της διαδικασίας, θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Εκανε χαρακτηριστικά λόγο για μια τροπολογία «που αποτελεί μια ανατριχιαστική διολίσθηση σε καθεστώς θεσμοποίησης του ρατσισμού και αναστολής των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για εξέταση αιτήσεων ασύλου και παροχής αιτήσεων ασύλου».
Για «επαίσχυντη, αυθαίρετη και ντροπιαστική τροπολογία που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο» μίλησε εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας την απόσυρσή της και προαναγγέλλοντας ότι σε άλλη περίπτωση το κόμμα της θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επ’ αυτής «ώστε καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην απανθρωπιά και βαρβαρότητα που φτάνει μέχρι τη μη καταγραφή των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων».
Το αίτημα του ΚΚΕ υποστήριξαν ο Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, ανακοινώνοντας ότι, εφόσον η ρύθμιση δεν αποσυρθεί, θα υποστηρίξουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας