Πολιτική

Ποια είναι η νέα τακτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

Ποια είναι η νέα τακτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: [377004] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι συζητήσεις με τη Λιβύη για την ανάσχεση των ροών θα συνεχιστούν, παρά τα πενιχρά αποτελέσματα έως τώρα και τις προχθεσινές εξελίξεις

Η εικόνα των μαζικών αφίξεων στην Κρήτη και τη Γαύδο, με εκατοντάδες μετανάστες να φτάνουν μέσω παράνομων διαδρομών που εκμεταλλεύονται οι διακινητές από τη Λιβύη προς την Ελλάδα, κινητοποιεί την ελληνική κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό.

Δεδομένου ότι τα μηνύματα που στέλνονται από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες προς τις Τρίπολη και Βεγγάζη φαίνεται να μην έχουν αντίκρισμα – όπως φάνηκε από τη στάση του Χαφτάρ απέναντι στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη μετανάστευση και τους υπουργούς Ελλάδας, Μάλτας και Ιταλίας που τον συνόδευαν – και με τις αφίξεις να ξεπερνούν τις 8.500 από την αρχή του έτους, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά άμεσα στην εφαρμογή ενός νέου, ακόμη πιο αυστηρού πλαισίου. Αναγνωρίζει έτσι ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες και απαιτούν αντίστοιχα μέτρα.

Το νέο «δόγμα» της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που θα λάβει αύριο τη μορφή της νομοθετικής ρύθμισης και θα έρθει στη Βουλή, έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί με την σαφή θέση ότι όποιος εισέρχεται παρανόμως στην χώρα και δεν δικαιούται άσυλο, θα αντιμετωπίζει τις προβλέψεις του νόμου, δηλαδή είτε κράτηση, είτε απέλαση.

Πάνω σε αυτή τη βάση γίνεται πλέον το επόμενο βήμα, με την Αθήνα να προχωρά πρώτον, στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φθάνουν με πλωτά μέσα, δια θαλάσσης, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον θαλάσσιο διάδρομο, από τη Λιβύη, δεύτερον στη σύλληψη και κράτηση όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, τρίτον, στη διαμόρφωση αρχικά μίας και ενδεχομένως και δεύτερης κλειστής δομής στην Κρήτη -όπου σήμερα δεν υπάρχει, καθώς το νησί δε βρισκόταν αντιμέτωπο με μεταναστευτικές ροές που δεν ήταν διαχειρίσιμες.

Είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής στάσης ότι περίπου 400 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν χθες, νότια της Κρήτης, θα μεταφερθούν απευθείας στο Λαύριο και από εκεί στις φυλασσόμενες δομές, ευελπιστώντας το «μήνυμα» να φθάσει εγκαίρως σε όσους αναμένουν να αναχωρήσουν από τα λιβυκά παράλια.

“Πάγωμᔨτων διαδικασιών ασύλου

Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι συζητήσεις με τη Λιβύη για την ανάσχεση των ροών θα συνεχιστούν, παρά τα πενιχρά αποτελέσματα έως τώρα και τις χθεσινές εξελίξεις, που δεν ήταν αναμενόμενες για την Ευρώπη, καταστώντας σαφές, ωστόσο, ότι το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιο ενεργή συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε επιχειρήσεις αποτροπής.

Με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά, η Ελλάδα «παγώνει» όλες τις διαδικασίες ασύλου, άρα και τον δρόμο προς την Ευρώπη, το επιδιωκόμενο, δηλαδή, για όσους προχωρούν στο μετέωρο ταξίδι με τα δουλεμπορικά, επαναφέροντας σε εφαρμογή τα μέτρα που είχαν ληφθεί το 2020, όταν εξελίσσονταν τα γεγονότα στον Έβρο.

Η Αθήνα διατηρεί «ανοιχτή γραμμή» με τις Βρυξέλλες, ενημερώνοντας σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας με έμφαση ότι το θέμα έχει απολύτως ευρωπαϊκή διάσταση. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται προς κάθε πλευρά ότι η αντίδραση και η δράση που αναλαμβάνουν οι αρχές είναι απολύτως νόμιμη, κάνοντας λόγο για μήνυμα αποφασιστικότητας, που επιδιώκεται να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση, ότι η δίοδος προς την Ελλάδα είναι κλειστή.

Το μεταναστευτικό είναι η νέα, μεγάλη και κρίσιμη πρόκληση, που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί, με άμεσες και ορατές επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας και μάλιστα σε μια λεπτή περίοδο, όταν κορυφώνεται η τουριστική κίνηση. Η απόφαση για την δημιουργία κλειστών κέντρων στην Κρήτη δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί σε κλίμα ηρεμίας, καθώς και στο παρελθόν καταγράφηκαν εντάσεις και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπου επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο.

Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν, ωστόσο, ότι αυτή την ώρα προέχει η διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, ζητώντας την συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκομένων, ώστε η αύξηση των μεταναστευτικών ροών να αντιμετωπιστεί εγκαίρως πριν μετατραπεί σε κρίση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε και το διακύβευμα της σταθερότητας, κάνοντας λόγο για «εθνική προτεραιότητα». Περαιτέρω προβληματισμό, άλλωστε, προκαλεί η χρονική συγκυρία που ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο μεταναστευτικό, όταν η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε καθεστώς έντονης αναταραχής.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments