Γεωπολιτικά

ΟΗΕ: Το 88% της Τουρκίας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης

ΟΗΕ: Το 88% της Τουρκίας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah, Turkish soil at risk as worldwide desertification spreads

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 88% της χερσαίας έκτασης της Τουρκίας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, γεγονός που θέτει τη χώρα σε τροχιά σοβαρής λειψυδρίας έως το 2030

Η έκθεση «Drought Hotspots Around the World 2023–2025» (Κυκλώματα ξηρασίας σε όλο τον κόσμο 2023-2025), που δημοσιεύθηκε από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD), προσδιορίζει την Τουρκία ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με μη βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης της γης και των υδάτων, επιταχύνει την υποβάθμιση του εδάφους και απειλεί τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χώρας σε τρόφιμα και νερό.

Όπως αναφέρει το turkish mnute, η Τουρκία βρίσκεται σε έναν κρίσιμο διάδρομο ξηρασίας που εκτείνεται από τη νότια Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία. Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η νοτιοανατολική Ανατολία πλήττεται ιδιαίτερα, με σοβαρή απώλεια υγρασίας του εδάφους και ταχέως μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο ξαφνικών, βραχυπρόθεσμων ξηρασιών που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη γεωργία σε λίγες εβδομάδες. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι τα υπόγεια αποθέματα νερού της Τουρκίας εξαντλούνται λόγω της υπερβολικής γεωργικής εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επικίνδυνων καταβόθρων. Το 2024, οι τοπικές αρχές στην Αδάνα απαγόρευσαν τη φύτευση καλλιεργειών που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση νερού, όπως το ρύζι και το καλαμπόκι, ενώ τα κύρια αποθέματα νερού της Άγκυρας έπεσαν σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν περιορίζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Σύμφωνα με την Έκθεση για τους Παγκόσμιους Κινδύνους 2024, η Τουρκία κατατάσσεται 35η μεταξύ 193 χωρών όσον αφορά τον κίνδυνο καταστροφών. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου για την Ειρήνη και τις Ένοπλες Συγκρούσεις και την Bündnis Entwicklung Hilft, αξιολογεί την ευπάθεια των χωρών σε φυσικές καταστροφές. Η Τουρκία θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου λόγω της έκθεσής της σε φυσικούς κινδύνους και της ικανότητάς της να τους αντιμετωπίσει.

Το πρόσφατο παρελθόν προσφέρει μια σαφή εικόνα. Το 2021, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν σχεδόν 200.000 εκτάρια δάσους στις παράκτιες επαρχίες της Αττάλειας και της Μούγλα στο νότιο τμήμα της Τουρκίας. Την ίδια χρονιά, ξαφνικές πλημμύρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προκάλεσαν δεκάδες θανάτους. Στις αρχές του 2023, διπλός σεισμός έπληξε 11 επαρχίες, προκαλώντας τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αν και δεν σχετίζεται με το κλίμα, η καταστροφή αποκάλυψε αδυναμίες στον συντονισμό των διασωστικών επιχειρήσεων και στη λογιστική.

Επείγουσες μεταρρυθμίσεις

Η έκθεση της UNCCD καλεί για επείγουσες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης σύγχρονων συστημάτων άρδευσης για τη μείωση της απώλειας νερού, προγραμμάτων αποκατάστασης της γης και ολοκληρωμένων εθνικών σχεδίων διαχείρισης κινδύνων. Επί του παρόντος, τέτοιες πρωτοβουλίες παραμένουν περιορισμένες και χρηματοδοτούνται άνισα. Η έκθεση τοποθετεί την κρίση της Τουρκίας σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, σημειώνοντας ότι η ξηρασία δεν είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα, αλλά μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας κρίσης που οφείλεται σε περιβαλλοντικές πιέσεις, αποτυχίες πολιτικής και οικονομική ευπάθεια. «Η ξηρασία είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος», δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας της UNCCD, Ιμπραχίμ Θιάου. «Εισβάλλει σιγά-σιγά, εξαντλεί τους πόρους και καταστρέφει ζωές. Τα σημάδια της είναι βαθιά». Η έκθεση προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση δράση, το κόστος της αδράνειας θα αυξηθεί, απειλώντας όχι μόνο την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού, αλλά και την ευρύτερη κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments