Κόσμος

Ισπανικός τουρισμός: Επιβράδυνση το 2025 για την «πρωταθλήτρια» του 2024

Ισπανικός τουρισμός: Επιβράδυνση το 2025 για την «πρωταθλήτρια» του 2024

Πηγή Φωτογραφίας: City News Halifax, Spain sets a new record with 94 million international tourists last year

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο μεγαλύτερος κλάδος της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2025, από το 4% που προβλεπόταν τον Απρίλιο, εν μέσω επιδείνωσης του διεθνούς μακροοικονομικού πλαισίου

Ο τουρισμός στην Ισπανία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό διακοπών στην Ευρώπη, θα αυξηθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες επιβαρύνουν την όρεξη για ταξίδια. Ο μεγαλύτερος κλάδος της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2025, από το 4% που προβλεπόταν τον Απρίλιο, εν μέσω επιδείνωσης του διεθνούς μακροοικονομικού πλαισίου, σύμφωνα με την Exceltur, τον κυριότερο επιχειρηματικό όμιλο τουρισμού, τον κύριο επιχειρηματικό όμιλο στον τομέα του τουρισμού. Ο τουρισμός θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται περισσότερο από την επέκταση 2,4% που προβλέπεται για την ισπανική οικονομία.

«Η χρονιά θα είναι καλή, αλλά όχι τόσο καλή όσο περιμέναμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Exceltur Όσκαρ Περέλι σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας ξεπέρασε εκείνη των ομόλογων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, το 2024, με την τουριστική βιομηχανία να αποτελεί έναν από τους κινητήριους παράγοντες. Το 2025, ο τουρισμός αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 13,2% της ισπανικής οικονομίας, σύμφωνα με την Exceltur.

Η Ισπανία ήταν ο κορυφαίος προορισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024 όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με τη Eurostat. Περίπου 94 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το τμήμα ερευνών της CaixaBank SA.

Αντιδράσεις κατά του υπερτουρισμού

Η έκρηξη του τουρισμού έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις, με διαδηλώσεις κατά του (υπερ)τουρισμού να πραγματοποιούνται σε πόλεις σε όλη την Ισπανία. Η Exceltur δήλωσε ότι η αύξηση του μόνιμου πληθυσμού στις μεγάλες τουριστικές περιοχές της Ισπανίας είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την αύξηση των πιέσεων που παρατηρούνται στις περιοχές αυτές, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση και το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Η διαθεσιμότητα περισσότερων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης συμβάλλει επίσης στην εξήγηση της αύξησης των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Ισπανία, δήλωσε ο όμιλος.

Ο ισπανικός τουρισμός υπήρξε ο κύριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης μετά τα λουκέτα της πανδημίας Covid-19, με αριθμό ρεκόρ επισκεπτών, κυρίως στις παραλίες της χώρας.

Πηγή: Pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο