Η Βρετανία ενδέχεται να οδεύει προς ύφεση πολύ νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, καθώς η οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο. Θα χρειαστεί κάτι ιδιαίτερο το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να αποφύγει συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που ειλικρινά φαίνεται εξαιρετικά απίθανο δεδομένης της πληθώρας των κινδύνων.
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις. Η πολυσυζητημένη και επικριθείσα αύξηση του εταιρικού φόρου από την κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιζήμια, καθώς όχι μόνο συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους, αλλά πλήττει και την αγορά εργασίας της Βρετανίας, η οποία χάνει θέσεις εργασίας με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η αδυναμία των Εργατικών να επιβάλουν ακόμη και μέτριες περικοπές στις δαπάνες πρόνοιας, επιδεινώνει τη δυσχερή κατάσταση καθώς σημαίνει ότι περαιτέρω αυξήσεις φόρων είναι πρακτικά αναπόφευκτες το φθινόπωρο, κάτι που μπορεί να αποτελεί προάγγελο περαιτέρω δυσκολιών.
Τα δεδομένα αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια ακόμη και από την επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο, με μια μείωση 25 μονάδων βάσης να έχει πλέον τιμολογηθεί σχεδόν κατά 80% από την αγορά των swaps. Αυτό διατηρεί την στερλίνα υπό πίεση σήμερα το πρωί, και η Αγγλική λίρα αυτήν την εβδομάδα έχει παρουσιάσει χαμηλότερη απόδοση από τα περισσότερα σημαντικά νομίσματα.
Επιβάρυνση της θέσης του Στάρμερ
Τα στοιχεία έρχονται να επιβαρύνουν περαιτέρω τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και της υπουργού Οικονομικών της χώρας Ρέιτσελ Ριβς.
Το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε από την αύξηση της παραγωγής από τους εξαγωγείς εν όψει των δασμών των ΗΠΑ, εντούτοις το δεύτερο τρίμηνο βρήκε την οικονομία αντιμέτωπη με αντιξοότητες από τις εμπορικές διαταραχές, αλλά και αυξήσεις σε φόρους.
Παρόλο που η κυβέρνηση του Στάρμερ κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών στις αρχές Μαΐου, η βρετανική οικονομία αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση φέτος.
Παράλληλα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο, αλλά και ότι θα προβεί σε νέα κίνηση μέχρι το τέλος του έτους, με περαιτέρω μειώσεις το 2026.