Τη στρατηγική επανατοποθέτησή τους στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω ενός κοινού εταιρικού σχήματος ανακοίνωσαν χθες οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μotor Oil, ανεβάζοντας τις ταχύτητες αναδιάρθρωσης και συγκέντρωσης του κλάδου.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η φημολογούμενη εδώ και μήνες συνένωση δυνάμεων στον τομέα του ηλεκτρισμού των δύο ισχυρών ενεργειακών ομίλων επισημοποιήθηκε με μια συμφωνία που καθιστά το νέο εταιρικό σχήμα που δημιουργείται τον τρίτο ισχυρό πόλο της αγοράς, πίσω από τη ∆ΕΗ και τη Metlen, που έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες.
«Ηρων» και nrg συνενώνονται, με ισότιμη συμμετοχή των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil σε νέο εταιρικό σχήμα (Utilityco), το οποίο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Utilityco θα εξυπηρετεί περίπου 550.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,5 GW.
Η Motor Oil θα εισφέρει το 100% της nrg και το 50% της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής», καθώς και ποσό σε μετρητά ύψους 79 εκατ. ευρώ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εισφέρει το 100% της «Ηρων» και το 50% της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής», ενώ αναμένεται να λάβει μετρητά συνολικού ύψους περίπου 128 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 79 εκατ. ευρώ και επιπλέον ποσών που προβλέπονται μέσω ενός μηχανισμού επιτρεπόμενων εκροών). Τα ανωτέρω ποσά τελούν υπό την αίρεση confirmatory due diligence.
Εκτός του νέου εταιρικού σχήματος μένουν οι δραστηριότητες της nrg στην ηλεκτροκίνηση και οι δραστηριότητες της «Hρων» σε συγκεκριμένες χώρες των Βαλκανίων, όπως και η δραστηριότητα του energy trading, του ΦΟΣΕ (Optimus) και της ηλεκτροκίνησης. Στη νέα εταιρική δομή (Utilityco) που θα συσταθεί, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil θα κατέχουν ισότιμη συμμετοχή και ίσα δικαιώματα ψήφου.
Στην Utilityco θα περιέλθουν οι εταιρείες «Ηρων» και nrg, καθώς και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή. Πέραν της μονάδας της Κομοτηνής, ισχύος 877 MW, η Utilityco θα διαθέτει τον πλήρη έλεγχο της μονάδας «Ηρων II», ισχύος 441 MW, και συμμετοχή 35% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κόρινθο (Korinthos Power), ισχύος 437 MW.
Η Utilityco θα εξυπηρετεί συνδυαστικά 488.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας πωλήσεις 8,3 TWH και μερίδιο αγοράς περίπου 17%, βάσει μεγεθών του 2024. Επιπλέον, θα εξυπηρετεί 61.000 πελάτες φυσικού αερίου, με μερίδιο αγοράς 11% στον συγκεκριμένο τομέα.
Στόχος οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης
Με ενισχυμένη θέση στην αγορά, η νέα εταιρεία θα είναι σε θέση να επιτύχει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και κορυφαίες οικονομικές επιδόσεις, ανταποκρινόμενη αποτελεσματικά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, όπως αναφέρουν οι δύο όμιλοι στην κοινή τους ανακοίνωση. Η συνένωση των «Ηρων» και nrg αναμένεται να επιφέρει σημαντικές συνέργειες σε όλες τις κρίσιμες λειτουργίες, όπως οι προμήθειες, η εμπορική δραστηριότητα και η διαχείριση ενέργειας, δημιουργώντας σημαντική αξία για καταναλωτές και μετόχους.
Οι δύο όμιλοι βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 2,4% έως το 2030, ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις. Αξιολογώντας και το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά προμήθειας παραμένει κατακερματισμένη, με παρόχους μικρής κλίμακας να ελέγχουν περίπου το 10%, εκτιμούν ότι διαμορφώνεται προοπτική ανάπτυξης σε ένα τμήμα της αγοράς που υπερβαίνει τις 11 ΤWH τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την προσθήκη άνω των 6 GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα την περίοδο 2025-2030, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες για ισχύ εξισορρόπησης στο σύστημα.
Η συναλλαγή πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence) καθώς και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και από τις γενικές συνελεύσεις μετόχων των δύο εταιρειών.
Η συγκέντρωση δυνάμεων αποτελεί τη νέα τάση της αγοράς ηλεκτρισμού, που αποκτά πλέον νέα δυναμική. ∆εν περιορίζεται στη συγκέντρωση μικρών εταιρειών γύρω από ισχυρούς καθετοποιημένους ομίλους, όπως έγινε με την εξαγορά το 2018 της nrg από τη Motor Oil και τις εξαγορές των Watt + Volt, Unison, EFA Energy, Volterra από τη Metlen ή την πιο πρόσφατη απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Elpedison από τη HELLENIQ ENERGY, αλλά επεκτείνεται και μεταξύ των μεγάλων καθετοποιημένων ομίλων. Oι πιέσεις προς τις μη καθετοποιημένες εταιρείες προμήθειας αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ καταλυτικές στις εξελίξεις θα είναι οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕ∆ και της κυβέρνησης για την 100% κρατική πλέον ∆ΕΠΑ Εμπορίας με το πολύτιμο χαρτοφυλάκιο της «Φυσικό Αέριο» στην προμήθεια, η οποία κινείται στρατηγικά στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ακόμη ισχυρού πόλου.