Πρέπει να έχει η ΕΕ επαφή με τον Στρατάρχη Χαφτάρ;

Πηγή Φωτογραφίας: ISPI, Libya: Haftar's Showdown
Γιατί ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συναντήσει τον Στρατάρχη Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης; Την Τρίτη, ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ και τρεις Ευρωπαίοι υπουργοί εκδιώχθηκαν από τη Λιβύη, λόγω –σύμφωνα με τις Βρυξέλλες– ενός «πρωτοκόλλου παραβίασης».
Η ευρωπαϊκή αποστολή είχε προηγουμένως συναντηθεί με την κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη. Στη συνέχεια, επρόκειτο να μεταβεί στη Βεγγάζη για συνάντηση με τον Στρατάρχη Χάφταρ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαφτάρ προσπάθησε να πιέσει την ΕΕ, επιβάλλοντας την παρουσία των δικών του υπουργών στη συνάντηση.
«Η ΕΕ συνεργάζεται τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και μέσω των κρατών-μελών, ιδιαίτερα της Ιταλίας, με την Λιβυκή Ακτοφυλακή στη Δυτική Λιβύη, προσπαθώντας με κάποιο τρόπο να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης, η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες των Λίβυων να επαναπροωθούν τους μετανάστες μόλις αυτοί επιστρέψουν στο λιβυκό έδαφος. Αυτή η πρακτική, φυσικά, είναι αμφιλεγόμενη, καθώς υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση που δέχονται οι μετανάστες όταν βρίσκονται στη Λιβύη» δήλωσε στο euronews o Ταρέκ Μεγκερσί, ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.
Μια χώρα διαιρεμένη στα δύο
Η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη στα δύο: Στη Δύση, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό τον πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Στην Ανατολή, ο αντίπαλός του, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του αυτοανακηρυγμένου Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τις λιβυκές αρχές για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των δικτύων διακινητών.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι μεταναστευτικές ροές από την ανατολική Λιβύη αυξάνονται συνεχώς. Την ίδια στιγμή, πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο η ΕΕ να επιδιώξει συνάντηση με τον Στρατάρχη Χαφτάρ.
Ορισμένοι μάλιστα κατηγορούν την οικογένεια Χάφταρ ότι χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. «Δίνουμε δύναμη σε έναν πληρεξούσιο της Ρωσίας που είναι εχθρικός απέναντι στα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κι έτσι, όταν ξεκαθαρίσουμε όλο το χάος της τρέχουσας κρίσης, γίνεται αρκετά σαφές ότι αυτό που χρειάζεται πραγματικά η Ευρώπη στη Λιβύη είναι μια σταθερή και κυρίαρχη κυβέρνηση» είπε στο euronews ο Τζέιμς Μόραν, πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Λιβύη.
Και ενώ η διπλωματική ένταση παραμένει, εκατοντάδες μετανάστες φτάνουν τις τελευταίες μέρες σε ελληνικά νησιά – με προέλευση, κυρίως, τη Λιβύη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας