Πολιτική

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στη θέση της αποτροπής μεταναστών

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στη θέση της αποτροπής μεταναστών
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να παραμείνει πιστή στο δόγμα της αποτροπής των μεταναστών, επιμένοντας στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την προστασία των συνόρων της χώρας

«Ο κύριος Βενιζέλος πραγματοποίησε μια επιστημονική ανάλυση, και εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε τα σύνορα της χώρας». Με αυτή τη δήλωση, η κυβέρνηση απαντά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπολογία που σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή για το μεταναστευτικό, εν μέσω των εξελίξεων στη Λιβύη.

«Δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ. Επικαλούμαστε μόνο τις προϋποθέσεις που ισχύουν για αυτό το άρθρο και εφαρμόζουμε τις ίδιες διαδικασίες που χρησιμοποιήσαμε κατά την κρίση του 2020», τονίζουν χαρακτηριστικά από το Μαξίμου.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στο περιθώριο της Διάσκεψης στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, φον ντερ Λάιεν, καθώς και με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και επισημάνθηκε η ανάγκη για επαναπροσέγγιση με τη Λιβύη. Επίσης, αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την αποστολή εκ νέου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιων Υπουργών από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη.

Η Ελλάδα προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση που αναστέλλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες, για όσους φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι αυτή η απόφαση αποτελεί μια αναγκαία προσωρινή αντίδραση, στηριζόμενη στην ίδια νομική επιχειρηματολογία που είχε χρησιμοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση κατά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.

“Η δίοδος προς την Ελλάδα κλίνει”

«Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας: η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε όλους τους διακινητές και τους δυνητικούς πελάτες τους, υποδεικνύοντας ότι τα χρήματα που δαπανούν μπορεί να είναι εντελώς χαμένα».

«Δεν θα ανεχθούμε εισβολές από τη Βόρεια Αφρική. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών και να γίνει δραστική επανεξέταση των παροχών».

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι από το 2019 η κυβέρνηση έχει επισημάνει στην Ευρώπη ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αφορά αποκλειστικά όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία. Σήμερα, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές φωνές συμφωνούν με αυτή τη θέση. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών.

Όποιος εισέρχεται παράνομα δεν αποκτά καθεστώς διεθνούς προστασίας. Η αναστολή δεν είναι απεριόριστη, καθώς πρέπει να επανεξετάζεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας.

Το μήνυμα είναι σαφές: δεν προσφέρεται πλέον ασφαλές «καταφύγιο» μέσω τυπικής αίτησης ασύλου.

Πάνω σε αυτό τον καμβά σημειώνονται ορισμένες σημαντικές αλλαγές.

Αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο θα υπόκεινται σε κράτηση. Προωθούμε συμφωνίες επιστροφής με τις χώρες προέλευσης, εστιάζοντας στις οικειοθελείς επιστροφές. Πολλοί από τους μετανάστες που φτάνουν μέσω Λιβύης είναι Αιγύπτιοι και μπορούν να επιστραφούν.

Ταυτόχρονα, προχωρούμε σε αλλαγές στη νομοθεσία: Η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου θα θεωρείται ποινικό αδίκημα. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 5 ετών χωρίς αναστολή, με μοναδική εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης.

Επίσης, ξεκινά η επανεξέταση όλων των επιδομάτων που χορηγούνται σε παράτυπους μετανάστες. Ζήτησα να επανεξεταστεί ακόμη και το μενού που προσφέρεται στις δομές, το οποίο είναι αντίστοιχο ξενοδοχειακού τύπου με τρία γεύματα ημερησίως. Η δημιουργία νέας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο