17,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΚΟΜΕΔ για την ενίσχυση 28 οπτικοακουστικών έργων μέσα σε μία εβδομάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//17,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΚΟΜΕΔ για την ενίσχυση 28 οπτικοακουστικών έργων μέσα σε μία εβδομάδα
Στην αποπληρωμή 28 επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Cash Rebate (ν. 4487/2017) προχώρησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το διάστημα μεταξύ 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε ανέρχεται σε 17,2 εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικότερα:
- 11,6 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν για εγχώρια επενδυτικά σχέδια
- 5,6 εκατομμύρια ευρώ για διεθνείς παραγωγές που επέλεξαν την Ελλάδα ως τόπο γυρισμάτων
Ως προς το είδος των έργων:
- 5,15 εκατομμύρια ευρώ σε ταινίες μυθοπλασίας (εγχώριες και διεθνείς)
- 11,23 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε σειρές μυθοπλασίας (εγχώριες και διεθνείς)
- περίπου 280.000 ευρώ για ντοκιμαντέρ (ταινίες και σειρές)
- 426.000 για animation και
- 137.000 για μεταπαραγωγή-post production

Τα έργα αυτά κινητοποίησαν ιδιωτικούς πόρους ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία, εκ των οποίων 10,3 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από διεθνείς παραγωγές που επένδυσαν και δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα.
Το ποσό των 17,2 εκατομμυρίων ευρώ προστίθεται στα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2025, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των πληρωμών για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε 35 εκατομμύρια ευρώ.
Το χρηματοδοτικό εργαλείο Cash Rebate συνεχίζει να λειτουργεί ως σταθερός μοχλός ανάπτυξης του οπτικοακουστικού τομέα στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη ρευστότητα της αγοράς, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και καθιστώντας τη χώρα διεθνώς ανταγωνιστικό προορισμό για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας είναι ο δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος για την παροχή υποστήριξης του ελληνικού κράτους στον κινηματογράφο. Από το 2010 λειτουργεί ως ΝΠΙΔ.
Ο οργανισμός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1986 με τον νόμο 1597/86 και ενισχύθηκε με προεδρικό διάταγμα του 1998 (113/98). Στόχοι του οργανισμού αυτού είναι «η προστασία, ανάπτυξη και υποστήριξη της τέχνης του κινηματογράφου και του ελληνικού κινηματογράφου» καθώς και «η εξασφάλιση της παρουσίασης και διανομής του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από το κράτος. Διοικείται από μια γενική συνέλευση 19 μελών, με διετή θητεία, και από μια επταμελή διοικούσα, που διορίζεται για τέσσερα χρόνια. Πρόεδρος είναι η Δάφνη Χατζηπροκοπίου.
Η καταγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου χρονολογείται από την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών. Το 1970 δημιουργήθηκε η Γενική Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία, για τη χρηματοδότηση ταινιών που χρησιμοποιούνται για την προπαγάνδα του καθεστώτος και υπήχθη στο Υπουργείο Βιομηχανίας, ιδρυθείσα από την Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως. Η εταιρεία επέζησε της πτώσης του καθεστώτος και τέθηκε υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τη δεκαετία του 1980 εξασφάλισε την επιβίωση του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου παρέχοντάς του διαρκή χρηματοδότηση. Σύντομα, όλη η κινηματογραφική παραγωγή στη χώρα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια του κέντρου. Αρχικά, το κέντρο χρηματοδότησε τη συμπαραγωγή: το 1981 και το 1982 συμμετείχε στην παραγωγή περίπου είκοσι ταινιών μεγάλου μήκους καθώς και μικρού μήκους. Το 1986, η η Μελίνα Μερκούρη, άλλαξε ριζικά τη δομή και το καταστατικό του οργανισμού. Έγινε ανώνυμη εταιρεία, χρηματοδοτούμενη από το κράτος το οποίο της πλήρωνε φόρο που επιβαλλόταν στις εισαγωγές. Το υπουργείο εξακολουθεί να το ελέγχει, ωστόσο έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Τα διάφορα επαγγέλματα του κινηματογράφου εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο. Το κέντρο χρηματοδοτεί πλέον τη συγγραφή σεναρίων καθώς και την παραγωγή (μεταξύ 20 και 70% του προϋπολογισμού).
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας