Πολιτισμός

Γλυπτά Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Γλυπτά Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πηγή Φωτογραφίας: EPA//Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές

Μια επιστολή ομάδας δεξιών ακτιβιστών στη Βρετανία αποκαλύπτει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία «μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε αποκλειστικά το Sky News, αφήνει να εννοηθεί επίσης ότι είναι δυνατό να κινηθούν νομικές διαδικασίες με σκοπό να αποτραπεί η βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο από μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα -τα οποία αποκαλεί «Ελγίνεια Μάρμαρα»- στην Ελλάδα.

Μεταξύ των 34 ατόμων που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνονται η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ο ιστορικός δρ Ντέιβιντ Στάρκι και ο σερ Τζον Ρέντγουντ. Οι υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι το Βρετανικό Μουσείο εμπλέκεται σε μια «μυστική» και «επιταχυνόμενη εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Η επιστολή, η οποία απεστάλη στον σερ Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρει ότι «είναι απαραίτητη μία σχετική μεταρρύθμιση». Τονίζεται επίσης ότι ορισμένοι «επίτροποι» του Μουσείου «ίσως χρειαστεί να εξετάσουν τη θέση τους», ενώ ζητείται ο άμεσος τερματισμός οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για την επιστροφή των Γλυπτών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συντάκτες προειδοποιούν πως ενδέχεται να υπάρξουν νομικές προσφυγές.

Οι ακτιβιστές κάνουν λόγο για «μυστική διαπραγμάτευση» και μιλούν για μια «επιταχυνόμενη εκστρατεία για την απομάκρυνση των Ελγινείων Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο». Προειδοποιούν ότι «διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν νομική συμβουλή σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας των συμφερόντων του βρετανικού κοινού», κάτι που περιλαμβάνει και «την επιδίωξη ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή οποιωνδήποτε τρεχουσών ή μελλοντικών διαπραγματεύσεων μέχρι να ενημερωθούν πλήρως οι δικαιούχοι [το βρετανικό κοινό]».

Τη σύνταξη της επιστολής ανέλαβε η δεξιά ομάδα εκστρατείας Great British PAC, με επικεφαλής τη συντηρητική ακτιβίστρια Κλερ Μπούλιβαντ και τον πρώην αναπληρωτή συν-ηγέτη των Μεταρρυθμιστών, Μπεν Χάμπιμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νόμος περί Βρετανικών Μουσείων του 1963 εμποδίζει την οριστική παραχώρηση αντικειμένων όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τις εκθέσεις του. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά πως «δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα». Πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση και φροντίδα των συλλογών, συμπεριλαμβανομένων των δανεισμών, «ανήκει στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sky News, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει έως τώρα αίτημα προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Westminster Hall τον Μάιο, ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο». Συμπλήρωσε ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα ήταν αδύνατο να υπάρξει μόνιμος ή αόριστος δανεισμός».

Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε δηλώσει στο podcast Political Currency ότι η επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «είναι ακόμα αρκετά μακριά».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια Συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινοποίησης των σπουδαιότερων αντικειμένων μας με κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Το «Έργο Παρθενώνας», που έχει στο διοικητικό του συμβούλιο υποστηρικτές όπως ο Στίβεν Φράι και ο λόρδος Εντ Βέιζι, πραγματοποιεί καμπάνια υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και χαρακτήρισε την επιστολή «πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενη από έναν ξένο βιομήχανο». Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ομάδας, επικεφαλής και βασικοί χρηματοδότες της είναι ο Έλληνας μεγιστάνας των πλαστικών Τζον Λέφας και η οικογένειά του, ενώ ο στόχος του οργανισμού είναι να επιτευχθεί μια «λύση win-win» τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αμφισβητεί ότι δόθηκε ποτέ άδεια στον Έλγιν να αφαιρέσει τα Γλυπτά (επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις αρχές του 19ου αιώνα), και η εκπρόσωπος της Τουρκίας Δρ. Ζεϊνέπ Μποζ υποστήριξε δημόσια την Ελλάδα το 2024 στη Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών (ICPRCP).

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments