Γεωπολιτικά

Η Λιβύη και η Τουρκία υπογράφουν συμφωνία για την εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών

Η Λιβύη και η Τουρκία υπογράφουν συμφωνία για την εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών

Πηγή Φωτογραφίας: LBCI Lebanon, Turkey reopens embassy in Libya, vows to support unity efforts

Η συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που ο λιβυκός στρατός αγωνίζεται να επιβάλει τον έλεγχο σε μια πρωτεύουσα που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από αντίπαλες πολιτοφυλακές

Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, εμβαθύνοντας μια συνεργασία που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων στη χώρα από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι ο υποδιοικητής του Υπουργείου Άμυνας, Αμπντουλσαλάμ Αλ-Ζούμπι, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα με σκοπό την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάσαρ Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με τη δήλωση της GNU, η συμφωνία περιλαμβάνει «συνεργασία στους τομείς της προηγμένης στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής εμπειριών και της τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και της επαγγελματικής ικανότητας των στρατιωτικών δυνάμεων της Λιβύης».

Η συμφωνία, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του λιβυκού στρατού, εντάσσεται «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η GNU.

Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας.

Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά στρατιωτικών συμφωνιών μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας. Το 2019, η Τουρκία υπέγραψε ένα ευρύ μνημόνιο άμυνας με την τότε αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, η οποία έκτοτε έχει αντικατασταθεί από την GNU.

Η συμφωνία αυτή περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικής υποστήριξης από την Τουρκία προς τον λιβυκό στρατό, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της τεχνικής βοήθειας, της συντήρησης και επισκευής, της ανταλλαγής πληροφοριών και της παροχής εξοπλισμού, οχημάτων και βάσεων. Περιλάμβανε επίσης συνεργασία σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια των συνόρων, οι επιχειρήσεις κατά της λαθρεμπορίας και η παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών.

Την ίδια χρονιά, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη θαλάσσια συμφωνία που αναδιαμόρφωσε τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία, που επικυρώθηκε από την Τρίπολη αλλά όχι ακόμη από την κυβέρνηση της Λιβύης στην ανατολική χώρα, παραχώρησε στην Τουρκία πρόσβαση σε ύδατα με πιθανά πλούσια ενεργειακά αποθέματα, πυροδοτώντας εντάσεις με αρκετές περιφερειακές δυνάμεις. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος καταδίκασαν έντονα τη συμφωνία. Η κίνηση αυτή προκάλεσε επίσης κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενέτεινε τις ανησυχίες για τις θαλάσσιες φιλοδοξίες της Άγκυρας.

Τουρκική υποστήριξη στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη

Η Τουρκία συνέχισε να ενισχύει την παρουσία της στη δυτική Λιβύη, όπου υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη έναντι των αντίπαλων φατριών στο κατακερματισμένο τοπίο της χώρας. Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της επίθεσης του 2019-2020 κατά της Τρίπολης υπό την ηγεσία του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη και ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως ανέφερε η Έζγκι Ακίν του Al-Monitor, η Άγκυρα βελτιώνει σταδιακά τις σχέσεις της με τον Χάφταρ, ο οποίος αρχικά απέρριψε τη θαλάσσια συμφωνία, αλλά τώρα την επανεξετάζει. Παρά το γεγονός ότι είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος στρατός της Λιβύης, ο έλεγχος του Λιβυκού Στρατού επί της πρωτεύουσας έχει μειωθεί, καθώς αντίπαλες πολιτοφυλακές συνεχίζουν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην Τρίπολη.

Στα μέσα Μαΐου, ξέσπασαν έντονες μάχες μεταξύ της Ειδικής Δύναμης Αποτροπής (γνωστή και ως Rada) και της 444ης Ταξιαρχίας, μιας ισχυρής ομάδας που υποστηρίζει τον αρχηγό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα. Η βία πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του Αμπντούλ Γκάνι αλ-Κίκλι, ενός εξέχοντος κριτικού του Ντμπέιμπα και ηγέτη του Μηχανισμού Στήριξης της Σταθερότητας, μιας πολιτοφυλακής που συνδέεται με το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης. Η Rada, μια συντηρητική και αμφιλεγόμενη δύναμη που υποτίθεται ότι υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης, έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη αυτονομία.

Tα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η Λιβύη «βρίσκεται για άλλη μια φορά στο χείλος της βίας» και ζήτησαν την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων που έχουν πρόσφατα αναπτυχθεί στην Τρίπολη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments