Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Φόβοι για επιδείνωση της ζήτησης – Τι περιμένουν οι επενδυτές

Πετρέλαιο: Φόβοι για επιδείνωση της ζήτησης – Τι περιμένουν οι επενδυτές
Η προοπτική της μείωσης της ζήτησης προκαλεί ένα ακόμη πλήγμα σε μια αγορά που ήδη πλήττεται από εκτεταμένες προσδοκίες για υπερπροσφορά τους επόμενους μήνες.

Ολους τους τελευταίους μήνες η αγορά πετρελαίου βρίκεται στη δίνη των αλλοπρόσαλλων πολιτικών Τραμπ. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, τα πράγματα παίρνουν μια ακόμη άσχημη τροπή, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος κλιμκώνει την επιθετικότητα της εμπορικής πολιτικής του, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να συμφωνούν ότι οι προοπτικές  για τη ζήτηση αργού πετρελαίου αναμένεται να επιδεινωθούν.

Οι επενδυτές στο πετρέλαιο είχαν σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει τα εμπορικά νέα για εβδομάδες, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ήταν ο παράγοντας που επέβαλε την τιμολογιακή πολιτική, αλλά το πρόσφατο μπαράζ δασμολογικών επιστολών του Τραμπ -που περιέχουν μερικούς από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές μέχρι σήμερα- αναζωπυρώνει τις ανησυχίες ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μειώσει την κατανάλωση αργού πετρελαίου.

Η προοπτική της μείωσης της ζήτησης προκαλεί ένα ακόμη πλήγμα σε μια αγορά που ήδη πλήττεται από εκτεταμένες προσδοκίες για υπερπροσφορά τους επόμενους μήνες.

Επίσης, εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές για τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου, την Κίνα, τροφοδοτούν ανησυχίες ότι η αγορά θα δυσκολευτεί να απορροφήσει επιπλέον προσφορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Όλη η εστίαση βρίσκεται στη ζήτηση και στους δασμούς», δήλωσε στο Bloomberg ο Joe DeLaura, παγκόσμιος ενεργειακός στρατηγικός αναλυτής στη Rabobank.

Ολο αυτό το κλίμα έχει προκαλέσει την πιο απότομη πτώση του κλίματος των hedge funds για το πετρέλαιο από τον Φεβρουάριο. Οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν την ανοδική τους θέση στο αμερικανικό αργό κατά 29.994 lots σε 148.106 lots την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορίας Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Ανατροπές

Εξάλλου, ενδεικτικές του πόσο πολύ ο παράγοντας της ζήτησης καθοδηγεί την αγορά είναι οι κινήσεις των τιμών την εβδομάδα που πέρασε: τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αγνόησαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή να επαναφέρει περισσότερη παραγωγή από την αναμενόμενη τον Αύγουστο και αντ’ αυτού ανέβηκαν μετά την αύξηση των τιμών από τη Σαουδική Αραβία για τους πελάτες στην Ασία, η οποία θεωρήθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στη ζήτηση.

Η ανατροπή των συναλλαγών συνεχίστηκε την Τετάρτη, όταν τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al Mazrouei ότι η αγορά χρειάζεται περισσότερα βαρέλια ώθησαν τις τιμές υψηλότερα, ακόμη και όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από τον Ιανουάριο της περασμένης εβδομάδας.

Το αργό πετρέλαιο είχε μια μαζική πώληση την περασμένη εβδομάδα και για άλλη μια φορά, αψήφησε τους τυπικούς νόμους της αγοράς πετρελαίου. Το Bloomberg ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις της παραγωγής, αλλά αντί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αυξηθούν στο όριο της προσφοράς, μειώθηκαν κατά 2,2%, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την είδηση ως ένδειξη ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών δεν πιστεύει πως η ζήτηση θα είναι τόση ώστε να απορροφηθεί η μεγαλύτερη παραγωγή σε υψηλές τιμές.

«Τα ισοζύγια προσφοράς και ζήτησης ήταν δύσκολο να παρακολουθηθούν τελευταία», δήλωσε ο Mark Malek, επικεφαλής επενδύσεων στη Siebert. «Έχουμε κάθε είδους παράγοντες που δεν είχαμε ποτέ παραδοσιακά», μεταξύ των οποίων μια ακμάζουσα γκρίζα αγορά και ολοένα καινούργιες ειδήσεις. «Δεν βλέπουμε τα σαφή μοτίβα που βλέπαμε στο αργό πετρέλαιο», πρόσθεσε.

Και, παρόλο που βραχυπρόθεσμα, η περίοδος αιχμής της ζήτησης στη Βόρεια Αμερική -η καλοκαιρινή περίοδος αυξημένων μετακινήσεων- και τα υγιή περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων στηρίζουν την κατανάλωση, οι προσδοκίες για επιδείνωση της ζήτησης εξαπλώνονται.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε την Παρασκευή ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά μόλις 700.000 βαρέλια την ημέρα το 2025, ο πιο αργός ρυθμός σε 16 χρόνια – πλην της ύφεσης της πανδημίας του 2020. Η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση στην κατανάλωση παρατηρείται σε οικονομίες που βρίσκονται στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου: Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, ΗΠΑ και Μεξικό.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Αντίβαρα

Από την άλλη, ως αντίβαρο στην απαισιοδοξία επιδρούν οι παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις: Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα κάνει μια «σημαντική δήλωση» για τη Ρωσία τη Δευτέρα, εγείροντας εικασίες ότι θα πιέσει για να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας. Στο μεταξύ, οι θανατηφόρες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διατηρούν ανησυχίες σχετικά με βασικές οδούς διακίνησης πετρελαίου.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο