Οικονομία

Βουλή: Την Τρίτη στην επιτροπή Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας

Βουλή: Την Τρίτη στην επιτροπή Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Βουλή: Την Τρίτη στην επιτροπή Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας

Προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εισάγεται την Τρίτη 15 Ιουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εισάγεται την Τρίτη 15 Ιουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας». Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί την επομένη ημέρα, Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2025.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στο προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα κωδικοποιούνται και εντάσσονται σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο υπό τον τίτλο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας σειρά από νομοθετικές διατάξεις και νομοθετήματα που αφορούν στο περιουσιολόγιο ακινήτων, το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας των ακινήτων, το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών, τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), καθώς και τη φορολογία κατοχής ακινήτων (Ειδικός Φόρος Ακινήτων – Ε.Φ.Α.), τη φορολογία μεταβίβασης περιουσίας με επαχθή αιτία (Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων – Φ.Μ.Α.), τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και τη φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια.

Πέραν αυτού, στον προτεινόμενο Κώδικα ενσωματώνονται και διάφορες διατάξεις νόμων οι οποίες έχουν ενταχθεί σε διάφορα νομοθετήματα και κρίνεται ότι έχουν συνάφεια με τις ως άνω φορολογίες, προκειμένου να αποτυπώνεται ενιαία το οικείο κανονιστικό πλαίσιο, όπως οι αγροτικές απαλλαγές από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και η απαλλαγή κατά την αγορά ακινήτων στη Θράκη.

Σε άρθρο τους οι Financial Times αναφέρονται στην κρίση δημόσιου χρέους της Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων που συγκλόνισε τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και απείλησε τη συνοχή της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Τον Ιούλιο του 2015, οι Έλληνες ψήφισαν σε δημοψήφισμα και απέρριψαν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, κατόπιν προτροπής της ακροαριστερής κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας, που ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 και ο διχαστικός υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, ήθελαν να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους από τους ευρωπαίους και τους πιστωτές της Ελλάδας.

«Αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ», λέει ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής από το 2014 έως το 2019. «Γιατί αυτό θα αποδείκνυε ότι το ενιαίο μας νόμισμα δεν είναι για πάντα. Θα γινόταν απλώς μια ζώνη σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments