Policy Briefs

Πώς είδαν οι Ευρωπαίοι τις ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς 30%

Πώς είδαν οι Ευρωπαίοι τις ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς 30%

Πηγή Φωτογραφίας: Electropages, Managing Trump tariffs: risks for EU manufacturers

«Ανησυχητική» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση Τραμπ ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ η Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει αισιόδοξη για μια «δίκαιη συμφωνία».

Είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω πόλωση, ανέφερε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμού εισαγωγής 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι αισιόδοξη ότι μία «δίκαιη συμφωνία» θα μπορούσε να επιτευχθεί για τους δασμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Η Ρώμη υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη.

Φον ντερ Λάιεν: «Διαταράσσονται οι διατλαντικές εφοδιαστικές αλυσίδες»

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση Τραμπ για επιβολή δασμών 30% στις εξαγωγές της ΕΕ.

«Ανησυχητική» ανακοίνωση

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμού 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από την 1η Αυγούστου είναι «ανησυχητική» και όχι ο τρόπος για να βαδίσουμε μπροστά, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή μας. Καθώς η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ενωμένη και αποφασιστική για την επίτευξη ενός αποτελέσματος με τις ΗΠΑ, το οποίο θα είναι αμοιβαία ωφέλιμο», τόνισε ο ίδιος.

«Σήμα κινδύνου για τη βιομηχανία»

Η Ενωση Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) εξέπεμψε μήνυμα ανησυχίας μετά τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τις ως «σήμα κινδύνου για τη βιομηχανία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Σε δήλωσή της, η BDI προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης υπονομεύει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη και τη διεθνή εμπιστοσύνη.

«Μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης είναι το τελευταίο που χρειάζονται οι οικονομίες μας αυτή τη στιγμή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η BDI καλεί άμεσα το Βερολίνο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουάσινγκτον να επιδιώξουν γρήγορες και ρεαλιστικές λύσεις μέσω διαλόγου, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Κόστα: Η ΕΕ παραμένει σταθερή και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντα της

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερή, ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντα της», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 30% στα προϊόντα της ΕΕ από την 1η Αυγούστου.

«Οι δασμοί είναι φόροι. Τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δημιουργούν αβεβαιότητα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ισχυρές εμπορικές συνεργασίες παγκοσμίως», δήλωσε ο Κόστα, ο οποίος προεδρεύει ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής ως επικεφαλής του συμβουλίου των εθνικών ηγετών.

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για αντίποινα στους δασμούς του Τραμπ

Παράλληλα, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιταχύνει την προετοιμασία αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων μέσων κατά του εξαναγκασμού», μετά την απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών με δασμούς 30% σε εισαγόμενα αγαθά της ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Είναι περισσότερο από ποτέ στο χέρι της Επιτροπής να διαβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», έγραψε ο Μακρόν.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments