Ζαχαράκη στους Πρυτάνεις: Στο 1,5 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: [377208] 10ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 4η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)//ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ)
«Καθαροί κανόνες – Καθαρές ευθύνες – Το όραμά μας για ένα αυτόνομο, σύγχρονο, και ανταγωνιστικό δημόσιο πανεπιστήμιο, βασίζεται στην κοινή συνεργασία –. Η Κυβέρνηση θέτει τα δημόσια πανεπιστήμια στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής για ανάπτυξη, εξωστρέφεια και κοινωνική συνοχή», τόνισε η υπουργός Παιδείας. Την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και την αναγνώρισή του ως θεμέλιο λίθο της προόδου, της καινοτομίας και της κοινωνικής συνοχής, εξέφρασε η Σοφία Ζαχαράκη, κατά τις εργασίες της 109ης Συνόδου των Πρυτάνεων. Η υπουργός παρουσίασε στις Πρυτανικές Αρχές, τις βασικές πτυχές του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ κατέγραψε και τις παρατηρήσεις τους επί ορισμένων διατάξεων, τις οποίες όπως είπε θα εξετάσει πολύ προσεχτικά, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, αναδείχθηκαν σημαντικές προτεραιότητες στις οποίες ήδη το Υπουργείο Παιδείας συμβάλλει σημαντικά όπως:
– Η κατοχύρωση ενός ασφαλούς και ποιοτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για όλους,
– Η ανάγκη για αποτελεσματική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας,
– Η χρηματοδοτική στήριξη των ερευνητικών υποδομών και της καινοτομίας και η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό,
– Η προώθηση της διεθνοποίησης μέσω στρατηγικών συνεργασιών, αγγλόφωνων προγραμμάτων και κοινών προγραμμάτων,
– Η ενίσχυση της φοιτητικής καθημερινότητας με βελτίωση των εστιών, της σίτισης και της μετακίνησης.
Σοφία Ζαχαράκη για τα δημόσια πανεπιστήμια
Όπως ανέφερε η Υπουργός κατά την τοποθέτησή της, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να στηρίζει ακόμη πιο εντατικά και στοχευμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια, με στρατηγικές επενδύσεις, θεσμικές πρωτοβουλίες και ανοιχτό διάλογο, για την ενίσχυση της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της προσφοράς τους στην κοινωνία.
Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε, ότι από το 2019 έως σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης κατά 28%, που ξεπερνά τα 130 εκ. ευρώ στα τακτικά κονδύλια, με παράλληλη ενίσχυση της φοιτητικής στέγης κατά 100%, καθώς μέσα σε έξι χρόνια το επίδομα ανήλθε στα 87 εκ. ευρώ, με κατευθύνσεις που έχει δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στηρίζοντας τα παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες οικογένειες. Διατέθηκαν επιπλέον, μέσω του ΠΔΕ για υποδομές περίπου 590 εκ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ 479 εκ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 450 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 132 εκ. για εξοπλισμό/ψηφιοποίηση/καινοτομία.
«Συνολικά, για την περίοδο 2021-2025, η χρηματοδότηση των ελληνικών ΑΕΙ φτάνει το 1,5 δις. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη το δημόσιο πανεπιστήμιο, μέσα από καινοτόμες δράσεις που ενισχύουν την ερευνητική δυναμική και την τεχνολογική υπεροχή των ιδρυμάτων», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν αφήνει τα ελληνικά Πανεπιστήμια στο περιθώριο, αλλά τα θέτει στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής για ανάπτυξη, εξωστρέφεια και κοινωνική συνοχή. Το όραμά μας είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αυτόνομο, σύγχρονο, και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο, που συνδυάζει την ακαδημαϊκή αριστεία με την κοινωνική ευθύνη», ανέφερε.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια και την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Υπουργός παρουσίασε τους έξι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει σχεδιαστεί μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να θωρακίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ασφάλεια των χώρων εκπαίδευσης και έρευνας. «Δεν θα είμαι παρατηρήτρια στις καταστάσεις, αλλά θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να εφαρμοστεί στην πράξη στο νομοσχέδιο. Σκοπός μας να γίνουμε επιβοηθητικοί για εσάς τους Πρυτάνεις και ασφαλώς για τις οικογένειες και τα παιδιά μας».
«Με ενισχυμένες πειθαρχικές διαδικασίες, αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και τη δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας, στοχεύουμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου η μάθηση και η καινοτομία θα ανθίζουν ανεμπόδιστα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην υποχρέωση των Πρυτανικών Αρχών να καταθέσουν τα σχέδια ασφαλείας μέχρι τέλη Αυγούστου, ως ξεκάθαρο όρο ακόμη μεγαλύτερης εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους, για την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. «Καθαροί κανόνες – καθαρές ευθύνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας