Κόσμος

Καύσωνας στη Μόσχα – ξεπέρασε τους 35 βαθμούς ο υδράργυρος

Καύσωνας στη Μόσχα – ξεπέρασε τους 35 βαθμούς ο υδράργυρος
Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν έως τις  18 Ιουλίου τουλάχιστον, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους . Το κύμα ζέστης πλήττει όχι μόνο την κεντρική Ρωσία, αλλά και νότιες περιοχές όπως το Βορόνεζ, το Μόρντοβια και την περιοχή της Κούρσκ

Η Μόσχα ψήνεται από καύσωνα που ανέβασε τον υδράργυρο πάνω από τους 35°C, με αποτέλεσμα να «σπάσει» ένα ρεκόρ σχεδόν 30 ετών, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία. Στη ρωσική πρωτεύουσα, το ρεκόρ θερμοκρασίας για τη 10η Ιουλίου ήταν οι 33,4 βαθμοί, που είχαν καταγραφεί το 1996. Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε, με το θερμόμετρο να δείχνει 33,9°C. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμη και τους 36 βαθμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν έως τις  18 Ιουλίου τουλάχιστον, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους . Το κύμα ζέστης πλήττει όχι μόνο την κεντρική Ρωσία, αλλά και νότιες περιοχές όπως το Βορόνεζ, το Μόρντοβια και την περιοχή της Κούρσκ

. Οι Μοσχοβίτες προσπαθούν να βρουν διέξοδο από την ασφυξία της πόλης με βόλτες σε πάρκα  ή αναζητώντας καταφύγιο στα εξοχικά τους.  Ανθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Μια 86χρονη κάτοικος, η Βαλεντίνα Αλεξαντρόβνα, δήλωσε πως «δεν θυμάμαι ποτέ να έχει κάνει τέτοια ζέστη». Παρά τις απαγορεύσεις, κάποιοι τολμούν να βουτήξουν σε μολυσμένες λίμνες και κανάλια, για μια ανάσα δροσιάς. Ο Ιγκόρ, 55 ετών από την Κριμαία, παραδέχθηκε ότι έκανε μπάνιο «μια φορά», παρόλο που το νερό δεν είναι καθαρό, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα – πιο συχνά και έντονα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής – θα συνεχίσουν να απειλούν τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας . Η τάση ήδη δείχνει ότι το 2025 ενδέχεται να καταγραφεί ως η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της ρωσικής πρωτεύουσας, με τον ετήσιο μέσο όρο να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (από 6,5 °C σε περίπου 8 °C κατά μέσο όρο). Καθώς οι κάτοικοι της Μόσχας, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες, αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα,  οι Αρχές καλούνται να λάβουν έκτακτα μέτρα προστασίας, ενώ η ανάγκη για δράσεις απέναντι στην κλιματική κρίση γίνονται όλο και πιο επίκαιρη. 

Πηγή: pagenews.gr