Nέα της αγοράς

Νέο ρεκόρ για το Bitcoin: Ώθηση από Τραμπ

Νέο ρεκόρ για το Bitcoin: Ώθηση από Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Investing News Network, Is Now a Good Time to Buy Bitcoin?

Το Bitcoin καταγράφει νέο ρεκόρ στα 118.000 δολάρια, με την άνοδο να στηρίζεται στη νομιμοποίηση που έδωσε ο Τραμπ και στις εισροές κεφαλαίων στα ETF. Για επικίνδυνη φούσκα έχει προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Νέο ρεκόρ για το Bitcoin σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2025, καθώς η τιμή του εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά πάνω από τα 118.000 δολάρια.

Με άνοδο που ξεπέρασε το 6,5% μέσα σε μόλις 24 ώρες και πάνω από 152% από τις αρχές του χρόνου το ψηφιακό νόμισμα αναδεικνύεται ως κορυφαίο επενδυτικό μέσο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Η εκρηκτική πορεία του Bitcoin οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εισροές κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές, κυρίως μέσω των spot Bitcoin ETFs, δηλαδή των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε Bitcoin.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το iShares Bitcoin Trust της BlackRock, που κατέγραψε καθαρές ημερήσιες εισροές ύψους 448 εκατ. δολαρίων στις 10 Ιουλίου. Συνολικά, τα ETFs Bitcoin προσέλκυσαν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια την τελευταία εβδομάδα, μειώνοντας τη διαθέσιμη προσφορά Bitcoin στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας: 1,8 εκατ. BTC. Η ελκυστικότητα του Bitcoin ενισχύεται από την αναμενόμενη μείωση επιτοκίου από τη Fed.

Η πολιτική σκηνή στις ΗΠΑ παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο. Μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η διοίκηση έχει υιοθετήσει φιλική στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Το εκτελεστικό διάταγμα του Μαρτίου 2025 για τη δημιουργία “Στρατηγικού Αποθεματικού Bitcoin”, καθώς και η πρόβλεψη για χρήση κρυπτονομισμάτων στην ενυπόθηκη πίστη από την FHFA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης Κατοικίας), προσδίδουν νέα νομιμοποίηση στο Bitcoin και τις χρήσεις του. Επιπλέον, η αναμενόμενη “Crypto Week” στο Κογκρέσο, με επίκεντρο τον νόμο GENIUS για τη ρύθμιση των stablecoins, ενισχύει περαιτέρω την αίσθηση σταθερότητας και νομοθετικής αποδοχής που επιζητούν οι θεσμικοί επενδυτές.

Η τεχνική ανάλυση

Η τεχνική εικόνα παραμένει ισχυρά ανοδική, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στο επίπεδο των 122.000 δολαρίων, σύμφωνα με τις επεκτάσεις Fibonacci. Τα 111.965 δολάρια, προηγούμενο υψηλό του Μαΐου, λειτουργεί πλέον ως βασικό επίπεδο στήριξης, ενισχυμένο από τα επίπεδα κοντά στα 110.000 δολαρίων. Παρότι η ένδειξη “Net Unrealized Profit/Loss” για τους μακροχρόνιους επενδυτές δεν έχει ακόμη εισέλθει στη ζώνη ευφορίας, η κίνηση αυτή θεωρείται υγιής, δείγμα ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για μεγαλύτερη άνοδο.

Η φύση του παρόντος bull run, ενισχυμένου από θεσμική ζήτηση και μειωμένη διαθεσιμότητα, φαίνεται να καθιστά τις βαθιές διορθώσεις παρελθόν. Οι διορθώσεις είναι πλέον αστραπιαίες ή ανύπαρκτες, διαψεύδοντας όσους περίμεναν καλύτερες τιμές εισόδου. Οι επενδυτές στρέφονται και σε παράγωγα προϊόντα, όπως δικαιώματα αγοράς (options) και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), για πιο ευέλικτη έκθεση με ελεγχόμενο ρίσκο.

Ποιοι έχουν τα περισσότερα bitcoin

Το Bitcoin προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. Κυβερνήσεις, εισηγμένες εταιρείες, θεσμικοί επενδυτές, μεγάλα ανταλλακτήρια και ιδιώτες επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας, που λέγονται “φάλαινες” (whales).

Σε κρατικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος γνωστός κάτοχος Bitcoin μεταξύ των κυβερνήσεων, με πάνω από 215.000 BTC στην κατοχή τους, κυρίως μέσω κατασχέσεων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αν και η ποσότητα αυτή μέχρι πρόσφατα δημοπρατούνταν, η νέα στρατηγική προσέγγιση μέσω του Στρατηγικού Αποθέματος Bitcoin ενδέχεται να οδηγήσει σε διακράτηση αυτών των αποθεμάτων.

Άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, η Βουλγαρία και το Ελ Σαλβαδόρ, έχουν επίσης κατοχές, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η MicroStrategy παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, έχοντας στην κατοχή της περίπου 254.000 BTC μέχρι τον Ιούλιο του 2025.

Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική διακράτησης (HODL), η οποία έχει μετατρέψει το Bitcoin σε βασικό περιουσιακό στοιχείο του ισολογισμού της.

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί η ιαπωνική Metaplanet, με 12.345 BTC, που αυτοπροσδιορίζεται ως «η MicroStrategy της Ασίας». Η Tesla, παρότι έχει μειώσει τη θέση της, διατηρεί περίπου 9.700 BTC, ενώ η Coinbase διαθέτει άνω των 10.000 BTC ως μέρος των διαθεσίμων της.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο ρόλος των ανταλλακτηρίων και των custodians. Πλατφόρμες όπως η Binance, η Coinbase Custody, η Kraken και η Bitfinex διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες Bitcoin για λογαριασμό των χρηστών τους.

Η Coinbase Custody διαχειρίζεται πλέον περισσότερα από 1 εκατομμύριο BTC, κυρίως για θεσμικούς πελάτες, ενώ η Binance υπολογίζεται ότι διακρατά περίπου 560.000 BTC σε cold wallets.

Στην κατηγορία των ιδιωτών, οι «φάλαινες», παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά. Οι 100 μεγαλύτερες διευθύνσεις κατέχουν συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια BTC, δηλαδή περισσότερο από 15% της συνολικής προσφοράς.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο μυστηριώδης δημιουργός του Bitcoin, με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο (Satoshi Nakamoto), ο οποίος φέρεται να κατέχει περίπου 1.100.000 BTC τα οποία παραμένουν αδρανή από την εποχή της δημιουργίας του πρωτοκόλλου.

Οι διαφορές με τις προηγούμενες ανόδους

Το ανοδικό κύμα που βιώνει σήμερα το Bitcoin διαφέρει ριζικά από τις προηγούμενες αυξήσεις του 2017 και του 2021, κυρίως στη δομή και τη φύση των συμμετοχόντων, επισημαίνουν αναλυτές.

Το 2017 ήταν η χρονιά της λιανικής φρενίτιδας. Το Bitcoin, μαζί με χιλιάδες ICOs, εκτοξεύτηκε σε τιμή μέσα από κερδοσκοπία και μαζική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Δεν υπήρχαν κανονιστικά πλαίσια και οι επενδυτές λειτουργούσαν κυρίως μέσω ανταλλακτηρίων χωρίς θεσμική διαφάνεια.

Το 2021 αποτέλεσε ενδιάμεσο στάδιο, γιατί εισήλθαν θεσμικοί παίκτες όπως η Tesla και επενδυτικά ταμεία, ωστόσο το οικοσύστημα παρέμενε ευάλωτο σε υπερβολές όπως τα NFTs, τα memecoins και τις καταρρεύσεις τύπου Terra και FTX.

Η ρευστότητα από τη νομισματική πολιτική της πανδημίας έδωσε ώθηση, αλλά η απουσία υποδομής και ρύθμισης οδήγησε τελικά σε σημαντικές απώλειες.

Η αύξηση του 2025, όμως, φαίνεται ότι είναι ποιοτικά διαφορετική. Τα θετικά αποτελέσματα στηρίζονται σε δομικές ροές θεσμικών κεφαλαίων, κυρίως μέσω των spot Bitcoin ETFs, που έχουν αφαιρέσει εκατοντάδες χιλιάδες BTC από την αγορά.

Εισηγμένες εταιρείες όπως η MicroStrategy και η Metaplanet λειτουργούν πλέον ως “Bitcoin proxies”, δηλαδή οι μετοχές τους συνδέονται άμεσα με το bitcoin, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την ίδρυση του Strategic Bitcoin Reserve, προσδίδει κυβερνητική νομιμότητα στο asset.

Παράλληλα, το οικοσύστημα διαθέτει ώριμα εργαλεία παραγώγων, θεματοφύλακες, συμμόρφωση και κανονιστικά πλαίσια που επιτρέπουν τη συμμετοχή ακόμη και σε συντηρητικούς θεσμικούς επενδυτές.

ΕΚΤ: Προσοχή, είναι φούσκα

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πειστεί για την αξία του Bitcoin και προειδοποιεί ότι πρόκειται για φούσκα, ενώ πρόσφατα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι η φιλική στάση της κυβέρνησης Τραμπ προς τα κρυπτονομίσματα μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε ανάλυση που δημοσίευσε η ΕΚΤ τον περασμένο Νοέμβριο, περιγράφει την επίπτωση της χρήσης του Bitcoin ως επενδυτικού μέσου σαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (μεταφορά πλούτου από ένα κομμάτι του πληθυσμού σε ένα άλλο), χωρίς να υπάρχουν πραγματικά οφέλη για την οικονομία. Στην ανάλυση σημειώνεται ότι:

  • Η αρχική υπόσχεση του Νακαμότο (2008) να προσφέρει στον κόσμο ένα καλύτερο παγκόσμιο μέσο πληρωμής δεν έχει υλοποιηθεί. Αντίθετα, το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί όλο και περισσότερο στο Bitcoin ως ένα επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο που υπόσχεται υψηλά κεφαλαιακά κέρδη.
  • Οι υποστηρικτές αυτής της επενδυτικής θεώρησης καταβάλλουν μικρή προσπάθεια συσχέτισης του Bitcoin με μια οικονομική λειτουργία που θα δικαιολογούσε την αποτίμησή του. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η έκρηξη του Bitcoin είναι μια κερδοσκοπική φούσκα που τελικά θα σκάσει.
  • Αν υποτεθεί ότι η τιμή του Bitcoin θα συνεχίσει να αυξάνεται στο ορατό μέλλον, αυτό που ακούγεται διαισθητικά πολλά υποσχόμενο ή τουλάχιστον όχι επιβλαβές, είναι προβληματικό: Δεδομένου ότι το Bitcoin δεν αυξάνει το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας, οι συνέπειες της υποτιθέμενης συνεχούς αύξησης της αξίας του είναι ουσιαστικά αναδιανεμητικές, δηλαδή τα αποτελέσματα πλούτου στην κατανάλωση των πρώιμων κατόχων Bitcoin μπορούν να προκύψουν μόνο εις βάρος της κατανάλωσης της υπόλοιπης κοινωνίας.
  • Εάν η τιμή του Bitcoin αυξηθεί οριστικά, η ύπαρξη του Bitcoin φτωχαίνει τόσο τους μη κατόχους όσο και αυτούς που το απέκτησαν καθυστερημένα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments