Αν εμπιστευτούμε τις έρευνες και δώσουμε βάση σε αυτό που βλέπει και αισθάνεται πλέον η μέση ελληνική οικογένεια, τότε το φετινό καλοκαίρι αποτυπώνει μια αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε αλλά λίγοι λένε ευθέως: οι διακοπές για τους Έλληνες έγιναν απλησίαστες.
Η μεταβολή αυτή δεν είναι ξαφνική ούτε συγκυριακή. Από την οικονομική κρίση του 2009 και μετά, ο Έλληνας πολίτης έχει χάσει σταδιακά τη δυνατότητα να απολαμβάνει το καλοκαίρι όπως το γνώριζε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό που η καθημερινότητα ήδη φωνάζει: οι διακοπές έγιναν προνόμιο.
Ένας στους δύο εκτός διακοπών
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ιούνιος 2025), το 52% των Ελλήνων δεν προγραμματίζει καθόλου διακοπές για φέτος. Από όσους θα ταξιδέψουν, 6 στους 10 δηλώνουν πως θα ξοδέψουν λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά, με μέση διάρκεια διακοπών μόλις 11 ημέρες. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί δεν είναι πια τα νησιά, αλλά το οικογενειακό εξοχικό, το χωριό ή κάποιος παραθαλάσσιος προορισμός στην ηπειρωτική Ελλάδα, προσβάσιμος με αυτοκίνητο.
Το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, της διαμονής και της εστίασης έχει μετατρέψει τους παραδοσιακούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς σε «ζώνες αποκλεισμού» για τον μέσο πολίτη. Μόλις το 7% επιλέγει ξενοδοχείο, ενώ το 21% αναζητά ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Αντιθέτως, το 31% των ταξιδιωτών θα μείνει σε δική του ή συγγενική κατοικία.
Οικονομική ασφυξία μέσα στον ήλιο
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν με ακρίβεια την εικόνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,8% τον Ιούνιο του 2025, με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα να έχουν εκτοξευτεί κατά 23% σε σχέση με πέρυσι, τα ενοίκια κατά 11,4% και τα ξενοδοχεία-εστιατόρια κατά 7,1%. Από την έξοδο της πανδημίας, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί κατά 27%, ενώ τα εισιτήρια (ακτοπλοϊκά και αεροπορικά) κατά 22%.
Την ίδια στιγμή, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Το 2024, ο μέσος μισθός ήταν 1.342 ευρώ, μειωμένος σε σχέση με τα 1.460 ευρώ του 2009. Κι αυτό, τη στιγμή που το κόστος ζωής έχει σχεδόν διπλασιαστεί: τα τρόφιμα κοστίζουν 50% περισσότερο, η στέγαση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ το κόστος ενέργειας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
Η Ελλάδα των τουριστών, όχι των κατοίκων της
Για τον Ευρωπαίο ή τον Αμερικανό τουρίστα, η Ελλάδα παραμένει ένας σχετικά φθηνός προορισμός. Για τον Έλληνα, όμως, έχει γίνει ένας τόπος που του «ανήκει» μόνο στα χαρτιά. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα – από influencers και celebrities να απολαμβάνουν την πολυτελή πλευρά των ελληνικών νησιών – δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα των ντόπιων.
Η πραγματικότητα είναι πως ο ελληνικός τουρισμός «χτίστηκε» τα τελευταία χρόνια για να εξυπηρετεί επισκέπτες υψηλότερων εισοδημάτων, αφήνοντας πίσω τους ίδιους τους Έλληνες. Το παραδοσιακό καλοκαίρι με οικογενειακές διακοπές, παραλία, ταβέρνα και λίγες μέρες ξεκούρασης, γίνεται είδος προς εξαφάνιση.
Το μέλλον δεν είναι ελπιδοφόρο — αν δεν αλλάξει κάτι
Σύμφωνα με ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2007 δεν αναμένεται πριν από το 2030 ή ακόμα και το 2032. Το μόνο σενάριο βελτίωσης προϋποθέτει αύξηση επενδύσεων και παραγωγικότητας, κάτι που ως σήμερα παραμένει ζητούμενο. Αν ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027 δεν επιτευχθεί, τότε η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί ή και θα επιδεινωθεί.
Το συμπέρασμα είναι σαφές:
Οι Έλληνες δεν σταμάτησαν να θέλουν να κάνουν διακοπές. Σταμάτησαν να μπορούν. Οι τιμές ανεβαίνουν, οι μισθοί μένουν στάσιμοι και ο ελληνικός τουρισμός, αν δεν υπάρξει μέριμνα για τον εγχώριο επισκέπτη, κινδυνεύει να αποξενώσει οριστικά τους ανθρώπους που τον στήριξαν για δεκαετίες.
Πηγή: pagenews.gr