Διεθνή

«Πουλάει εκδούλευση» η Λιβύη στην Αγκυρα και «σβήνει» την Κρήτη

«Πουλάει εκδούλευση» η Λιβύη στην Αγκυρα και «σβήνει» την Κρήτη

Πηγή Φωτογραφίας: The Libya Update News, Dbeibeh, Erdogan hold talks in Dubai

Είναι η πρώτη φορά που η βορειοαφρικανική χώρα θέτει διά επίσημου εγγράφου τις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αγνοώντας τελικα όχι μόνο την ελληνική μέση γραμμή όπως είχε αποτυπωθεί βάσει του νόμου 4001/2011, αλλά και την επήρεια της Κρήτης σε θαλάσσιες ζώνες! Πανηγύρια στην Τουρκία, την ώρα που η Αθήνα απορρίπτει «κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας»

Υπό αίρεση φέρεται να είναι το ταξίδι του υπουργού των Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Τρίπολη της Λιβύης, έδρα της προσωρινής -διεθνώς αναγνωρισμένης κατά τα άλλα- κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, καθώς η «υποδοχή» που του επεφύλάχθηκε, πριν καν πατήσει ξανά το πόδι του σε λιβυκό έδαφος (μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Βεγγάζη και τον Χαφτάρ), ήρθε με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η Ρηματική Διακοίνωση επιδόθηκε στις 20 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου στον ΟΗΕ, έγινε ωστόσο γνωστή μόλις στις 13 Ιουλίου, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης, δύο μόλις μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη.

Με αυτή, η εξόφθαλμα φιλότουρκη κυβέρνηση στη δυτική Λιβύη, λειτουργώντας ουσιαστικά ως υποχείριο -ή έστω εμπροσθοφυλακή- της Αγκυρας για τις διεκδικήσεις συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα -και κάποιοιι έβλεπαν ή έστω ευελπιστούσαν ότι θα σεβαστεί η Λιβύη- με βάση την οποία έχουν χαραχθεί τα θαλάσσια τεμάχια που προσφέρθηκαν για αδειοδότηση ερευνών, σε εταιρείες-κολοσσούς όπως η Chevron.

Διόλου τυχαίες άλλωστε και οι αναφορές σε λιβυκά μέσα ότι την Πέμπτη στο 9ο Διεθνές Σεμινάριο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, «ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Khalifa Abdul Sadiq, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα Chevron για να συζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και την πιθανή είσοδο της εταιρείας στην αγορά της Λιβύης».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Λίβυοι θέτουν με επίσημο έγγραφο στον ΟΗΕ τις διεκδικήσεις τους σε βάρος της Ελλάδας, στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αμφισβητώντας και εκ του αποτελέσματος (από τους χάρτες που συνοδεύουν το κείμενο της Ρηματικής) απαλείφοντας την επήρεια ολόκληρης της Κρήτης σε θαλάσσιες ζώνες.

Οι πανηγυρισμοί στα τουρκικά ΜΜΕ για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ντεϊμπά ηταν ενδεικτικοί των σκοπών που αυτή εξυπηρετεί καθώς η εκ νέου κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση στη δυτική Λιβύη βρίσκεται σε μία σειρά από τομείς (από τον κατασκευαστικό μέχρι τον στρατιωτικό) κάτω από τις «φτερούγες» της «μαμάς Τουρκίας».

Ετσι, οι Λίβυοι, σε αγαστή συνεργασία με τον Ερντογάν, επιδιώκουν να μηδενίσουν την επήρεια της Κρήτης, περιφρονώντας βασικές προβλέψεις του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασας. Και σε ένα ακόμη οξύμωρο: ενώ στο κείμενο της Ρηματικής, η Τρίπολη χαρακτηρίζει τις επίμαχες περιοχές «λιβυκές θαλάσσιες ζώνες», την ίδια ώρα αποδέχεται ότι υπάρχει «άλυτη διαφορά» με την Ελλάδα για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Εμμένει στο διάλογο η ελληνική πλευρά

Η απάντηση της Αθήνας -που δηλώνει πάντως πως δεν είναι αιφνιδιασμένη από τη λιβυκή κίνηση- ήταν σαφής και ξεκάθαρη: «Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», διεμήνυαν πηγές του ΥΠΕΞ. Ενόψει δε της επίσκεψης Γεραπετρίτη -η πραγματοποίηση της οποίας όπως δηλώνουν, δεν εξαρτάται ούτε και κρίνεται από την τελευταία πρόκληση της Τρίπολης- υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της για διάλογο με τη Λιβύη.

Οσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωναν οι εν λόγω πηγές.

Στόχος, παρά το εξαιρετικά βαρύ κλίμα στις διμερείς σχέσεις είναι να επιτευχθεί συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι το οποίο επιδιώκει ο κ. Γεραπετρίτης στις συνομιλίες του τόσο με την Βεγγάζη και τον στρατάρχη Χαφτάρ την περασμένη εβδομάδα, όσο και στην Τρίπολη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Αν πάλι -όπως φαίνεται και το πιθανότερο να γίνει- δεν υπάξει συμφωνία, τότε η Χάχη φαντάζει μονόδρομος. Και πάλι όμως το ερώτημα παραμένει: με ποια κυβέρνηση θα υπογραφεί το απαιτούμενο συνυποσχετκό και πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε μέχρι εκεί…

Απαντώντας στη Ρηματική Διακοίνωση της Τρίπολης πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν πως «δεν προσθέτει κάτι νέο στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία», επισημαίνοντας ότι η χώρα μας απορρίπτει «κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Επαναλαμβάνουν δε ότι αφενός το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι και παραμένει νομικά ανυπόστατο και αντίθετο με το διεθνές Δίκαιο και αφετέρου ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει πάντα βούληση και ετοιμότητα να συζητηθεί διμερώς η εκκρεμότητα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με το που το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η Ελλάδα, προανήγγειλλαν, θα απαντήσει επίσημα στη Λιβύη, μέσω του ΟΗΕ καλώντας τη γειτονική χώρα σε συζητήσεις για το εκκρεμές ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, κάτι που σε επίπεδρο δηλώσεων τουλάχιστον, δεν φαίνεται να αποκλείει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.

Αν τώρα δεν υπάρξει θετική κατάληξη, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο εκ των πραγμάτων θα αποφανθεί και επί της νομιμότητας του τουρκολυβικού μνημονίου. Μέχρι τη Χάγη όμως, όπως προαναφέρθηκε, ο δρόμος είναι μακρύς και κυρίως αβέβαιος.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments