Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η Γαλλία θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ταχύτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, αναγγέλλοντας επιπρόσθετες δαπάνες 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2026 και άλλων 3 δισεκ. το 2027, επικαλούμενος την απειλή που εγείρει η Ρωσία.
«Το 2027, θα δαπανήσουμε κατά συνέπεια 64 δισεκ. ευρώ για την άμυνά μας. Πρόκειται για προϋπολογισμό διπλάσιο του 2017 για τις ένοπλες δυνάμεις μας», τόνισε ο κ. Μακρόν στην παραδοσιακή ομιλία του αρχηγού του κράτους για τις ένοπλες δυνάμεις την παραμονή της ημέρας της Βαστίλης, εθνικής εορτής (σήμερα 14η Ιουλίου), που αναμεταδόθηκε απευθείας από το Ελιζέ.
Ο διπλασιασμός των στρατιωτικών δαπανών αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει το 2030. Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945» και ότι «η ειρήνη στην ήπειρό μας ποτέ δεν εξαρτάτο τόσο πολύ από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα».
Για την αντιμετώπιση των «απειλών» η Γαλλία πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στην παραγωγή πυρομαχικών, drones, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ηλεκτρονικού πολέμου και διαστημικών οπλικών συστημάτων, επιχειρηματολόγησε ο γάλλος πρόεδρος. Ακόμη, ο κ. Μακρόν παρότρυνε τους εταίρους του στην Ευρώπη να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την άμυνά τους και να επενδύσουν σε δικής τους παραγωγής οπλικά συστήματα «σε μεγάλη κλίμακα».
«Για να σε φοβούνται, πρέπει να είσαι ισχυρός»
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνέχισε λέγοντας πως «η ειρήνη στην ήπειρό μας δεν είχε εξαρτηθεί ποτέ τόσο πολύ από τις τρέχουσες αποφάσεις μας», επικαλούμενος κυρίως τους «ιμπεριαλισμούς και τις δυνάμεις προσάρτησης» όπως η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Παρατήρησε πως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η διεθνής τάξη αμφισβητείται και αποδυναμώνεται όλο και πιο πολύ «καθώς δεν υπάρχουν πλέον κανόνες» και «υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου».
Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η Γαλλία μπορεί να βρει τους οικονομικούς πόρους για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ακόμα και ενώ προσπαθεί να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της και τόνισε με νόημα πως «για να σε φοβούνται, πρέπει να είσαι ισχυρός».
Να ξεκινήσει ο «στρατηγικός διάλογος»
Ζήτησε από την ηγεσία των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων να ξεκινήσει «στρατηγικό διάλογο» με ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας στην προστασία της Ευρώπης.