Σε δημόσια διαβούλευση βγαίνει σήμερα το νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό, το οποίο θα αποτυπώνει το νέο κυβερνητικό δόγμα που εφαρμόζεται, υπό το φως της όξυνσης του ζητήματος και της αθρόας εισόδου μεταναστών στη χώρα, με αφετηρία τη Λιβύη. Το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται στον απόηχο της τροπολογίας για το άσυλο, που σηματοδοτεί την υιοθέτηση σκληρής γραμμής από την κυβερνητική πλευρά. Το νομοσχέδιο που εισηγείται ο Θάνος Πλεύρης είναι εκείνο που είχε ετοιμάσει ο Μάκης Βορίδης και το οποίο είχε προαναγγείλει πως θα θεσπιστεί σε νόμο ο νυν υπουργός, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Όπως είχε πει, άλλωστε χαρακτηριστικά: «Είχα την τύχη στη Βουλή να δω την παρουσίαση των βασικών αρχών του νομοσχεδίου στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βορίδης και πράγματι αυτό συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι όποιος έρχεται εδώ πέρα και δεν είναι δικαιούχος ασύλου, οι επιλογές του είναι είτε να επιστρέψει στη χώρα του ή να πάει στη φυλακή», είπε μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός, κατά τη τελετή παράδοσης-παραλαβής.
Η επαναπροσέγγιση με τη Λιβύη
Μάλιστα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ουκρανία στη Ρώμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Μάλτας, Τζόρτζια Μελόνι και Ρόμπερτ Αμπέλα, αντίστοιχα. Οι τέσσερις συμφώνησαν στην ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη και στην επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη, που διεκόπη απότομα έπειτα από αιφνίδια απόφαση του στρατάρχη Χαφτάρ. «Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν διά θαλάσσης από χώρες της Βόρειας Αφρικής», δήλωσε άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης στην «Bild».
«Σαφές μήνυμα» και μοντέλο Έβρου
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από 177 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Ελληνικής Λύσης και από κάποιους ανεξάρτητους. «Παρών» δήλωσαν στην ψηφοφορία το ΠΑΣΟΚ και η «Νίκη», ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά. Εξηγώντας την απόφαση αυτή που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα ότι «στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση».
Πηγή: pagenews.gr