Πολιτική

Οι έρευνες φέρνουν μεγάλες μεταβιβάσεις αγροτικής γης

Οι έρευνες φέρνουν μεγάλες μεταβιβάσεις αγροτικής γης
Όσοι έχουν λάβει παράνομες επιδοτήσεις φοβούνται ότι θα υποστούν δήμευση της περιουσίας τους και προχωρούν σε γονικές παροχές

Σημαντική αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε αγρότες παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στην Κρήτη και άλλες μεγάλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας. Πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές συνδέουν αυτή την κινητικότητα με τις έρευνες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αναφορικά με τις υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι περιπτώσεις αγροτών που επιλέγουν να μεταβιβάσουν τη γη τους, είτε στα παιδιά τους είτε σε άλλους συγγενείς, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αλλάξουν το περιουσιακό τους προφίλ. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί σε όσους έχουν λάβει παράνομες επιδοτήσεις, εξαιτίας των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται τόσο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όσο και από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η εν λόγω Αρχή, με επικεφαλής τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, έχει ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους, ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κοινοτικές ενισχύσεις χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στόχος των ερευνών είναι να εντοπιστούν πρόσωπα τα οποία δήλωσαν εικονικές εκτάσεις, δεν έχουν στην κατοχή τους ζωικό κεφάλαιο ή δεν ασκούν στην πραγματικότητα καμία γεωργική δραστηριότητα, παρά τις δηλώσεις τους για το αντίθετο.

Προσπαθούν να προλάβουν ενδεχόμενες δεσμεύσεις της περιουσίας τους

Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, αρκετοί αγρότες φαίνεται να προσπαθούν μέσω αυτών των μεταβιβάσεων να προλάβουν ενδεχόμενες δεσμεύσεις της περιουσίας τους, σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία εις βάρος τους και κληθούν να επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν παρανόμως. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως η επιλογή αυτή δεν αποτελεί ασφαλή λύση, καθώς ακόμη και αν η περιουσία έχει ήδη αλλάξει χέρια, οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να προχωρήσουν σε «αγωγές διάρρηξης», όπως αποκαλούνται. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να ακυρωθούν συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως αγοραπωλησίες, γονικές παροχές ή δωρεές, εφόσον κριθεί ότι έγιναν δολίως, προκειμένου να αποκρύψει ο οφειλέτης τα περιουσιακά του στοιχεία από τους δανειστές του ή από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, η «αγωγή διάρρηξης» (ή αλλιώς «αγωγή καταδολίευσης δανειστή») είναι ένα νομικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα σε έναν πιστωτή (δηλαδή κάποιον που του χρωστούν χρήματα) να ακυρώσει μεταβιβάσεις περιουσίας που έγιναν από τον οφειλέτη του με δόλο, με σκοπό να μην μπορέσει ο πιστωτής να ικανοποιήσει την απαίτησή του. Πιο απλά, αν κάποιος χρωστάει λεφτά και, για να μην του κατασχέσουν περιουσία, τη «χαρίσει» ή τη μεταβιβάσει σε συγγενή ή φίλο, όπως φαίνεται να συμβαίνει αυτή την περίοδο, τότε ο δανειστής, εν προκειμένω η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ελληνικό Δημόσιο, μπορεί να πάει στο δικαστήριο και να ζητήσει να διαρρηχθεί (δηλαδή να ακυρωθεί) η πράξη μεταβίβασης. Αν το δικαστήριο δεχτεί ότι η μεταβίβαση έγινε καταδολιευτικά (δηλαδή με πρόθεση να βλάψει τον πιστωτή), τότε μπορεί να την ακυρώσει μόνο ως προς τον δανειστή — έτσι, αυτός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση της περιουσίας, σαν να μην είχε αλλάξει ποτέ χέρια.

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εντεταλμένοι ευρωπαίοι εισαγγελείς συνεχίζουν αδιάκοπα τις έρευνες που αφορούν μη πολιτικά πρόσωπα, αναζητώντας όλα τα στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις υποψίες για παράνομες πρακτικές. Μάλιστα, μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένονται δύο σημαντικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που αφορούν συνολικά είκοσι κατηγορούμενους, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων. Για τις υποθέσεις αυτές οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν ήδη υποβάλει προτάσεις ενοχής, γεγονός που ενισχύει το κλίμα ανησυχίας στον αγροτικό κόσμο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο