Ορισμένα κορυφαία συντηρητικά μέλη του κινήματος MAGA (Make America Great Again) στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την αντίθεσή τους τις τελευταίες ώρες στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να στείλει όπλα στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ. Οι επικριτές της απόφασης αυτής υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αθέτηση της υπόσχεσης του Τραμπ να τερματίσει τις αμερικανικές εμπλοκές σε πολέμους.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα σταλούν όπλα στην Ουκρανία μέσω της βορειοατλαντικής συμμαχίας ενώ απείλησε επίσης τη Ρωσία με 100% δασμούς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου εντός 50 ημερών. Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που θα πληρώσει για τα αμερικανικής κατασκευής όπλα.
Ωστόσο, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βασική σύμμαχος του Τραμπ, και ο Στιβ Μπάνον είναι μεταξύ εκείνων που επέκριναν την απόφαση. Ο Μπάνον δήλωσε ότι η Ουκρανία αποτελεί έναν «ευρωπαϊκό πόλεμο» ενώ η Γκριν ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την προεκλογική της εκστρατεία.
«Δεν είναι μόνο η Ουκρανία είναι όλοι οι πόλεμοι γενικά και η εξωτερική βοήθεια. Αυτό είναι το θέμα για το οποίο κάναμε προεκλογική εκστρατεία. Αυτό υποσχέθηκα και στην περιφέρειά μου. Αυτό είναι για το οποίο όλοι ψήφισαν. Και πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε την πορεία μας», είπε χαρακτηριστικά η Γκριν.
Ο Τραμπ προσπάθησε τη Δευτέρα να ξεκαθαρίσει ότι τα αμερικανικά όπλα θα πληρωθούν και δεν θα δοθούν ως άμεση βοήθεια στο Κίεβο. «Δεν θα τα αγοράσουμε, αλλά θα τα κατασκευάσουμε και θα πληρώσουν γι’ αυτά», σημείωσε.
Παρά τις δηλώσεις αυτές, η Γκριν εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν τελικά οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα αναλάβουν κόστος από αυτές της αποστολές όπλων μιλώντας για «συμφωνίες από την πίσω πόρτα μέσω του ΝΑΤΟ». «Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, τα δολάρια των φόρων μας κατευθύνονται εκεί», δήλωσε στους New York Times η βουλευτής, υποστηρίζοντας ότι έμμεσες δαπάνες όπως οι αμερικανικές εκπαιδευτικές αποστολές και οι συνεισφορές στο ΝΑΤΟ θεωρούνται αμερικανική συμμετοχή.
Ηχηρή παρέμβαση Μπάνον
Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε στο podcast του War Room ότι «η Ουκρανία γίνεται πολύ επικίνδυνη». «Είναι ένας ευρωπαϊκός πόλεμος. Ας τον αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Εχουν τους πόρους. Εχουν το ανθρώπινο δυναμικό», πρόσθεσε.
«Είμαστε έτοιμοι να εξοπλίσουμε ανθρώπους πάνω στους οποίους κυριολεκτικά δεν έχουμε κανέναν έλεγχο», δήλωσε ο Μπάνον για την Ουκρανία. «Πρόκειται για έναν παλιομοδίτικο πόλεμο, στις αιματοβαμμένες περιοχές της Ευρώπης και μας σέρνουν σε αυτόν».
Σε δήλωσή της, την οποία επικαλείται το Politico, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Αννα Κέλι δήλωσε ότι η βάση του κινήματος MAGA του Τραμπ «δεν πανικοβάλλεται όπως τα μέσα ενημέρωσης. «Εμπιστεύονται τον Τραμπ και γνωρίζουν ότι αυτός ο πρόεδρος αποκαθιστά την ειρήνη μέσω της ισχύος», σημείωσε.