Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε σε κατ’ιδίαν συναντήσεις την Ουκρανία να εντείνει τα βαθιά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, ρωτώντας μάλιστα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα εάν οι ΗΠΑ παρείχαν στο Κίεβο όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ανέφεραν την Τρίτη οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο άτομα που γνωρίζουν για τη συνομιλία της μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του αν θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά στη Ρωσία, αν του παρείχε όπλα ικανά για να το πράξει. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Το πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά. Η είδηση αυτή έρχεται στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου από το Οβάλ Γραφείο για συμφωνία των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ να στείλουν όπλα στην Ουκρανία.
Σχετικά με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη συμφωνία για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, καθώς καυχιέται ότι οι ΗΠΑ κατασκευάζουν “τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό στον κόσμο“. Ο Τραμπ επικύρωσε τη συμφωνία για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, εφόσον καυχιέται ότι οι ΗΠΑ παράγουν “τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό στον κόσμο”. Ο νέος εξοπλισμός θα κατασκευαστεί για το ΝΑΤΟ και θα είναι διαθέσιμος για αποστολή στην Ουκρανία.
Παρουσία Ρούτε
Οι ανακοινώσεις έγιναν παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος σημείωσε ότι οι πύραυλοι και τα πυρομαχικά είναι μέρος της συμφωνίας ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει “τεράστιο μέγεθος” στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος Τραμπ αν πρόκειται για πυραύλους Patriot που αποστέλλονται στην Ουκρανία ή για συστοιχίες Patriot, απάντησε χαρακτηριστικά: “Τα πάντα. Είναι τα πάντα“. Διευκρίνισε ότι οι χώρες θα στείλουν τους δικούς τους Patriot στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να στέλνουν στις χώρες αυτές αντικαταστάσεις.
Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η όλη συμφωνία αφορά επίσης “πυραύλους, πυρομαχικά”.
Τραμπ σε Ζελένσκι: «Μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα;»
Σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση της συνομιλίας, ο Τραμπ ρώτησε τον Ουκρανό πρόεδρο: «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;».
Ο Ζελένσκι φέρεται να απάντησε: «Απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα».
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ο Τραμπ φάνηκε να εγκρίνει την ιδέα, λέγοντας ότι η στρατηγική αυτή θα «κάνει τους Ρώσους να νιώσουν τον πόνο» και θα υποχρεώσει το Κρεμλίνο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Δυτικός αξιωματούχος, που ενημερώθηκε για την κλήση, δήλωσε ότι η συνομιλία αντικατοπτρίζει το κλίμα αυξανόμενης υποστήριξης στη Δύση για την αποστολή πυραύλων ικανών να πλήξουν στόχους βαθιά εντός ρωσικού εδάφους. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Λευκός Οίκος και η ουκρανική προεδρία δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Λίστα με πιθανά οπλικά συστήματα παρουσιάστηκε στο Κίεβο
Σύμφωνα με τρεις γνώστες της κατάστασης, η συζήτηση Τραμπ–Ζελένσκι οδήγησε στην παρουσίαση λίστας πιθανών όπλων στο Κίεβο από Αμερικανούς εκπροσώπους στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με Αμερικανούς αξιωματούχους και μεσολαβητές από κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι ενημερώθηκε για όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να παρασχεθούν μέσω τρίτων χωρών.
Το σχέδιο προβλέπει την παράκαμψη του αμερικανικού Κογκρέσου: Οι ΗΠΑ θα πουλούσαν τα όπλα σε Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα παρέδιδαν στην Ουκρανία.
Ουκρανία: Ζητούνται Tomahawk – Επιφυλάξεις για την αυτοσυγκράτηση
Οι Ουκρανοί φέρεται να ζήτησαν πυραύλους Tomahawk, με βεληνεκές περίπου 1.600 χλμ. Ωστόσο, όπως και η κυβέρνηση Μπάιντεν, η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζεται διστακτική λόγω «έλλειψης αυτοσυγκράτησης» εκ μέρους της Ουκρανίας, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τη λίστα.
Κατά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε σχέδιο αποστολής πυραύλων Patriot και αναχαιτιστών, χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω οπλικά συστήματα.
«Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με τη Ρωσία και τον πρόεδρό της για την απουσία προόδου σε μια συμφωνία τερματισμού του πολέμου. Πίστευα ότι θα είχαμε καταλήξει πριν από δύο μήνες», είπε ο Τραμπ.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, απέρριψε τις δηλώσεις Τραμπ ως «θεατρικό τελεσίγραφο». «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρθηκε», έγραψε στο X.
Μετά από ουκρανικά πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους με Atacms τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος προσλαμβάνει «παγκόσμια χαρακτηριστικά» και απάντησε με δοκιμαστική βολή του πυραύλου Oreshnik στην πόλη Ντνίπρο. Τότε η Ρωσία επικαιροποίησε το πυρηνικό της δόγμα, μειώνοντας το όριο για πρώτη χρήση. Το αναθεωρημένο δόγμα προβλέπει το ενδεχόμενο πρώτου πυρηνικού πλήγματος κατά ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας – των τριών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Ο ρόλος των ουκρανικών drones και η Επιχείρηση Ιστός Αράχνης
Η Ουκρανία συνεχίζει τις επιθέσεις βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας κυρίως μέσω drones εγχώριας παραγωγής. Η πιο τολμηρή επιχείρηση έγινε τον Ιούνιο: η SBU εισήγαγε λαθραία drones σε προκατασκευασμένα σπίτια και τα χρησιμοποίησε για να πλήξει στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη σε ρωσικές βάσεις – τουλάχιστον 12 καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Το Κίεβο ονόμασε την επιχείρηση «Ιστός Αράχνης».