Διεθνή

Ποιο είναι το σχέδιο του Τραμπ για τον Πούτιν

Ποιο είναι το σχέδιο του Τραμπ για τον Πούτιν
Τι σηματοδοτούν οι ανακοινώσεις Τραμπ για Patriot στην Ουκρανία

Η τελευταία δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία φανερώνει τις αντιφατικές πτυχές της εξωτερικής του πολιτικής, η οποία ταλαντεύεται μεταξύ στρατιωτικής στήριξης και διπλωματικής επιφυλακτικότητας. Μπορεί η Ουκρανία μπορεί να αισθάνεται ανακούφιση από τις βραχυπρόθεσμες στρατιωτικές προμήθειες που θα λάβει από τις ΗΠΑ, παρόλα αυτά οι ελπίδες για μια πλήρη στρατηγική υποστήριξη φαίνονται περιορισμένες.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα δύο σημαντικά μέτρα για την Ουκρανία και τη Ρωσία, αποκαλύπτοντας μια νέα, πιο δυναμική στρατηγική. Στην πρώτη του κίνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Ρωσία με επιβολή κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν δασμούς 100% στις ρωσικές εξαγωγές και δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία εντός 50 ημερών.

Η δεύτερη σημαντική ανακοίνωση αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας με αμερικανικά όπλα μέσω ευρωπαϊκών χωρών. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποστολή όπλων στην Ουκρανία, χωρίς να επιβαρύνονται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι. Η νέα αυτή προσέγγιση, που περιλαμβάνει και την αποστολή πυραύλων Patriot, δείχνει την αποφασιστικότητα του Τραμπ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης. Η στροφή αυτή στην αμερικανική πολιτική ενδέχεται να δημιουργήσει νέες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς η Ρωσία καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις για τη λήξη του πολέμου, ενώ οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα κληθούν να αναλάβουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στην υποστήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με το CNN.

H ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούν να αγοράσουν αμερικανικά όπλα, όπως τα συστήματα Patriot, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την Ουκρανία. Η ανάγκη για τα σύγχρονα αμυντικά συστήματα, τα οποία είναι κρίσιμα για την άμυνα της χώρας απέναντι στους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα για 17 συστήματα Patriot σε μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση στην Ουκρανία. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ποσότητα των οπλικών συστημάτων, η προοπτική της απόκτησης αυτών των κρίσιμων πόρων ενισχύει την ασφάλεια της Ουκρανίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Κίνα και Ινδία ενισχύουν τον Πούτιν μέσω ρωσικών εξαγωγών

Αν και οι ΗΠΑ δείχνουν να είναι έτοιμες να ενισχύσουν την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια, η έλλειψη νέων, αυστηρών οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που αγοράζουν ρωσικά ενεργειακά προϊόντα είναι απογοητευτική. Ιδίως η Κίνα και η Ινδία, οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνεχίζουν να επωφελούνται από τις ρωσικές εξαγωγές, δίνοντας στον Πούτιν πολύτιμους πόρους για να συνεχίσει την επιθετικότητά του στην Ουκρανία.

Η πρόταση που εξετάζεται στην Αμερικανική Γερουσία για δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικά ορυκτά καύσιμα (όπως η Ινδία και η Κίνα) θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου. Ωστόσο, αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και για τις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τραμπ: Επιδιώκει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία χωρίς να ασκεί πιέσεις

Παρά τις συνεχείς αποτυχίες της ρωσικής διπλωματίας και την αδιάκοπη στρατιωτική επιθετικότητα του Πούτιν, ο Τραμπ φαίνεται να διατηρεί την ελπίδα ότι η Ρωσία μπορεί να οδηγηθεί σε ειρηνική συμφωνία χωρίς σημαντική πίεση. Η παραδοχή του ότι η Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει σε συμφωνία εθελοντικά, χωρίς τη χρήση ακραίων μέτρων, προκαλεί αμφιβολίες στους ειδικούς. Η τακτική αυτή έχει ήδη αποδειχθεί ατελέσφορη στο παρελθόν και η ελπίδα ότι το Κρεμλίνο θα υποχωρήσει αυθόρμητα παραμένει αμφίβολη.

Ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι ο Πούτιν ίσως είναι πιο επιδεκτικός σε διαπραγματεύσεις από ό,τι δείχνει η πραγματικότητα, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης. Η πολιτική του Τραμπ για την Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό συνεπής με την προσέγγιση που είχε εκδηλώσει προεκλογικά, καθώς ο ίδιος επιδιώκει να μειώσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ζητώντας από τους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την προσδοκία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναζητήσει μια ειρηνική λύση από μόνη της.

Αν και ο τόνος του Τραμπ δείχνει πιο ήπιος σε σχέση με το παρελθόν, η στρατηγική του φαίνεται να μην έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο επίπεδο των πράξεων. Η Ουκρανία μπορεί να αισθάνεται προσωρινή ανακούφιση λόγω της στρατιωτικής ενίσχυσης, αλλά η έλλειψη σαφών και άμεσων οικονομικών κυρώσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της απογοήτευσης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο