Τρελαίνομαι για τα βερίκοκα. Για μένα, καλοκαίρι σημαίνει παραλία, ατελείωτες συζητήσεις μετά το δείπνο, μεσημεριανή ξεκούραση, παγωτό σοκολάτα… και βερίκοκα (κατά προτίμηση ώριμα παρά άγουρα). Η γεύση τους συχνά ικανοποιεί την επιθυμία μου για γλυκά και τα βρίσκω αρκετά χορταστικά. Φυσικά, με τόσα πολλά αισθητηριακά οφέλη, χρειάστηκε να συμβουλευτώ έναν διατροφολόγο για όλα όσα προσφέρουν στον οργανισμό. «Είναι υπέροχα», μου λέει η Itziar Digón σύμφωνα με τη vogue.gr και την Ana Morales
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα οφέλη αυτού του φρούτου. «Είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, επομένως διευκολύνουν την εντερική διέλευση. Τρέφουν επίσης το μικροβίωμά μας», λέει η Digón. Στην πραγματικότητα, το φούσκωμα στο στομάχι, ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα μεταξύ των γυναικών που επιδεινώνεται το καλοκαίρι λόγω της κατακράτησης υγρών που προκαλείται από τη ζέστη, καταπολεμάται με επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών (λέμε επαρκή επειδή τόσο η υπερβολική όσο και η ελάχιστη ποσότητα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά).
Η διατροφολόγος Laura Parada επισημαίνει επίσης ότι βελτιώνουν την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου, και επομένως, τη δυσκοιλιότητα. «Ειδικά οι αποξηραμένες εκδοχές τους (αποξηραμένα βερίκοκα) μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας λίγο περισσότερο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και της υψηλότερης φυσικής περιεκτικότητας σε σάκχαρα», προσθέτει.
Ανακουφίζουν από την κατακράτηση υγρών
Μια άλλη καλή είδηση. «Τα βερίκοκα παρέχουν επίσης κάλιο, το οποίο έχει διουρητική δράση και βελτιώνει την κατακράτηση υγρών», λέει η Parada. Τονίζει επίσης την περιεκτικότητά τους σε οργανικά οξέα όπως το μηλικό και το κιτρικό οξύ, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της πέψης, της υγείας του εντέρου και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. «Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ποσότητα αυτών των οξέων μειώνεται με την ωρίμανση». Για όλους αυτούς τους λόγους, η συμπερίληψή τους στο πρωινό ή ως σνακ είναι μια καλή στρατηγική για τη διευκόλυνση της πέψης και την ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών.
Έχουν χαμηλές θερμίδες και φρουκτόζη
Η Digón επιβεβαιώνει επίσης ότι τα βερίκοκα έχουν χαμηλές θερμίδες (ένα βερίκοκο έχει συνήθως 20 θερμίδες), επομένως τρία βερίκοκα θα ισοδυναμούσαν με μία από τις τρεις μερίδες/κομμάτια φρούτων που πρέπει να τρώμε καθημερινά. Η Parada προσθέτει τον αριθμό των υδατανθράκων σε αυτό το νούμερο: «Κάθε 100 γραμμάρια φρέσκων βρώσιμων φρούτων παρέχουν 9,5 γραμμάρια υδατανθράκων. Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, η ενεργειακή τους πρόσληψη είναι αρκετά χαμηλή, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και της μέτριας περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες», εξηγεί
Επιπλέον, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (τη ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα), επομένως, όπως επισημαίνει η Digón, συνιστώνται ιδιαίτερα για την ανακούφιση της εντερικής φλεγμονής, η οποία μερικές φορές μπορεί επίσης να παρατηρηθεί με το φούσκωμα στο στομάχι που αναφέραμε νωρίτερα.
Φροντίζουν το μικροβίωμα (και τον εγκέφαλο)
Ο Digón το ανέφερε προηγουμένως στην συγκεκριμένη περίπτωση των βερίκοκων – είναι καλά για το μικροβίωμα – και η φαρμακοποιός Irache Alonso, ιδρυτής του Well-feeling Club, το επιβεβαιώνει. «Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, το εντερικό μας μικροβίωμα συμμετέχει σε μια διαδικασία ζύμωσης, υπεύθυνη για την απελευθέρωση λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσουν συμβάλλουν στη μείωση της νευροφλεγμονής και προάγουν τόσο τη συναισθηματική ισορροπία όσο και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών».
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτένια (καλά για το δέρμα)
Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας ανάλογα με τις ανάγκες. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί του δέρματος το συνιστούν τόσο ανεπιφύλακτα, ειδικά όταν πρόκειται για την επίτευξη ενός υγιούς μαυρίσματος και ενός δυνατού δέρματος. Στην πραγματικότητα, η Δρ. Mar Mira της Clínica Mira + Cueto τα συνιστά πάντα στα αντιοξειδωτικά της προγράμματα διατροφής. «Είναι από τις κύριες διατροφικές πηγές προβιταμίνης Α, απαραίτητη για την τόνωση και την παράταση του μαυρίσματος», εξηγεί. Η Δρ. María José Crispín της Clínica Menorca αναφέρει επίσης την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βήτα-καροτίνη, φυσικές χρωστικές με αντιοξειδωτική δράση που προάγουν την παραγωγή μελανίνης, και την ευκολία που προσφέρουν στην προετοιμασία του δέρματος για τον ήλιο. Είναι σαφές: έχουν όλα τα πλεονεκτήματα.