Podcasts | Pagenews Politics #78

Φαραντούρης: Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ πλήττει βάναυσα το διεθνές κύρος της χώρας μας

Συνέντευξη για τα μείζονα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα ζητήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης (ΟΠΕΚΕΠΕ…) και για τη δράση του ως ευρωβουλευτής παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νικόλας Φαραντούρης στο Pagenews.gr και στην δημοσιογράφο Σοφία Χύτου.

15.07.2025 | 20:33

Listen On:

Φαραντούρης: Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ πλήττει βάναυσα το διεθνές κύρος της χώρας μας

Συνέντευξη για τα μείζονα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα ζητήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης (ΟΠΕΚΕΠΕ…) και για τη δράση του ως ευρωβουλευτής παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νικόλας Φαραντούρης στο Pagenews.gr και στην δημοσιογράφο Σοφία Χύτου.

Ο Ν. Φαραντούρης εκφράζει την εκτίμησή του για τις ευθύνες γύρω από το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων, εκφέρει τη γνώμη του για ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζει ότι σημειώθηκαν μια σειρά από αστοχίες στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση και στο επίπεδο των σχέσεων μας με τη Λιβύη και μιλά για την έκθεση που συνέταξε ο ίδιος, με αντικείμενο το καθεστώς του Αλ Τζολάνι στη Συρία και το βαθμό προστασίας των δικαιωμάτων των εκεί χριστιανικών ορθοδόξων κοινοτήτων.

«Η τελευταία εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μού έδωσε μεγάλη χαρά γιατί υπερψηφίστηκε η έκθεσή μου για τους παγκόσμιους δείκτες, για τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας στον πλανήτη, στην οικονομία και την κοινωνία.  Η αειφορία και η βιωσιμότητα αφορά και στην οικονομία, αφορά και στην κοινωνία, προωθώντας αλλαγές για λιγότερες ανισότητες», αρχίζει ο Νίκος Φαραντούρης, για να συνεχίσει η συνέντευξή του με την κ. Σοφία Χύτου.

«Μια πυραμιδική οργάνωση, με τη συμμετοχή ακόμη και υπουργών, εμπλέκεται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Απαντώντας πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα για το αν θα αποδοθούν ευθύνες για όλα αυτά τα χρήματα που εκλάπησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Νίκος Φαραντούρης σημειώνει ότι «πριν από ένα χρόνο ήμουν ο πρώτος που μίλησα για την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Είχα υποστηρίξει πως μια κυβέρνηση μπορεί ακόμη και να πέσει αν διαπιστωθεί διασπάθιση χρήματος. Και τότε, ορισμένοι είχαν μιλήσει υποτιμητικά για τη «Ρουμάνα». Λοιπόν, η ευρωπαϊκή εισαγγελία είναι θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αποτελείται και από Έλληνες έντιμους δικαστές. Σήμερα, είναι η Ρουμάνα κυρία Κοβέσι. Αύριο, μπορεί να είναι κάποια από τη Σουηδία ή ένας Έλληνας. Αντί να προσπαθούμε να αποδομήσουμε την κ. Κοβέσι, ας εξετάσουμε τα συμπεράσματά της. Τι αποκαλύπτεται λοιπόν; Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πυραμιδική οργάνωση, αποτελούμενη από στελέχη της περιφέρειας έως κορυφαίους υπουργούς ενδεχομένως και μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι κάτι που δεν τιμά τη Χώρα μας και που συζητείται στην Ευρώπη. Μιλάμε για τις αποζημιώσεις, που δικαιούνται οι ειλικρινείς και έντιμοι αγρότες μας».

«Μεγάλη ο διασυρμός της Χώρας μας λόγω του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Αναφερόμενος στο αν υπήρχε διακομματική γνώση του σκανδάλου που εξελισσόταν στις αγροτικές επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι «η συζήτηση ξεπερνάει την κομματική αντιπαράθεση. Η ξεφτίλα και το κύρος της Χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι πολύ μεγαλύτερη υπόθεση από την κομματική αντιπαράθεση. Εδώ αποκαλύπτεται με ονοματεπώνυμο μια ξεφτίλα, η οποία θίγει το κύρος της Χώρας, και το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό, γιατί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ζητώ χρηματοδοτικά εργαλεία και ο Επίτροπος απαντά: «Είσαι σίγουρος ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο;». Την ώρα που δίνουμε τέτοιες μάχες έρχεται η είδηση που αφορά σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για αδιαφανείς διαδικασίες. Το γράφουν τα πιο έγκυρα ενημερωτικά μέσα. Αυτό ακυρώνει την προσπάθειά μας».

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα όταν ο πρωθυπουργός πληγώνει το διεθνές κύρος της Χώρας»

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά ότι θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες στον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο Νικόλας Φαραντούρης απαντά:  «Εύχομαι όλοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν, να σκεφθούν τι ζημιά γίνεται από τους διαλόγους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από αυτή την πελατειακή σχέση και την εκπόρνευση της πολιτικής ζωής. Αυτή η λογική που διαιωνίζει μια κατάσταση μιζέριας αυτής της χώρας και μας πάει πίσω 300 χρόνια, οι πολίτες αισθάνονται καλά; Εγώ αισθάνομαι πολύ δυσάρεστα όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός της Χώρας δεν κάνει παρά να πληγώνει το διεθνές κύρος της πατρίδας. «Πάμε να ξεκ…σουμε τη Ρουμάνα», είναι διάλογοι αυτοί, που θα μας δημιουργήσουν εθνική υπερηφάνεια; Είναι αστειότητες να θέλουμε να συμψηφίσουμε. Η χώρα χάνει το κύρος της με τέτοιες συμπεριφορές. Και δεν το χάνει μόνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το χάνει επίσης στο μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική, το χάνει παντού. Η Ελλάδα χάνει το κύρος της. Αυτό είναι το πρόβλημα για τη Χώρα».

 «Η κυβέρνηση δεν έχει πλάνο στο μεταναστευτικό»

Σχετικά με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για το μεταναστευτικό, υποστηρίζεται ότι «το πρόβλημα με το μεταναστευτικό είναι ότι η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν έχει ένα πλάνο και κάνει σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Υπάρχουν οι μετανάστες και υπάρχουν και οι πρόσφυγες, δηλαδή αυτοί που παίρνουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα για να πάνε στη Στοκχόλμη, τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ, το Ελσίνκι. Η κυβέρνηση λέει «θα μείνετε στη δομή που είστε», αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έρχονται μέσω Λιβύης και Αιγύπτου έρχονται από τις χώρες του Σαχέλ, από το Σουδάν, από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει διμερείς συμφωνίες. Έτσι αρκετοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν με αυτό ο καθεστώς που ψηφίστηκε. Αυτό το καθεστώς που ψηφίζετε (τροπολογία Πλεύρη) είναι αρκετά επικοινωνιακό, θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει πυγμή, αλλά στην πραγματικότητα κάνει μια τρύπα στο νερό, δεν κάνει τίποτα. Εγώ θα διεκδικούσα στο Συμβούλιο Κορυφής να μη συνεχιστεί το επαχθές καθεστώς για την Ελλάδα. Το επαχθές καθεστώς λέει ότι η Ελλάδα θα διαχειριστεί σχετικά μόνη της τις μεταναστευτικές ροές. Από μόνη της η Ελλάδα όλες αυτές τις ροές είναι πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσει, γιατί είναι η γεωμορφολογία της Χώρας μας τέτοια που είναι ανοιχτή  από παντού. Ο πρωθυπουργός έστειλε δύο φρεγάτες, αλλά μετά από δυο ημέρες κατέφθασαν οι μετανάστες στην Κρήτη. Η εκάστοτε κυβέρνηση να διεκδικήσει να υπάρχει δίκαιη και αναλογική κατανομή και στους 26 εταίρους μας. Επίσης, στις χώρες που ελέγχουν τις μεταναστευτικές ροές χρειάζεται να υπάρξει σωστή κατανομή των κονδυλίων. Ο Χαφτάρ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την κατάσταση. Ήταν ο προνομιακός συνομιλητής της Χώρας μας έως το 2020. Στη συνέχεια, και μέχρι το 2025, τον ξεχνάμε και αργότερα, τον ξαναθυμόμαστε. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά ούτε με τα εθνικά συμφέροντα, ούτε με τις θαλάσσιες ζώνες, ούτε με το μεταναστευτικό».

  «Το συντομότερο εκλογές στη Συρία του Τζολάνι»

Τέλος, μιλώντας για την προσωπική έκθεσή για τη Συρία, ο Νίκος Φαραντούρης υποστηρίζει ότι «ένα από τα ευρύτερα θέματα που με απασχολούν και αφορούν τους Έλληνες που με έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι οι σφαγές των Χριστιανών Ορθοδόξων στη Συρία. Είχα προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ότι το τζιχαντιστικό καθεστώς της Δαμασκού, αυτός ο τύπος ο Τζολάνι, πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα, θα οδηγήσει τη Χώρα στον εξτρεμισμό και τον φονταμενταλισμό. Κατά τις 7 – 9 Μαρτίου στη Δαμασκό, γιατί άκουσα τις κραυγές αγωνίας που ζουν εκεί εδώ και  χιλιάδες ανθρώπων. Είδα σφαγές αμάχων. Είδα τους φονταμενταλιτές του Τζολάνι να δολοφονούν ανθρώπους επειδή απλά δεν είναι ομόδοξοί τους. Ενημέρωσα τις ευρωπαϊκές αρχές. Οι ελληνικές κοινότητες, ακόμη και ως αραβόφωνες πλέον, ανατρέχουν στα χρόνια των Σελευκιδών. Βλέπουν την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα τους.

Όλα αυτά τα συμπεριέλαβα σε έκθεση. Έστειλα την έκθεση και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Πριν από λίγες μέρες, ήρθε προς ψήφιση το ψήφισμα, συντάκτης του οποίου ήμουν και εγώ. Είναι πρωτογενές υλικό, με ντοκουμέντα και χάρτες. Είναι ένα καθεστώς, που ονομάζεται μεταβατικό στη Δαμασκό αλλά για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η μετάβαση; Η Ε.Ε., η οποία στηρίζει οικονομικά, θα πρέπει να αξιώσει εκλογές, έτσι ώστε να δούμε αν πράγματι οι άνθρωποι αυτοί (του Τζολάνι) αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του συριακού λαού. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί σχετικά ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η χώρα μέλος της Ε.Ε. που θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα είναι εγγύτερα προς αυτή την περιοχή. Η Ελλάδα είχε επίσης μια σημαντική παρουσία στη Λιβύη, παραδοσιακά από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Όλες οι διάδοχες κυβερνήσεις καλλιέργησαν αυτή τη σχέση, αλλά από το 2020 και μετά, αυτό σταμάτησε να υφίσταται».

Δείτε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

Πηγή: pagenews.gr