Με μια πρόταση, που ήταν στο τραπέζι ως επιλογή, αλλά παίζοντας το «χαρτί» του αιφνιδιασμού, χωρίς να προσμένει την επόμενη κίνηση της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική πλειοψηφία προχωρά τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση αιτήματος για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα βάλει στο μικροσκόπιο τα πεπραγμένα του οργανισμού, από το 1998 έως σήμερα.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως πρώτη σαφή στόχευση, η κυβέρνηση στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ να μην κληθεί να ακολουθήσει τις κινήσεις της αντιπολίτευσης – που έχει εδώ και ημέρες προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης για σύσταση Προανακριτικής, βάζοντας στο «κάδρο» τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη – αλλά, αντίθετα με όσα έγιναν στην υπόθεση των Τεμπών, να είναι εκείνη που κινεί τα νήματα για τη διερεύνηση ευθυνών, επιδεικνύοντας έμπρακτα τη βούλησή της να ριχτεί άπλετο φως.
Δεύτερον, η κίνηση αυτή, μπορεί να ερμηνευτεί και ως συνέχεια των πρωτοβουλιών, που έχουν αναληφθεί για την εξυγίανση του οργανισμού και η διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας στις επιδοτήσεις από εδώ και στο εξής, όπως η υπαγωγή του στην ΑΑΔΕ.
Τρίτον, με την κίνηση αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, από το 1998, όταν ιδρύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έως σήμερα, βασιζόμενο στα δισεκατομμύρια των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα, βάζοντας ουσιαστικά στη θέση των «υπόλογων» μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους έως τώρα κατηγορεί για μικροκομματικές σκοπιμότητες στη διαχείριση της υπόθεσης.
Η αιτιολόγηση της έρευνας
Η κυβέρνηση υιοθετεί την πλειοψηφούσα άποψη και στην κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονική και ευθύνη φέρουν όλοι οι κυβερνώντες των τελευταίων σχεδόν τριάντα ετών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, διαμηνύεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη, για όλη αυτή την περίοδο. Όπως σημειώνεται, η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διανέμει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 645.000 παραγωγούς ετησίως, έχει οδηγήσει στην επιβολή προστίμων, ύψους άνω των 2,7 δισ. ευρώ, επομένως τα προβλήματα και τα κενά δεν εντοπίζονται μόνο την τελευταία εξαετία.
Σύμφωνα με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Εξεταστική Επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει τις πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, τις προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και την ανταπόκρισή που υπήρξε, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Η επιτροπή θα ελέγξει ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος, τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου και τις σχέσεις του με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.