Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γαλάζιος αιφνιδιασμός με την Εξεταστική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γαλάζιος αιφνιδιασμός με την Εξεταστική

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εισηγήση για συγκρότηση Εξεταστικής δεν απαλλάσσει το Μέγαρο Μαξίμου από την ανησυχία για διαρροές από την ΚΟ της ΝΔ στην ψηφοφορία επί των αιτημάτων της αντιπολίτευσης για Προανακριτική. Ούτε σώζει τους Βορίδη και Αυγενάκη από έναν επόμενο γύρο αναζήτησης ποινικών ευθυνών στη βάση νέων δεδομένων.

Το αρχικό συμπέρασμα (από την εισήγηση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής) είναι πως η άρνηση των πρώην υπουργών Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη να ακολουθήσουν το «μοντέλο Τριαντόπουλου» δεν άφησε περιθώριο στο Μέγαρο Μαξίμου να μελετήσει το ενδεχόμενο Προανακριτικής και παραπομπής τους στον φυσικό δικαστή. Με άλλα λόγια, στο Μέγαρο Μαξίμου φοβήθηκαν ότι στην κρυφή ψηφοφορία βουλευτές της ΝΔ θα καταψήφιζαν την εισήγηση του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και αν αφορούσε πλημμέλημα.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι εγκρίθηκε να αξιοποιηθούν τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που φανερώνουν ότι πολλοί νομίζουν ότι το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιχορηγήσεις είναι διαχρονικό. Έτσι, προωθείται μια διαδικασία διερεύνησης, όπως η Εξεταστική, που επιτρέπει «αποδυνάμωση» των πολιτικών ευθυνών διακομματικά και σε βάθος δεκαετιών.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι θα έχει θετικό επικοινωνιακό αντίκτυπο για την κυβέρνηση το στοιχείο της έκπληξης, ότι δηλαδή η ΝΔ κατέθεσε την πρότασή της πριν από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αναμενόταν το αντίθετο.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση

Στο σημείο αυτό σταματούν τα εύκολα για το Μέγαρο Μαξίμου και αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση Προανακριτικής βουλευτές της ΝΔ, ειδικά για την παραπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει ισχυρές αντιπάθειες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Και αν αυτό συμβεί, παρά τις προσπάθειες που θα γίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, το πολιτικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιο και, ενδεχομένως, μη διαχειρίσιμο.

Εξάλλου, ακόμα κι αν δεν συμβούν ανατροπές και απορριφθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση Προανακριτικής, οι πρώην υπουργοί Μ. Βορίδης και Λ. Αυγενάκης δεν θα ηρεμήσουν. Διότι, εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα, θα είναι δυνατόν να υποβληθούν νέα αιτήματα για σύσταση Προανακριτικής. Και δεν είναι διόλου απίθανο να προκύψουν νέα στοιχεία, με βάση τις πληροφορίες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Αυτές οι πληροφορίες έπαιξαν ρόλο για την συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς στην κατάθεση κοινού αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής. Στην προηγούμενη παρόμοια συζήτηση, για την παραπομπή του Κ. Αχ. Καραμανλή (Τέμπη), η Νέα Αριστερά είχε κρίνει ότι δεν πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποβάλουν προτάσεις που θα απορριφθούν για να μην «καούν» οι κατηγορίες. Τώρα, ωστόσο, υπάρχει λόγος γιατί προσδοκούν νέα στοιχεία, ενώ αισιοδοξούν ότι μπορεί να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στη Βουλή με διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά δεν έχει την πρωτοβουλία των ενεργειών και θα πρέπει να αιτιολογήσει πειστικά γιατί εμμένει να μην συνομιλεί με τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ακόμη και όταν συμφωνούν. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει μείνει ακόμη πιο πίσω, δίχως να έχει ανοίξει τις κάρτες της για οποιοδήποτε σενάριο.

Μετά τα μπάνια του λαού, που αφορούν περίπου την μισή ελληνική κοινωνία (Eurostat), τον Σεπτέμβριο, θα εξελίσσονται παράλληλα η Εξεταστική (ΟΠΕΚΕΠΕ) και οι συνεδριάσεις του δικαστικού συμβουλίου για τον Κ. Αχ. Καραμανλή και Χρ. Τριαντόπουλο- μέχρι στιγμής.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments