Διεθνή

«Κοινωνικός και οικονομικός κατήφορος»: Σφοδρές αντιδράσεις στη Γαλλία για το μνημόνιο Μπαϊρού

«Κοινωνικός και οικονομικός κατήφορος»: Σφοδρές αντιδράσεις στη Γαλλία για το μνημόνιο Μπαϊρού
Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, «πάγωμα» κοινωνικών δαπανών, περικοπές ύψους πέντε δισ. ευρώ στη δημόσια Υγεία και κατάργηση δύο αργιών -μέτρα που χαρακτηρίστηκαν από τους αντιπάλους του «κοινωνική σφαγή».
nt">Με σφοδρή κριτική και ανοικτές απειλές για κατάθεση πρότασης μομφής υποδέχθηκαν κόμματα της αντιπολίτευσης τον προσχέδιο προϋπολογισμού 2026 που παρουσίασε ο Φρανσουά Μπαϊρού την Τρίτη (15/7). Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, «πάγωμα» κοινωνικών δαπανών, περικοπές ύψους πέντε δισ. ευρώ στη δημόσια Υγεία και κατάργηση δύο αργιών -μέτρα που χαρακτηρίστηκαν από τους αντιπάλους του «κοινωνική σφαγή».

«Καταστροφή για το κοινωνικό κράτος» καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, Εθνικός Συναγερμός (RN),  Ζορντάν Μπαρντελά ξεκαθάρισε ότι «κανένας βουλευτής του RN δεν θα δεχτεί αυτό το μέτρο» που θεωρεί «πρόκληση».

Παράλληλα, η Μαρίν Λεπέν ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας το δίδυμο Μακρόν – Μπαϊρού για πλήρη αποτυχία: «Μετά από επτά χρόνια καταστροφικής σπατάλης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ανίκανοι να κάνουν πραγματικές οικονομίες και παρουσιάζουν έναν ακόμη λογαριασμό στους Γάλλους: σχεδόν είκοσι δισεκατομμύρια σε φόρους και στερήσεις. Καμία εξοικονόμηση από το κόστος της μετανάστευσης, τις ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις στις ενεργειακές πηγές, επτά δισεκατομμύρια αύξηση της συνεισφοράς μας στην Ε.Ε., τίποτα για τη γραφειοκρατία σε νοσοκομεία ή σχολεία. Αυτή η κυβέρνηση προτιμά να τα βάζει με τους Γάλλους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη. Όσο για την αναβίωση της παραγωγής, εκτός από την κατάργηση ορισμένων κανόνων σε συνεργασία με τους φορείς, όπως προτείνει το RN, όλα είναι ευσεβείς πόθοι. Αν ο Μπαϊρού δεν αναθεωρήσει το σχέδιό του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής».

 «Για κοινωνικό και οικονομικό κατήφορο» προειδοποιεί η Ανυπότακτη Γαλλία

Σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, δήλωσε: «Ο Μπαϊρού εδραιώνει περαιτέρω τον παραλογισμό των πολιτικών του Μακρόν: καταστρέφοντας το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για να ανοίξει χώρος για την αγορά. Να πληρώσει η πλειοψηφία για να σωθούν οι πολύ πλούσιοι. Ο οικονομικός, δημοσιονομικός και κοινωνικός κατήφορος θα συνεχιστεί για κακή τύχη όλων. Προσοχή: πλησιάζουμε το σημείο χωρίς επιστροφή. Οι καταστροφές και οι αδικίες δεν πρέπει πια να γίνονται ανεκτές.  Είναι επείγον να δοθεί τέλος στον Μακρονισμό. Ο Μπαϊρού πρέπει να φύγει».

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας των Οικολόγων Μαρίν Τοντλιέ επικέντρωσε την κριτική της στην κατάργηση της αργίας της 8ης Μαΐου, που τιμά τη νίκη κατά του ναζισμού, εκφράζοντας οργή για το ποιοι θα πληρώσουν «τον λογαριασμό του μακρονικού χάους».

nt">

Τα μέτρα που προτείνει ο Μπαϊρού

Νωρίτερα, με το σύνθημα «η στιγμή της αλήθειας», ο Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε την Τρίτη 15 Ιουλίου τις βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού για το 2026, ο οποίος προβλέπει εξοικονόμηση 40 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ, από 5,8% φέτος.

nt">
nt">Στην παρουσίασή του, ο Μπαϊρού, πλαισιωμένος από πέντε υπουργούς, έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αύξηση του προϋπολογισμού για τις ένοπλες δυνάμεις κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3 δισ. το 2027, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε» και «η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αφοπλισμένη». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πενταετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, με στόχο να περιοριστεί σε 5,4% το 2025 και να πέσει κάτω από το όριο του 3% το 2029.

Πάγωμα δαπανών και περικοπές θέσεων

Για το 2026 προβλέπεται «λευκή χρονιά» στις δαπάνες, με τους προϋπολογισμούς των υπουργείων -πλην Άμυνας και τόκων χρέους- να παραμένουν στα επίπεδα του 2025. Ο Μπαϊρού ανακοίνωσε περικοπή 3.000 θέσεων στο Δημόσιο μέσω μη αντικατάστασης ενός στους τρεις συνταξιούχους, αλλά και κατάργηση «ανενεργών» υπηρεσιών με 1.000 έως 1.500 επιπλέον θέσεις να καταργούνται. Παράλληλα, οι κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν αμετάβλητοι.

Περικοπές σε Υγεία και Δήμους

Στον τομέα της Υγείας, ο Γάλλος πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση κατά 5 δισ. ευρώ στις προβλεπόμενες δαπάνες. Τα φάρμακα που δεν συνδέονται άμεσα με τη διάγνωση δεν θα αποζημιώνονται πλήρως, ενώ διπλασιάζονται οι συμμετοχές σε φάρμακα. Στους Δήμους, το κράτος ζητά εξοικονόμηση 5,3 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί η περικοπή μέρους των φορολογικών τους εσόδων.

Παράλληλα, ο Μπαϊρού ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα υψηλά εισοδήματα και θα θεσπιστεί νέα «συνεισφορά», ενώ εξήγγειλε νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της κοινωνικής απάτης. Στις συντάξεις, εξετάζεται αντικατάσταση της έκπτωσης φόρου 10% με ετήσιο ποσό απαλλαγής για τη στήριξη μικρομεσαίων συντάξεων.

Πρόταση για κατάργηση δύο αργιών

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγικότητας, ο πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι την πρόταση κατάργησης δύο αργιών -της Δευτέρας του Πάσχα και της 8ης Μαΐου- ώστε «όλο το έθνος να εργαστεί περισσότερο», εκτιμώντας ότι θα εξασφαλιστούν αρκετά δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Αν εφαρμοστεί, η Γαλλία θα έχει πλέον μόνο εννέα αργίες ετησίως, όσες και η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες.

Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο