Διεθνή

Κωνσταντινούπολη: Αθώος ο Ιμάμογλου για την κατηγορία της τρομοκρατίας – Του επιτρέπεται η πολιτική δράση

Κωνσταντινούπολη: Αθώος ο Ιμάμογλου για την κατηγορία της τρομοκρατίας – Του επιτρέπεται η πολιτική δράση
Ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε συνολική ποινή φυλάκισης 1 έτους και 8 μηνών, χωρίς απαγόρευση πολιτικής δράσης

O πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της «στοχοποίησης ατόμων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».Ειδικότερα, το τουρκικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 1 έτους, 5 μηνών και 15 ημερών για «δημόσια προσβολή δημόσιου λειτουργού λόγω του καθήκοντός του» και σε φυλάκιση 2 μηνών και 15 ημερών για «απειλές».

Η δίκη τον περασμένο μήνα

Ο Ιμάμογλου είπε στο δικαστήριο: «Εγώ είμαι εδώ επειδή νίκησα 3 φορές τη νοοτροπία που έλεγε πως ‘όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει και την Τουρκία. Γι αυτό είμαι μέσα στο κελί. Διότι υπηρέτησα τα 16 εκατομμύρια των Κωνσταντινουπολιτών δίχως να κοιτάζω ποιον ψήφισαν, ποιον θέλουν, τα πιστεύω τους, ποια είναι ή εθνική τους καταγωγή.

Εμείς εδώ δεν δικαζόμαστε. Eμείς επί 90 ημέρες, κι άλλοι από εμάς εδώ και 250 ημέρες, από τον περασμένο Οκτώβριο είμαστε κρατούμενοι, υποβαλλόμαστε στη δικαστική παρενόχληση, δεχόμαστε ψυχολογικά βασανιστήρια. Μας διαμοιράζουν σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Έχουμε υποστεί βαρβαρότητα και επιχειρούν να μας τιμωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Με τα ψέματα των κρυφών μαρτύρων, με τις στημένες κατηγορίες, με δολοπλοκία. Είμαστε αιχμάλωτοι με τα ψέματα ανθρώπων που οι ίδιοι είναι επαγγελματίες ψεύτες και εγκληματίες».

Προσδιορίστηκε για τις 11 Σεπτεμβρίου η δίκη Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατηγορείται ότι πλαστογράφησε το πτυχίο του. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και το κατηγορητήριο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κρατείται για «διαφθορά» από τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 19 Μαρτίου συνελήφθη ο Ιμάμογλου, ο κυριότερος αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2028,ο οποίος και έκτοτε κρατείται στις φυλακές της Σηλυβρίας. Εφόσον κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως οκτώ ετών και εννέα μηνών καθώς και να στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του.

Πηγή: pagenews.gr