ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνηση – αντιπολίτευση

Πηγή Φωτογραφίας: [379067] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Με τη Βουλή να είναι το επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων και με την αντιπολίτευση να ετοιμάζεται για μάχη διαρκείας με φόντο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις εξορμήσεις του στην περιφέρεια. Σήμερα βρέθηκε στην Ευρυτανία όπου ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης έργων στην περιοχή ενώ συναντήθηκε ίκαι με πολίτες.
Ταυτόχρονα στην Αθήνα η ΝΔ κατέθεσε το δικό της αίτημα για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ήδη τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τη Νέα Αριστερά κατέθεσαν αιτήματα για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απορρίπτοντας την κυβερνητική πρόταση.
Ήδη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν εισέλθει σε μια αέναη πολιτική αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί ότι είναι σε θέση ισχύος τόσο πρακτικά καθώς έχει την πλειοψηφία στη Βουλή όσο και γιατί για ακόμα μια φορά τα κόμματα εμφανίζονται διχασμένα.
Η λογική της εξεταστικής
Η ΝΔ ήταν εκείνη που έκοψε πρώτη το νήμα στη Βουλή προαναγγέλλοντας την απόφασή της να καταθέσει αίτημα για την σύσταση Εξεταστικής και όχι προανακριτικής επιτροπής με την λογική ότι είναι η πιο θεσμική κίνηση απ΄όλες.
Στη ΝΔ θεωρούν την πρόταση για Εξεταστική μία απολύτως λογική απόφαση, για μία «πληγή» την οποία η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει πληρώσει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το ακριβώς αντίθετο της συγκάλυψης για την οποία μιλά σύσσωμη η αντιπολίτευση γιατί δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε της ΝΔ.
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αν δεν φωτιστούν όλες οι πτυχές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ για θέματα, όπως είναι η τεχνική λύση, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, αν έγιναν και από ποιους. Επίσης, ποιοι υπουργοί αποτάθηκαν στη Δικαιοσύνη τα προηγούμενα χρόνια, τι έγινε με τα τεχνικά σχέδια βόσκησης, ποιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα όσα διημείφθησαν τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που επίσης υπογραμμίζουν είναι ότι κανένα κόμμα δεν στάθηκε αυτοκριτικά – ειδικά όσα έχουν κυβερνήσει της χώρα ενώ η νυν κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά την Εξεταστική όχι για να μετατραπεί η Βουλή σε αρένα αλλά πρόκειται για μια επιλογή με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής.
Επίσης, παρά τα όσα αναφέρουν στα αιτήματά τους για προανακριτική, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βλέπουν ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία να συνιστούν ποινικό αδίκημα.
Λένε επίσης ότι στην Εξεταστική θα κληθούν δεκάδες μάρτυρες οι οποίοι, επί τη βάσει καταθέσεων που υπάρχουν στη δικογραφία, θα ερωτηθούν και προφανώς με πιεστικό τρόπο από τα κόμματα, για να αποσαφηνίσουν αυτά που αναφέρουν στις καταθέσεις τους.
Εκεί θα φωτιστούν κρίσιμα σημεία της δικογραφίας, τα οποία η αντιπολίτευση ερμηνεύει κατά το δοκούν ως ποινικά κολάσιμες πράξεις, ενώ η Δικαιοσύνη δεν περιγράφει κάτι τέτοιο.
Οι πιο πιθανές ημερομηνίες
Η συζήτηση για την Εξεταστική της ΝΔ τοποθετείται στος 25 ή 28 Ιουλίου. Στη συνέχεια η Βουλή στις αρχές Αυγούστου θα κλείσει για τρεις εβδομάδες και οι εργασίες της Εξεταστικής θα αρχίσουν μετά τις 25 Αυγούστου.
Η διάρκειά της αναμένεται να ξεπεράσει τους 2 μήνες καθώς θα εξεταστούν δεκάδες μάρτυρες.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουν έρθει στη Βουλή για συζήτηση και ψηφοφορία και τα δυο αιτήματα για προανακριτικές.
Δικαιωμένος αισθάνεται ο Βορίδης
Η ανάρτηση του Μάκη Βορίδη λίγες ώρες μετά το μπαράζ αιτημάτων για σύσταση προανακριτικών από την αντιπολίτευση ήρθε ως απάντηση από το πρόσωπο που βρέθηκε στη δίνη μιας πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία και θα έχει διάρκεια.
Ο κ. Βορίδης απάντησε στις κατηγορίες που του αποδίδουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά λέγοντας ότι «το “έγκλημά” του είναι ότι συμφώνησε με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού.
Όπως εξηγεί μετά την μελέτη των αιτημάτων των πολιτικών του αντιπάλων ο έμπειρος νομικός, Μάκης Βορίδης αναφέρει ότι δύο από τις πράξεις που του αποδίδονται φέρονται να έχουν τελεστεί το 2021 – δηλαδή σε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν ήταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν να θεωρούμαι συνεργός σε απιστία ως Υπουργός, για πράξεις που φέρονται ότι τελέστηκαν από διαχειριστές κρατικής περιουσίας ενώ δεν κατείχα καν την υπουργική ιδιότητα;»
Σκοπός της εξεταστικής επιτροπής είναι να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας.
Επίσης, απορρίπτουν τα περί παραγραφής, σημειώνοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κόπτονταν για την «παραγραφή», είχαν πάνω από 20 ημέρες στη διάθεσή τους.
Μιλούν για άκρατη υποκρισία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που κατέθεσαν κατηγορητήριο για προανακριτική, κατά δύο μεταγενέστερων υπουργών, δηλαδή των κυρίων Βορίδη και Αυγενάκη κατηγορώντας τους ότι εφάρμοσαν την τεχνική λύση, ενώ την ίδια πολιτική είχαν ακολουθήσει και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας