Ο Αραγτσί ενισχύει τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία στη συνάντηση της Σαγκάης

Πηγή Φωτογραφίας: Middle East Monitor, Iran will not yield to US 'pressure and sanctions' on nuclear issue
Το Ιράν ενέτεινε τη διπλωματική του επίθεση κατά τη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Κίνα, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα για να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς του με τη Μόσχα και το Πεκίνο, ενώ παράλληλα υπονόησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στο πυρηνικό ζήτημα.
Όπως αναφέρει το al monitor, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Αραγτσί είχε σύντομη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Στη συνάντηση του Αραγτσί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη για διπλωματικές λύσεις στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν. Ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ειρηνικούς τρόπους προώθησης των διαπραγματεύσεων και τη σημασία της διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας. Σημείωσε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που υπέστησαν ζημιές στον πρόσφατο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Ο Λαβρόφ και ο Αραγτσί συναντήθηκαν επίσης στην σύνοδο κορυφής των BRICS στο Ρίο ντε Τζανέιρο την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το πυρηνικό ζήτημα.
Ο Αραγτσί συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Ινδία και το Πακιστάν, Σουμπραμανιάμ Τζαϊσάνκαρ και Ισαάκ Νταρ, στη σύνοδο κορυφής. Ο μεγαλύτερος διπλωμάτης του Ιράν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τζαϊσάνκαρ την «επέκταση» των ινδο-ιρανικών σχέσεων. Κατά τη συνάντησή του με τον Νταρ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις «έθεσαν ολόκληρη την περιοχή σε άνευ προηγουμένου κίνδυνο».
Κατά τη συνάντησή του με τον Ουζμπέκο ομόλογό του, Μπαχτιγιόρ Σαϊντόφ, ο Ιρανός υπουργός κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «προδίδουν τη διπλωματία» και υπονομεύουν τους κανόνες μη διάδοσης. Ο Σαϊντόφ, σύμφωνα με την ιρανική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, επανέλαβε τις ανησυχίες της περιοχής για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, προειδοποιώντας για «επιδείνωση της ανασφάλειας και των εντάσεων».
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Αραγτσί εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με το Κιργιζιστάν κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Τζένμπεκ Κουλούμπαεφ.
Καθώς ο Αραγτσί πραγματοποιούσε τις επαφές του στη σύνοδο κορυφής της SCO, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαήλ Μπαγκάι, δήλωσε σε συνέντευξή του στον κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix Television ότι «η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο σε οποιαδήποτε διπλωματική διαδικασία σχετική με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα».
Μιλώντας στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η «επιθετικότητα» του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου 12ήμερου πολέμου, μαζί με τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, συνιστούν πράξεις «τρομοκρατίας» και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. «Πάνω από 6.850 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Αραγτσί στην ομιλία του, όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο τόσο κατοικημένες περιοχές όσο και πυρηνικές εγκαταστάσεις που τελούσαν υπό επιθεώρηση από τον πυρηνικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Ως ευρασιατικός πολιτικός και ασφαλιστικός συνασπισμός, η SCO περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και μια σειρά κρατών της Κεντρικής Ασίας. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε βασικό πεδίο διπλωματικής δράσης του Ιράν προς την Ανατολή. Η Τεχεράνη έγινε επίσημα μέλος το 2023, με αξιωματούχους να ελπίζουν πλέον ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις δυτικές συμμαχίες.
Η ομιλία του Αραγτσί αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δημόσιες εκκλήσεις του Ιράν μετά τον πόλεμο. Επαίνεσε το μπλοκ για την καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ, αλλά το προέτρεψε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού που χαρακτήρισε ως «ατιμωρησία» του Ισραήλ στην περιοχή, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση.
Σε μια προφανή προσπάθεια να θεσμοθετήσει την αντίσταση στην πίεση της Δύσης, ο Αραγτσί πρότεινε νέους μηχανισμούς της SCO, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ονόμασε «Κέντρο Μελετών και Αντίμετρων κατά των Μονομερών Κυρώσεων» και «Φόρουμ Περιφερειακής Ασφάλειας της Σαγκάης». Αυτά, όπως υποστήριξε, θα προστατεύουν τα κράτη μέλη από οικονομικό εξαναγκασμό και θα προωθήσουν την συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας και της αντιτρομοκρατίας. Ο Αραγτσί ζήτησε επίσης μεγαλύτερη συνεργασία των μέσων ενημέρωσης μεταξύ των μελών της SCO για να αντισταθούν σε αυτό που χαρακτήρισε «δυτικοκεντρικές αφηγήσεις».
Όπως αναφέρει το al monitor, η συνεργασία με την Κίνα, που χαρακτηρίστηκε «στρατηγική» από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρείται μέρος των προσπαθειών της Τεχεράνης να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πεκίνου ενάντια στις νέες δυτικές κυρώσεις.
Τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισαν το ταξίδι ως μια προσπάθεια να δουν αν ο «δράκος της Κίνας θα ξυπνήσει» και θα εξασφαλίσει μια πολυπολική ασπίδα ενάντια στην επιρροή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς εξέφρασαν επιφυλακτική κριτική εναντίον του Πεκίνου, του «στρατηγικού συμμάχου», για την αρνητική στάση που διαμόρφωσε κατά την πρόσφατη σύγκρουση.
Η διπλωματική πρωτοβουλία στην Κίνα έρχεται καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία προετοιμάζεται για πιθανή επανέκδοση των κυρώσεων του ΟΗΕ από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στο πλαίσιο του μηχανισμού «επαναφοράς» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν. Με την προθεσμία του Οκτωβρίου για την ανανέωση ή τη λήξη της απόφασης 2231 να πλησιάζει, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν υπονοήσει την επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στην αποτυχία του Ιράν να συνάψει νέα συμφωνία για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου μετά τον 12ήμερο πόλεμο.
“Στρατηγική δοκιμασία του Ιράν στην Ανατολή”

Η ιρανική μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemaad χαρακτήρισε την αποστολή του Αραγτσί στην SCO ως «στρατηγική δοκιμασία του Ιράν στην Ανατολή», υποστηρίζοντας ότι η Κίνα είναι απίθανο να υποστηρίξει την πρωτοβουλία snapback, δεδομένων των ενεργειακών δεσμών της με την Τεχεράνη και της ευρύτερης αντιπαράθεσής της με την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, η διπλωματική πρωτοβουλία του Ιράν επισκιάζεται από αμφιβολίες σχετικά με τη διάρκεια της εκεχειρίας με το Ισραήλ, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουνίου.
Ο υπουργός Άμυνας, ταξίαρχος Αζίζ Νασιρζάντε, δεσμεύθηκε για «αποφασιστική και λυπηρή» απάντηση σε οποιαδήποτε μελλοντική παραβίαση από το Ισραήλ. Σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Τουρκία και τη Μαλαισία, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι σκεπτική ως προς τις υποσχέσεις του Ισραήλ και έχει προετοιμάσει «πολλαπλά σενάρια» ενόψει νέων εχθροπραξιών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Τόσο στη δίπλωματία όσο και στην ασφάλεια, το Ιράν φαίνεται να προσπαθεί να συγκεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ, ενώ παράλληλα στέλνει μηνύματα ότι η αποτρεπτική του δύναμη παραμένει ακέραια.
Στην Τεχεράνη, όπου η ασφάλεια παραμένει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο και οι μεγαλύτεροι αξιωματούχοι παραμένουν σε μυστικές τοποθεσίες μετά από απειλές δολοφονίας, αυτή η διπλή στρατηγική έχει καταστεί καθοριστικό χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής περιόδου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας