Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υπέγραψαν σήμερα στο Λονδίνο μια νέα Συνθήκη που ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της γερμανοβρετανικής συνεργασίας στα μέτωπα της Αμυνας, του εμπορίου και της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων.
«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τις γερμανοβρετανικές σχέσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε στενότερα, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι πλέον καιρός να συνάψουμε μια τέτοια Συνθήκη», δήλωσε ο Μερτς κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, που ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκεί με την ιδιότητα του καγκελαρίου.
Σύμφωνα με τον Στάρμερ από την άλλη πλευρά, με τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα στο Λονδίνο, Γερμανία και Βρετανία «δηλώνουν την πρόθεση και τη φιλοδοξία τους να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά».
Ο Στάρμερ έχει θέσει ως προτεραιότητά του τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης που λαμβάνει χώρα μέσω της Μάγχης με προορισμό τη Βρετανία.
Το Βερολίνο συμφώνησε πέρυσι να καταστήσει ποινικό αδίκημα τη διευκόλυνση της παράνομης διακίνησης μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, προχωρώντας έτσι σε μια κίνηση που δίνει στις γερμανικές Αρχές το περιθώριο να αναλάβουν περισσότερο αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών.
«Η δέσμευση του καγκελάριου Μερτς να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές στη γερμανική νομοθεσία που θα διαταράσσουν τις γραμμές εφοδιασμού των σκαφών που μεταφέρουν παρανόμως μετανάστες μέσω της Μάγχης είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο Στάρμερ.
Αμυντικό σύμφωνο
Η Συνθήκη που υπεγράφη σήμερα στο Λονδίνο βασίζεται σε ένα αμυντικό σύμφωνο που είχαν υπογράψει πέρυσι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, δύο από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας. Το θέμα της συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας δεν θα μπορούσε παρά να συζητηθεί σήμερα στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχαν οι κ.κ. Στάρμερ και Μερτς.
Κατά τα λοιπά, ανακοινώθηκε ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία Stark, η οποία κατασκευάζει drones για την Ουκρανία, πρόκειται να αποκτήσει δικό της εργοστάσιο στην Αγγλία.
Βρετανία και Γερμανία αναμένεται, επίσης, να αρχίσουν να παράγουν από κοινού οχήματα Boxer και αεροσκάφη Typhoon, ενώ θέλουν παράλληλα να αναπτύξουν και πυραύλους ακριβείας.