Policy Briefs

Προϋπολογισμός της ΕΕ: Οι νικητές και οι χαμένοι

Προϋπολογισμός της ΕΕ: Οι νικητές και οι χαμένοι

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, EU's von der Leyen says new budget fit for 'new era

Σε «ανοδικό δείκτη» η Ουκρανία, η έρευνα, η άμυνα και οι ψηφιακές τεχνολογίες. Σε «καθοδικό δείκτη» οι αγρότες, ο καπνός και η φύση αναφέρει το Politico

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο της βήμα για τη διαπραγμάτευση του σχεδίου δαπανών της ΕΕ που αφορά την επταετή περίοδο από το 2028, όμως ο διετής δρόμος διαπραγματεύσεων προοιωνίζεται «κακοτράχαλος», με αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως καταδεικνύεται σε ανάλυση του Politico.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέμεινε ότι το σχέδιο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα κάνει το ταμείο της ΕΕ «μεγαλύτερο», «πιο έξυπνο» και «πιο αποδοτικό», και ότι ο προϋπολογισμός ήταν «ο πιο φιλόδοξος που προτάθηκε ποτέ».

Ωστόσο, σε μια ένδειξη των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, οι απογοητευμένοι ευρωβουλευτές έσπευσαν να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει παρουσιάσει παραπλανητικά τις προσαρμογές στον — σημαντικό — πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια ως αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει διαφορετικά σημεία του προϋπολογισμού, τα οποία έχουν αυξηθεί. Αλλά, φυσικά, εάν ο προϋπολογισμός παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, τότε αυτό σημαίνει ότι αρκετά σημεία του προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθούν», δήλωσε ο Ρουμάνος Ζίγκφριντ Μουρεσάν, μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όλες οι πρωτεύουσες των κρατών, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να συμφωνήσουν στο σχέδιο πριν από την έγκρισή του. Καθώς χαράζονται οι γραμμές μάχης, το Politico συνέταξε έναν εύχρηστο οδηγό για το ποιος είναι ευνοημένος – και ποιος ο «ριγμένος» – στην αρχική πρόταση.

Χαμένοι: Αγρότες

Στον τελευταίο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ανήλθε σε 386,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη φορά, 300 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τη γεωργία.

Και η Κομισιόν ρίχνει «αλάτι στην πληγή». Ενώ η ΚΑΠ αποτελούσε ένα αυτόνομο τμήμα του προϋπολογισμού, τώρα έχει συγχωνευθεί με χρηματοδότηση για άλλες πολιτικές σε ένα ταμείο για τα «Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια Εταιρικής Σχέσης».

Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια ευρώ για τη γεωργία και θα μπορούσαν να δαπανήσουν περισσότερα εάν επιλέξουν να το κάνουν. Αλλά οι ομάδες αγροτών που διαμαρτύρονται έξω από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή δεν αισθάνονται αισιόδοξοι.

Χαμένοι: Καπνός

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα του προϋπολογισμού θα προέλθει από τις ίδιες συνεισφορές των χωρών της ΕΕ, η Επιτροπή πρότεινε επίσης τρεις νέους φόρους που στοχεύουν στα ηλεκτρικά απόβλητα, τις μεγάλες εταιρείες και τα καπνικά προϊόντα, όπως τα τσιγάρα και τα πούρα. Αυτά τα αγαθά φορολογούνται επί του παρόντος από μεμονωμένες χώρες, οι οποίες κρατούν τα έσοδα για τον εαυτό τους.

Στόχος είναι η δημιουργία από 25 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του κοινού χρέους της ΕΕ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την Covid.

Νικητές: Ανατολικές χώρες και Ουκρανία

Οι ανατολικές χώρες πέτυχαν μια σημαντική νίκη την Τετάρτη, όταν η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι ανατολικές περιοχές, και ιδιαίτερα εκείνες που συνορεύουν με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα λάβουν περισσότερα κεφάλαια από τις άλλες για να καλύψουν τόσο τις ανάγκες ασφαλείας όσο και τις οικονομικές τους ανάγκες.

Κέρδισαν επίσης μια άλλη μάχη: Παρόλο που η ΕΕ αναζητούσε απεγνωσμένα νέα χρήματα για τα ταμεία της, δεν συμπεριέλαβε τα έσοδα από μια ήδη σχεδιασμένη επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ σε κτίρια και οδικές μεταφορές στο προτεινόμενο καλάθι νέων πηγών εσόδων.

Τέλος, η ΕΕ πρότεινε την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και της πορείας της προς την ένταξη στην ΕΕ με επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νικητές: Όσοι πληρώνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού

Σύμφωνα με την πρόταση, η ΕΕ θα ενισχύσει δραματικά την υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, ώστε να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επισημάνθηκαν σε έκθεση του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ως η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments