Πολιτική

Κυβέρνηση: Καθ’ οδόν προς τη ΔΕΘ με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Κυβέρνηση: Καθ’ οδόν προς τη ΔΕΘ με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Πηγή Φωτογραφίας: [374543] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι και η οικογένεια

Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται γύρω από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη Βουλή κατατίθενται, αφενός, η πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, και αφετέρου, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και από κοινού του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η κυβέρνηση στρέφει πλέον τη στρατηγική της προς την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το οικονομικό επιτελείο εστιάζει στα δεδομένα που θα κρίνουν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σε περίπου δύο μήνες. Για το Μέγαρο Μαξίμου, η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συνιστά ίσως το πιο ισχυρό «χαρτί» της τετραετίας, καθώς αναμένεται να συμπληρώσει με κομβικό τρόπο το παζλ των οικονομικών παροχών, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα και τις προθέσεις της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της θητείας της.

Με τις κάλπες να τοποθετούνται έως τώρα, στο τέλος του εκλογικού κύκλου, την άνοιξη του 2027, η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο προϋπολογισμούς ώστε να μετουσιώσει σε απτά οικονομικά μέτρα το αφήγημα της διάχυσης της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας στην κοινωνία.

Το πακέτο των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται υπό επεξεργασία και είναι απόλυτη συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου, που θα εξασφαλιστεί για την εξαγγελία μόνιμων μέτρων, με «οδηγό» την ενίσχυση των εισοδημάτων, «μέσο» τη συνέχιση στην πολιτική μείωσης των φόρων και «επίκεντρο» τη μεσαία τάξη. Το οικονομικό επιτελείο προχωρά στη σύνταξη σεναρίων, έχοντας ως βάση ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πολλούς, ωστόσο, να εκτιμούν ότι το τελικό εύρος θα είναι υψηλότερο. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως η αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, θεωρούνται ως τα επικρατέστερα σενάρια, με την κυβέρνηση να επιμένει στη λογική της μειούμενης φορολόγησης.

Προτεραιότητα φαίνεται ότι θα δοθεί στους συνεπείς φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι μόνο μέσω των φοροελαφρύνσεων μπορεί να επιτευχθεί η μόνιμη στήριξή τους, θέτοντας ως κριτήριο για τη διατήρηση των όποιων μέτρων ληφθούν τη διασφάλιση της σταθερότητας. Άλλωστε, ένα από τα κεντρικά κυβερνητικά επιχειρήματα σε ό,τι αφορά στην ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και της πάταξης της φοροδιαφυγής, είναι ότι αυτή η θετική πορεία της οικονομίας δίνει τη δυνατότητα ελάφρυνσης των φορολογουμένων.

ΔΕΘ, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του την Κυριακή, ο Παύλος Μαρινάκης. «Σίγουρα οι οικογένειες με περισσότερα παιδιά, οι μονογονεϊκές, οι άνθρωποι οι οποίοι έκαναν το πρώτο βήμα στη ζωή τους και θέλουν να κάνουν από ένα, δύο παιδιά. Γιατί κάθε οικογένεια έχει τις δικές της ανάγκες. Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην ιερή έννοια της οικογένειας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι βρίσκονται και μέτρα, που αφορούν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, πρόβλημα που διογκώνεται, όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, παρά τις έως τώρα παρεμβάσεις.

Το διακυβεύμα της οικονομικής πολιτικής

Το διακύβευμα για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των επόμενων δύο ετών, με πρώτο χρονικό ορόσημο την ΔΕΘ και τις εξαγγελίες, που θα υλοποιηθούν με τον προϋπολογισμότου 2026, είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας, κυρίως σε μια στιγμή, που οι διεθνείς αναταράξεις και «εκκρεμότητες», όπως για παράδειγμα το θέμα των αμερικανικών δασμών προς την Ευρώπη, ενισχύουν την αβεβαιότητα και τον προβληματισμό στο διεθνές περιβάλλον. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν την ανάγκη οι αποφάσεις να ληφθούν «με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, χωρίς δηλαδή όρους υποθήκευσης των επόμενων γενεών, μέχρι και την τελευταία μέρα», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι «ο δημοσιονομικός χώρος αυτός δεν προέρχεται από λεφτόδεντρα, αλλά από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, από τη μείωση της ανεργίας και από την ανάπτυξη της οικονομίας».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments