Πολιτική

Πλεύρης: Η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας ενισχύει την ευρωπαϊκή απάντηση στις μεταναστευτικές πιέσεις

Πλεύρης: Η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας ενισχύει την ευρωπαϊκή απάντηση στις μεταναστευτικές πιέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Πλεύρης: Η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας ενισχύει την ευρωπαϊκή απάντηση στις μεταναστευτικές πιέσεις

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως η εφαρμογή μιας αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής από την Ελλάδα δεν θα βοηθήσει μόνο τη χώρα μας, αλλά συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις.

Με τον Γερμανό Πρέσβη, Αντρέας Κιντλ, συναντήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ήταν σε θετικό κλίμα σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε διεξοδικά τον Γερμανό Πρέσβη για όλες τις πτυχές του νέου νομοσχεδίου που αφορά στην παράνομη μετανάστευση, το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως η εφαρμογή μιας αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής από την Ελλάδα δεν θα βοηθήσει μόνο τη χώρα μας, αλλά συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο κ. Κιντλ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της Γερμανίας για τη νέα πολιτική προσέγγιση της Ελλάδας και τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοινές προκλήσεις.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας, ιδίως στον τομέα των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα παραμονής, καθώς και στη συνέχιση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Σήμερα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο: «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών», το οποίο ενισχύει σημαντικά το θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και επικαιροποιεί την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με την Οδηγία 2008/115/ΕΚ.

Παράλληλα διαμορφώνει κανόνες και διαδικασίες που εφαρμόζονται για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της πρότασης του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού επιστροφών.

Το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να καλύψει διαπιστωμένα κενά στην εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου, προτάσσοντας την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των επιστροφών, αποτροπή της κατάχρησης των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση της έννομης τάξης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΣΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

  • Διεύρυνση έννοιας χώρας επιστροφής. Προστίθενται ως χώρες επιστροφής: α) η χώρα συνήθους διαμονής, β) η ασφαλής τρίτη χώρα, όπως ορίζεται στο άρθρο 91 ν. 4939/2022 (Α’ 111), λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίφθηκε ως απαράδεκτη και γ) η πρώτη χώρα ασύλου λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.
  • Προσθήκη ορισμών  κινδύνου διαφυγής σε πιο αυστηρή κατεύθυνση. Προστίθενται ως αντικειμενικά κριτήρια που αποτελούν κίνδυνο διαφυγής α) η μη ύπαρξη κατοικίας ή γνωστής διαμονής, β) η άνευ προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών εγκατάλειψη ή μεταβολή τόπου κατοικίας ή γνωστής διαμονής και γ) η άρνηση υποβολής σε ταυτοποίηση με βιομετρικά ή άλλα μέσα.

ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

  • Μείωση προβλεπόμενων προθεσμιών για οικειοθελή αναχώρηση (25 ημέρες -> 14 ημέρες), καθώς και για παράταση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους (120 ημέρες -> 60 ημέρες).
  • Επιβολή ηλεκτρονικής επιτήρησης ως περιοριστικό μέτρο κατά την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments